ABD Başkanı Donald Trump, TikTok’un ABD’li bir firmaya satılmaması halinde ülkede yasaklanmasını öngören yasanın uygulanmasını 75 gün daha erteledi.TikTok’a verilen süre 5 Nisan’da doluyordu.
Reuters ise haberinde, Washinton’ın fsrklı seçenekleri de devreye sokarak Çin merkezli bu popüler sosyal medya platformuyla ilgili bir anlaşma yapma olasılığını değerlendirdiğini, ancak Pekin yönetiminin bunu reddettiğini yazdı.
Trump, Truth Social sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Yönetimim TikTok’u kurtarmak için bir anlaşma üzerinde çok sıkı çalışıyor ve büyük ilerleme kaydettik. Anlaşma gerekli tüm onayları alabilmesi için daha fazla çalışma gerektiriyor, bu nedenle TikTok’u 75 gün daha açık tutmak için bir kararname imzalıyorum.” dedi.
Trump’ın paylaşımı şöyle:
“Yönetimim TikTok’u kurtarmak için bir anlaşma üzerinde çok sıkı çalışıyor ve büyük ilerleme kaydettik. Anlaşma, gerekli tüm onayları alabilmesi için daha fazla çalışma gerektiriyor, bu nedenle TikTok’u 75 gün daha açık tutmak için bir kararname imzalıyorum.
Karşılıklı gümrük vergilerimizden pek memnun olmadığını anladığım Çin ile iyi niyetle çalışmayı sürdürmeyi umuyoruz.
TikTok’un karanlığa gömülmesini istemiyoruz. Anlaşmayı sonuçlandırmak için TikTok ve Çin ile birlikte çalışmayı dört gözle bekliyoruz.”
Reuters: Çin Onay Vermedi
Reuters’ın haberine göre,TikTok’un ABD varlıklarını devretme anlaşması, Çin’in Başkan Donald Trump’ın bu hafta açıkladığı tarifeler nedeniyle anlaşmayı onaylamayacağını belirtmesinin ardından askıya alındı. Trump, sosyal medya platformunun ana şirketi ByteDance’a, TikTok’un ABD varlıklarını Çinli olmayan bir alıcıya satması için belirlediği sürenin 75 gün daha uzatıldığını açıkladı.
Anlaşma, TikTok’un ABD operasyonlarını ABD merkezli yeni bir şirkete devretmeyi ve bu şirketin çoğunluk hisselerini ABD yatırımcılarının elinde bulundurmasını öngörüyordu. ByteDance ise yüzde 20’den daha az bir paya sahip olacaktı. Anlaşma, mevcut yatırımcılar, yeni yatırımcılar, ByteDance ve ABD hükümeti tarafından onaylanmıştı.
Ancak Çin hükümeti, anlaşmaya onay vermek konusunda olumsuz görüş belirtti. Trump, Çin ile karşılıklı tarifelerdeki anlaşmazlıklara rağmen, iyi niyetle çalışmaya devam ettiklerini belirtti. Trump yönetimi, TikTok’un ABD operasyonları için dört farklı grup ile görüşmelerde bulunuyor. Çin hükümetinin kararnın, anlaşmanın onayının önündeki en büyük engel olduğu ifade ediliyor.
Ne olmuştu?
ABD’de yaklaşık bir yıldır TikTok’un Çin yönetiminin baskısıyla ABD’li kullanıcıların verilerini paylaşabileceği ve bu nedenle ‘ulusal güvenlik tehdidi’ oluşturduğu söyleniyordu.
17 Ocak’ta TikTok’un ABD’li bir şirkete satılması halinde yasaklanmasını öngören yasa onaylanmıştı.
İki gün sonra platform bir günlüğüne kapatılmış, ertesi gün göreve gelen Trump, yasanın uygulanmasını 75 günlüğüne askıya alan bir kararname imzalamıştı.
Trump, TikTok’un yasaklanmasından yana olmadığını, ancak yasağın kaldırılması için yüzde 50’sinin ABD’li bir şirkete devredilmesini istediğini söylemişti.
Trump ayrıca ABD’li bir şirketle anlaşılamaması durumunda uygulamaya ek süre verebileceğini belirtmiş, uygulamanın satın alınmasını onaylaması karşılığında da Pekin yönetimine tarife indirimi yapabileceği mesajını vermişti.