• Ana Sayfa
  • Gündem
  • Diyarbakır’da çocuk çalıştayında ortak vurgu: Kendi eğitim modelimizi inşa etmeliyiz

Diyarbakır’da çocuk çalıştayında ortak vurgu: Kendi eğitim modelimizi inşa etmeliyiz

Diyarbakır’ın Kayapınar Belediyesi tarafından düzenlenen çalıştayda konuşan Kürtçe eğitmenler, dünyadaki eğitim modellerinden yararlanarak halkların kendi özgün modellerini oluşturması gerektiğini vurguladı.

Diyarbakır’da çocuk çalıştayında ortak vurgu: Kendi eğitim modelimizi inşa etmeliyiz
Diyarbakır’da çocuk çalıştayında ortak vurgu: Kendi eğitim modelimizi inşa etmeliyiz
Haber Merkezi
  • Yayınlanma: 5 Temmuz 2025 17:32

Diyarbakır’ın Kayapınar Belediyesi, “Çocuklar özgür toplumun geleceğidir” başlığıyla çocuk çalıştayı düzenledi. “Okul öncesi eğitimin mevcut durumu” oturumuyla devam eden etkinlikte, Kürtçe eğitim veren birçok eğitmen deneyimlerini paylaştı.

İlk konuşmacı olan eğitmen Ebru Şanlı, Kürtçe eğitim verdiği kreş olan Çocuk Bahçesi’nden (Baxçê Zarokan) ve eğitim faaliyetlerine devam ettiği Zarokistan’dan örnekler aktardı. Şanlı, kayyım atamalarının ilk hedeflerinden birinin Kürtçe eğitim kurumları olduğunu hatırlatarak, “Bu saldırılara karşın alternatif yollara başvurduk. Mahalle mahalle, sokak sokak Kürtçenin gelişimi için çalıştık. Bu mücadele devam edecek” dedi.

‘Çocuklar ekolojik ortamda Kürtçe öğreniyor’

Zarokistan’da eğitmenlik yapan Perihan Altan ise ailelerle ortak yürüttükleri çalışmalara dikkat çekerek, “Doğa ve dil ilişkisini geliştiriyoruz. Ekolojik ortamlarda Kürtçe öğretiyoruz. Ekolojik köy kurma hedefimiz var. Bu gerçekleştiğinde çocuklar burada eğitimlerine devam edecek” ifadelerini kullandı.

‘Materyal seçimi kritik önemde’

Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği’nde (MED-DER) ders veren Berivan Duman da okul öncesi dönemde materyal seçiminin eğitimin niteliğini doğrudan etkilediğini belirtti. “2 ile 6 yaş arasındaki çocuklara eğitim veriyoruz ve olumlu sonuçlar alıyoruz. Bu modeli geliştirmeyi hedefliyoruz” dedi.

‘Kendi modelimizi inşa etmeliyiz’

Uluslararası modellerin tartışıldığı oturumda söz alan Kürtçe eğitmen Medya Yerlikaya, 2014 yılında Diyarbakır’da Montessori yöntemine uygun bir sınıf açtıklarını hatırlattı. “Çok sayıda metot ve model var ama her halkın kendi eğitim modeli olmalı. Dünya deneyimlerinden öğrenebiliriz ama kendi sistemimizi kurmalıyız” dedi.

Kürtçe eğitmen Gülser Sargül Uçar ise Finlandiya eğitim sisteminden örnekler sunarak, “Savaş oyunları yasak, ücretsiz eğitim ve bir öğün ücretsiz yemek veriliyor. Çocukların beton yapılardan kurtarılması gerekiyor. Gezici, özgür ve ekolojik bir eğitim sistemi geliştirmeliyiz” çağrısında bulundu.

Kadın Kültür ve Sanat Derneği (KASED) Başkanı Saliha Ayata da anadilinde eğitimin önemine dikkat çekerek, Kürtçenin resmi ve eğitim dili olması gerektiğini vurguladı.

Çalıştay, yarın da oturumlarla devam edecek. (MA)