Einstein’ın kara tahtası: Bu gizli hazine neden bir üniversitede saklanıyor?

Einstein’ın kara tahtasının bir kısmına 1930’dan beri el değmedi.

Einstein’ın kara tahtası: Bu gizli hazine neden bir üniversitede saklanıyor?
Einstein’ın kara tahtası: Bu gizli hazine neden bir üniversitede saklanıyor?
Haber Merkezi
  • Yayınlanma: 14 Mart 2025 21:28

Birleşik Krallık’ta, eşsiz bir kara tahta, bir dahinin hayatının izleriyle zamanda donmuş bir anı barındırıyor.

Kara tahta, hem Albert Einstein’ın bilimsel notasyonlarına hem de tarihin en büyük zihinlerinden birinin kişisel dokunuşuna sahip olan dünyada bilinen türünün tek örneği olarak duruyor.

Tahtanın bu parçası, Einstein’ın o zamanki fizik bölümü başkanı Henry Brose tarafından davet edildikten sonra Nottingham Üniversitesi’nde bir konuşma yaptığı 1930’dan beri el değmeden kaldı.

Nottingham Üniversitesi’nde fizik profesörü Antonio Padilla’nın ABC News’e verdiği demeçte, Brose ve Einstein, I. Dünya Savaşı’nda Almanya’da birlikte bir toplama kampında olduklarından beri bir ilişki kurmuşlardı.

Padilla, konuşma günü Einstein’ın Nottingham Üniversitesi’nden çok uzak olmayan Isaac Newton’un doğum yerini görmeye gittiğinde geç kaldığını söyledi ve tarihi günün raporlarına göre, dışarıda Einstein’ı bekleyen büyük bir kalabalık olduğunu da sözlerine ekledi. Einstein geldiğinde Almanca bir konuşma yaptı.

Tahtadaki yazının büyük ölçüde konuşmaya genel bir bakış olduğuna inanılıyor.

Padilla, “Bence bugünlerde her şeyin teorisi diyebileceğiniz bir tür birleşik teori denen şeye doğru ilerliyordu” dedi.

Ancak, konuşmadan hemen sonra, biri onu korumak için tahtanın bir kısmını silinmeden tutarken, başka biri tahtaya koştu ve Einstein’ın yazıları için kullandığı tebeşir parçasını aldı.

Einstein’ın konuşması sırasında yazdığı tebeşir, izleyicilerin bir üyesi tarafından alındı, ancak onlarca yıl sonra Nottingham Üniversitesi’ne iade edildi.

Onlarca yıl sonra, tebeşir üniversiteye geri verildi ve şimdi küçük bir pamuklu yastık üzerinde küçük bir kutuda saklanıyor. Tebeşir parçasına dokunmadan tutmak için tebeşirin etrafına ince bir ip parçası sarılıyor.

Padilla, tahtanın bilim insanlarını gerçek insan olarak tanımanın önemini ve özellikle genç bilim insanları için bilim tarihini incelemenin önemini vurgulamaya yardımcı olduğunu söyledi. Kara tahta gibi bir nesne, neredeyse efsanevi bir şekilde Einstein olarak bilinen birini hatırlatabiliyor.

Padilla, “Einstein’ın fikirleri hakkında konuşuyoruz. Ama Einstein, gerçek duyguları ve gerçek ilişkileri olan gerçek bir kişiydi. Ve bence fiziğin neredeyse nereden geldiğini anladığınızda bunlar hakkında bilgi edinmenin önemli olduğunu düşünüyorum. Bu tüm paketin bir parçası ve ikisini çözemezsiniz,” diye ekledi.

Şimdi, neredeyse 95 yıl sonra, tahta üniversitenin fizik binasındaki bir koridorun sonundaki bir toplantı odasında cam koruması altında tutuluyor. Güvenli ve emniyetli olsa da, pek çok insan var olduğunun farkında değil, o binada okuyan çoğu üniversite öğrencisi bile bunun farkında değil.

“Bu binada bu tahtaya sahip olduğumuzu bilmiyordum! Nerede?” 23 yaşındaki Nottingham Üniversitesi öğrencisi Bora Gune, kara tahtayı bilip bilmediği sorulduğunda bunu söyledi.

Tarihi parçaya daha fazla görünürlük kazandırmayı umarak, Nottingham Üniversitesi’nden birkaç akademisyen, onu yeniden yerine taşımak istediklerini söyledi.

(Bu fotoğrafta Albert Einstein’ın New York’a geldiği görülüyor.)

Einstein’ın doğum günü arifesinde, 14 Mart’ta Padilla, tahtanın daha görünür bir yere taşınmasına yardımcı olmak için sanat koruma uzmanlarından yardım istedi.Nottingham’daki başka bir öğrenci olan Max Conway-Nield, mezuniyet törenine geldiklerinde ailesine “gösterebilmesi” için yönetim kurulunu okulun girişinde görmek isteyeceğini söyledi.

“Kutlamayı ve paylaşımı hak ediyor. Burada olduğunu bilmiyordum. Bunu görmek bana ve diğer birçok öğrenciye büyük bir ilham kaynağı olabilir.”