Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot, dün başkent Paris’te başlayan Uluslararası Suriye Konferansı’nda açıklama yaptı.
Dışişleri Bakan Yardımcısı Nuh Yılmaz ve Suriye’deki geçici yönetimin Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani’nin de katıldığı konferansta konuşan Barrot, egemen, özgür, birleşik ve istikrarlı Suriye istediklerini belirtti.
Barrot, katılımcıların Suriye’nin ve Suriye halkının geleceği için aynı hedefleri paylaştığını gözlemlediğini dile getirerek, şunları söyledi:
“Barışçıl, birleşmiş ve bölgesel çevresine yeniden entegre olmuş bir Suriye’nin ortaya çıkmasını görme isteğimiz konusunda birlik içinde olmalıyız.”
Suriye’deki iç savaşla başlayan süreçte yaklaşık 500 bin kişinin hayatını kaybettiğini ve 12 milyon kişinin ülke içinde yerinden edildiğini veya mülteci konumuna düştüğünü hatırlatan Barrot, yüz binlerce insanın tutuklandığını veya kaybolduğunu kaydetti. “Rejimin suçlarından, bombardımanlardan, işkencesinden, zorunlu sürgününden etkilenmeyen tek bir Suriyeli aile yok” diyen Barrot, yaklaşık 13 yıl boyunca Suriye’de yaşananların yükünü komşu ve bölgesel ülkelerin de taşıdığına dikkat çekti.
Barrot, Suriyelilerin sükunet içinde çalışmalarını sağlayarak 8 Aralık 2024’te Şam’da doğan kırılgan umudun muhafaza edilmesi gerektiğini belirterek, “Egemen, özgür, birleşik ve istikrarlı bir Suriye istiyoruz” dedi. Barrot, Suriye yönetimini desteklemeye hazır olduklarını kaydetti.
Barrot, Avrupalı ortaklarla Beşar Esad yönetimini izole etmek için uygulanan ekonomik yaptırımların bu rejimin devrilmesinde etkili olduğunu ancak şu an bu yaptırımların kaldırılması için çalıştıklarını da ifade etti.
Suriye’de tüm tarafların din, ırk, cinsiyet ayrımı yapılmadan ulusal diyaloğa katılmasının önemli olduğunu söyleyen Barrot, Suriye’deki siyasi geçişin tüm Suriyeliler için güvenlik ortamı yaratması ve ülke genelinde silahların susması gerektiğinin altını çizdi.
Konferans için Fransa’da bulunan Suriye geçici hükümetin Dışişleri Bakanı Şeybani de göreve geldiği günden sonra Avrupa’ya ilk ziyaretini gerçekleştirmiş oldu.
Suriye geçici hükümetine çağrı
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da konferans marjında açıklamalarda bulundu. Macron, Suriye’deki geçici hükümete ‘bölgedeki aşırılıkçı gruplara karşı mücadelede ABD’nin öncülüğündeki koalisyon ile işbirliği yapma’ çağrısında bulundu.
France 24 haber sitesinin aktardığına göre, Macron, “Suriye, kaos yayan tüm terör örgütlerine karşı çok açık bir şekilde mücadele etmeye devem etmeli” diyerek, Suriye’nin ‘Doğal Kararlılık’ isimli uluslararası koalisyon ile ‘işbirliği teklifinde bulunmaya karar vermesi halinde’ Fransa’nın da bu hamleyi destekleyeceğini sözlerine ekledi.
Macron, Suriye Demokratik Güçleri’ni (SDG) ‘değerli müttefikler’ olarak adlandırarak Suriye’deki geçici yönetime SDG’yi Suriye’deki geçiş döneminde ‘tam olarak entegre etme’ çağrısında bulundu.
Fransa Cumhurbaşkanı, “Bence bugün sizin sorumluluğunuz, onları entegre etmek ve aynı zamanda bu güçlerin de katılımına izin vermek” diye konuştu.
Macron, Fransa’nın Suriye’ye 50 milyon dolar yardım teklif ettiğini dile getirerek, ülkenin yeniden inşası için ekonomik yaptırımların kaldırılmasını istedi.
Emmanuel Macron, yakın gelecekte Paris’te Suriye Devlet Başkanı Ahmed Şaraa’yı kabul edeceğini de açıkladı.
‘Silahlar susmalı’
Bu arada Dışişleri Bakanı Barrot, konferansın bitiminde düzenlediği basın toplantısında, Suriye topraklarının tamamında kapsamlı bir ateşkes ve dış müdahalelerin sonlandırılması çağrısı yaptı. Bakan, “Suriye’nin her yerinde, özellikle de kuzey ve kuzeydoğuda silahlar susmalı” dedi.
Barrot ayrıca Avrupa Birliği’nin Suriye’deki çeşitli faaliyet sektörlerine yönelik ekonomik yaptırımlarının kaldırılması için “hızlı bir şekilde çalıştıklarını” söyledi. Fransa, Suriye’ye insani yardım çerçevesinde 2025 yılı için 50 milyon Euro yardım sözü verdi.
ABD imzalamadı
Konferans sonunda, katılımcı 20 ülke ve uluslararası örgütler, yayınladıkları ortak sonuç bildirgesinde, “Suriye’nin yeniden inşasına yardımcı olmak ve güvenlik zorlukları ve dış müdahaleler karşısında kırılgan geçişi korumak için birlikte çalışma” sözü verdi.
Sonuç bildirgesinde Suriye toplumunun tüm bileşenlerini kapsayan bir geçişin gerekliliği vurgulandı. Ayrıca, “her türlü terörizm ve aşırıcılığa karşı” mücadelede Suriye geçiş hükümetine destek sözü verildi.
Barrot, Şeybani’nin uluslararası muhataplarına, 1 Mart’ta ilan edilecek hükümetin “ülkenin çeşitliliğini yansıtan kapsayıcı bir hükümet olacağı” sözünü yinelediğini belirtti.
Konferansa katılan Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da, “özellikle kadınların da temsil edildiği ve tüm aktörlerin yer aldığı bir hükümet” konusunda ısrarcı olduklarını söyledi.
Bildiriye, önde gelen Arap ülkeleri ile Türkiye, Fransa, Almanya, İngiltere, Yunanistan gibi Avrupa ülkeleri ve G7 üyeleri Kanada ve Japonya imza attı. Ancak ABD, bu hafta Paris’te düzenlenen Yapay Zeka Eylem Zirvesi’nde olduğu gibi, Suriye Konferansı sonuç bildirisini de imzalamadı. Fransız diplomatik kaynaklar, gazetecilere, Trump yönetiminin Suriye konusundaki tutumunun henüz belli olmaması nedeniyle ABD’nin anlaşmayı imzalamadığını söyledi.