Eşitlik için Kadın Platformu (EŞİK), mirasın eşit paylaştırma zorunluluğunun sona erdiğine yönelik kamuoyunda yer alan haberlere dair açıklama yaptı.
Açıklamada, kişilerin notere ve tapuya gitmeye bile gerek kalmadan aralarında anlaşarak tapulu mirası paylaşabilecekleri şeklindeki duyurularla “eşit paylaşım bitti” algısı yaratıldığı kaydedildi. Açıklamada, bu durumla kadınlar ve yaşı küçük erkek mirasçılar üzerinde baskı kurulmasının hedeflendiği kaydedildi.
Türkiye’deki toplumsal gerçekliğin, miras paylaşımına ilişkin süreçlerde kadınların eşitsizliğe, ayrımcılığa, baskıya ve şiddete maruz kaldığını gösterdiğinin belirtildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
“Kadınlar ve kız çocukların yasal miras haklarına sadece kırsal kesimde değil, kentlerde bile el konulabiliyor. Devletin görevi, kadınların eşit miras hakkını korumak, kağıt üzerinde kalan değil, fiilen ve kendiliğinden kullanılan bir hak olarak tüm toplumda benimsenmesini sağlamaktır. Ancak yapılan tam tersidir. Çıkartılan arabuluculuk yasalarıyla kadınların miras hakkı dahil ekonomik hakları yok edilmeye çalışılmaktadır. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, hazırlamakta olduğu 10’uncu Yargı paketinde, boşanma davalarındaki nafaka, maddi ve manevi tazminat ile mal rejiminden kaynaklanan alacaklar için arabuluculuk getirme hazırlığı yapıyor.
‘Kasıtlı olarak servis edilen yanıltıcı bilgilere inanmayın’
Hiçbir yasal düzenleme ya da genelgenin temel insan hakları belgelerine, uluslararası sözleşmelere ve anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olamayacağına vurgu yapılan açıklamada, “Mevcut siyasal iktidar, geldiği günden bu yana kadınların eşit miras hakkını elinden alacak uygulamalara imza atmıştır. Biz kadınlar, yüz yıl geriye dönmemek için, asırlık mücadele ile elde ettiğimiz eşit miras hakkımıza sahip çıkmak zorundayız. İşte bu nedenle buradan özellikle kadınlara sesleniyoruz; Medeni Kanun’a göre kadın ve erkeğin miras hakkı eşittir. Eşit yurttaşlığın garantisi olan Medeni Kanun’a ve miras hakkınıza sahip çıkın. Medyaya ve sosyal medyaya kasıtlı olarak servis edilen yanıltıcı bilgilere inanmayın” denildi.
Açıklamada, dikkate alınması gereken bilgiler şu şekilde sıralandı:
“* Genel olarak miras ve tapu işlemlerinde arabuluculuk zorunlu değildir. Arabulucu görüşmelerine gitmek zorunda değilsiniz.
* Sadece tapuda ortaklığın giderilmesi (izaleyi şüyu) davaları öncesinde arabulucuya başvuru yapmak gerekir. Ancak bu durumda da anlaşmak zorunda değilsiniz. Anlaşmadıysanız, tutanağı sadece açıkça anlaşmadığınız yazıyorsa imzalayın.
* Boş ya da ne olduğunu bilmediğiniz hiçbir belgeyi imzalamayın, parmak basmayın.
* Arabulucuya, notere veya tapuya mümkünse bizzat gidin. Orada da okumadığınız, anlamadığınız ya da tereddüt ettiğiniz hiçbir şeyi imzalamayın.
* Eşit miras hakkınıza ve tapularınıza sahip çıkın. İkna olmadığınız hiçbir anlaşmayı kabul etmeyin.
* Hiçbir hakkınızdan feragat etmek zorunda değilsiniz. Sizi buna zorlayan olursa polise veya jandarmaya başvurun.
* Hukuki bilgi almak için bulunduğunuz yer barosuna ulaşın.”
Açıklamada, “Eşit miras hakkımız da dahil büyük bedeller ödeyerek elde ettiğimiz hiçbir medeni hakkımızdan vazgeçmeye niyetimiz yok. Asla geriye dönmeyeceğiz” diye kaydedildi. (MA)