Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu, 27-28 Ocak 2025 tarihlerinde gerçekleştirdiği siyasi parti görüşmelerine dair basın açıklaması yaptı. Dönem sözcülüğünü Diyarbakır Barosu Başkanı Av. Abdulkadir Güleç’in üstlendiği platform, Meclis’te grubu bulunan siyasi partilerle Kürt meselesinin diyalog yoluyla çözülmesi için görüşmelerde bulundu.
Güleç, Kürt meselesinin 45 yıldır şiddetle anılmakta olduğunu ve bu süreçte Kürt halkının demokratik hak taleplerinin çoğu zaman şiddetle bastırıldığını belirterek, Platform olarak barışçıl çözüm için diyalog ve müzakereleri ön planda tutan her türlü girişimi desteklediklerini vurguladı. Diyarbakır ve bölge kentlerinde kalıcı barışa büyük bir talep olduğunu ifade eden Güleç, sürecin evrensel insan hakları çerçevesinde ve siyasi kaygılardan uzak bir şekilde yürütülmesi gerektiğini belirtti.
Abdulkadir Güleç, 27 – 28 Ocak 2025 tarihlerinde siyasi partilerin genel merkezleri ve Meclis’te gerçekleştirilen görüşmelerde şu konuların ele alındığını açıkladı:
- Kürt meselesinin diyalog yolu ile çözümü konusunda gelişecek sürecin destekçisi ve takipçisi olunacağı,
- Kayyım atama yetkisini içeren yasa metninin iptal edilmesi gerektiği,
- Sürecin siyasi kaygılardan uzak, evrensel insan haklarını esas alan bir perspektif ile yürütülmesi gerektiği,
- Demokratik siyasetin önünü tıkayan gözaltı ve tutuklamaların son bulması gerektiği,
- Anadilin eğitim ve kamusal alanda kullanımı önündeki engellerin ortadan kaldırılması için yasal düzenlemenin yapılması gerektiği,
- Sivil ve demokratik anayasa sürecinin başlatılması,
- Türkiye’nin Suriye’de Kürtlerin varlığını kabul etmesi ve askeri operasyonlara son vermesi,
- AYM ve AİHM kararlarının yerel mahkemeler tarafından uygulanmasının sağlanması.
Platform temsilcileri, görüşülen tüm siyasi partilerin sürece olumlu yaklaştığını, çatışmaların müzakere ve diyalog yoluyla sonlandırılması gerektiğini düşündüklerini aktardı. Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu temsilcileri, güven artırıcı adımların atılması gerektiğini belirterek, hükümetin toplumsal kesimleri sürece dahil etmesi çağrısında bulundu. Terörle Mücadele Kanunu’nun kaldırılması, siyasi partiler ve seçim mevzuatında reform yapılması ve ifade özgürlüğü önündeki engellerin kaldırılması gerektiği dile getirildi. Uluslararası barış süreçlerinden ders çıkarılarak Türkiye’ye özgü bir çözüm geliştirilmesi gerektiği belirtilen açıklamada, Türkiye’nin Kürt meselesini barışçıl yollarla çözerek yıllardır süren can kayıplarının önüne geçebileceği ifade edildi.
Platform, barışın toplumsallaşması için çalışmalarına devam edeceğini ve tüm siyasi partileri, sendikaları, meslek örgütlerini, sivil toplum kuruluşlarını, akademisyenleri ve basın mensuplarını sürece destek vermeye davet etti.
Açıklamada ayrıca, onurlu ve adil bir barış için herkesin sorumluluk alması gerektiği vurgulandı.