• Ana Sayfa
  • Kadın
  • Diyarbakır’da Kadın Eserleri Kütüphanesi açıldı

Diyarbakır’da Kadın Eserleri Kütüphanesi açıldı

Diyarbakır’da açılışı yapılan Kadın Eserleri Kütüphanesi’nin bir hafıza mekanı olacağı kaydedildi.

Diyarbakır’da Kadın Eserleri Kütüphanesi açıldı
Diyarbakır’da Kadın Eserleri Kütüphanesi açıldı
Haber Merkezi
  • Yayınlanma: 14 Ocak 2025 17:08

Diyarbakır’ın Kayapınar Belediyesi, Park 75’te ‘Kadın Eserleri Kütüphanesi açtı. Açılışa çok sayıda siyasetçi ve sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı.

Kütüphanede kadın hareketinin tarihinden, kültür sanat çalışmalarına kadar kadınların kalemi ile hazırlanan çok sayıda eser yer aldı.

Açılış öncesi yapılan konuşmalarda kadın hareketinin tarihine değinildi.

‘Kadınlar olarak hafızamızı büyütüyoruz ve güçlendiriyoruz’

İlk olarak söz alan Kayapınar Belediye Eşbaşkanı Berivan Gülşen Sincar, kadına dair tarihin sürekli manipülasyonla örtbas edildiğini belirterek, şunları söyledi:

“Kadının binlerce yıllık tarihsel hafızasının, belleğinin açığa çıkarılabilmesinde mesele sadece var olanı korumak değil aynı zamanda var olan özümüze bir şeyler katabilmek ve bunu daha da geliştirebilmek. On yıllardır bu coğrafyada kadının yaşamdaki varlığının mücadelesini her alanda, her boyutta yürüttük. Annelerden iş dünyasına kadar emek yapısından kültür sanata kadar biz kadınlar hafızamızı büyütüyoruz geliştiriyoruz ve güçlendiriyoruz.”

‘Kadınlar kendi emeğine ve değerlerine her alanda sahip çıkıyor’

“Bu coğrafyada aslında 5 bin yıllık eril aklın ortaya koymuş olduğu yaşam, kadının varlığının inkarı üzerinden olagelmiştir. ‘Tarih yazıyla başlar’ denir ama yazıdan önceki tarihin görünmez kılınmasının bedelleri binlerce yıldır kadınlar yaşamaktadır. Ancak kadın hareketlerinin özellikle son 200 yılda dünyada direnişle dalga dalga büyüttüğü varlığını kendimize miras ediniyoruz. Kadınların tarih boyunca yok sayılmasına karşılık yaşamı yaratan, oluşturan, toplumsallığı var eden bir değerle bütünleşebilme hafızasının tekrarı sonucunda bugün kadınlar kendi emeğine, üretimine ve değerlerine her alanda sahip çıkabiliyor. Bu birileri tarafından bahşedilmedi. Çünkü biliyoruz ki ‘geçmişini bilmeyen çocuk kalmaya mahkumdur’ sözü üzerinden kadınlar tarihsel kökleri ile buluştu ve bugün tüm dünyada ‘Jin, Jiyan, Azadi’ felsefesinin kabul edilebilir bir noktaya geldiğin görebiliyoruz.”

Ardından konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Serra Bucak ise “Kadın bilgisinin, kadın hakikatinin, kadın gerçeğinin bu kadın eserleri kütüphanesinde daha da fazla inşa edileceği, büyüyeceği ve kadın örgütlüğünün de aynı temelde gelişeceğine duyduğumuz özlemle herkesi saygıyla, sevgiyle selamlıyorum” diye konuştu.

‘Burası sadece bir okuma değil, bir direniş mekanıdır’

DEM Parti Milletvekili Adalet Kaya da yaptığı konuşmada, kütüphanenin tarihsel bir anlam taşıdığını söyledi.  “Burası sadece bir okuma, araştırma mekanı değil, bir direniş mekanıdır. Tarihi geleceğe aktaran bir hafıza mekanıdır” diyen Kaya, 100’ yakın kadın eserinin de yasaklandığına dikkat çekti.

Adalet Kaya, “Bu eserler maalesef bugün olması gereken raflarda değiller. Biz bununla da mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz. Kadının sözünü, sesini ve hikayesini geleceğe taşıyacak olan bütün saldırılara karşı mücadele edeceğiz.”

Kadın çalışmaları yapan gazeteci Nagehan Akarsel’i hatırlatan Kaya, “Anısının önünde saygıyla anıyoruz”  dedi ve mirasını devraldıklarını söyledi.

Konuşmaların ardından müzik ve zılgıtlar eşliğinde kütüphane açılışı yapıldı. Açılış müzik dinletisi ile son buldu.