Fransa’da 400 yıldır unutulmuş mühürlü bir mezar odası keşfedildi

Dijon’daki Saint-Philibert Kilisesi’nde yürütülen restorasyon çalışmaları sırasında, 400 yıldır açılmamış bir mezar odası bulundu. Keşif, salgın ya da kıtlık gibi kitlesel bir felakette ölmüş olabilecek onlarca kişinin kalıntılarını içeriyor.

Fransa’da 400 yıldır unutulmuş mühürlü bir mezar odası keşfedildi
Fransa’da 400 yıldır unutulmuş mühürlü bir mezar odası keşfedildi
Haber Merkezi
  • Yayınlanma: 25 Haziran 2025 12:02

Fransa’nın Dijon kentinde yer alan ve 12. yüzyılda inşa edilen Saint-Philibert Kilisesi’nde yürütülen arkeolojik çalışmalar, uzun süredir unutulmuş bir tarihi yeniden gün yüzüne çıkardı. Ulusal Önleyici Arkeolojik Araştırmalar Enstitüsü’nden (INRAP) araştırmacılar, kilisenin altındaki beton zemini kaldırdıklarında 400 yıldır mühürlü bir mezar odasına ulaştı.

Unutulmuş bir merdiven, mezara açıldı

Kilisenin transept bölümünde bulunan taş merdiven, 15. veya 16. yüzyıla tarihlenen bir gömü odasına açılıyor. Mezar odasında, yetişkin ve çocuklardan oluşan çok sayıda kişi tabutlar içinde gömülmüş. Araştırmacılar, eski defin uygulamaları gereği, yeni gelen ölüler için yer açmak amacıyla daha önce gömülen kişilerin kemiklerinin kenarlara itilmiş olduğunu belirtti.

INRAP tarafından yapılan açıklamada, bu gömülerin bir salgın hastalık ya da büyük bir kıtlık gibi kitlesel bir ölüm olayına işaret edebileceği ifade edildi.

Katman katman tarih: Geç antik çağdan modern döneme

Mezar odası keşfiyle sınırlı kalmayan kazılarda, 11. ila 13. yüzyıllara ait mezar taşlarının yanı sıra, 6. yüzyıla tarihlenen dört adet lahit de gün yüzüne çıkarıldı. Kazının yaklaşık üç metre derinliğe kadar devam edeceği belirtilirken, elde edilen bulguların Geç Antik Çağ’dan modern döneme kadar uzanan bir gömü geleneğini ortaya koyduğu vurgulandı.

Restorasyonun arka planında ise 1974 yılında yapılan ve tarihi yapıya zarar veren bir yenileme çalışması yer alıyor. O dönemde yerleştirilen ısıtmalı beton zemin, kilise taşlarında çatlamalara neden olmuş, tuz ve nemin yükselmesine yol açmıştı. Bugünkü kazı çalışmaları, bu hatalı müdahalenin ardından başlatılan yeni restorasyon sürecinin bir parçası olarak yürütülüyor. (ScienceAlert)