Gazeteci Timur Soykan serbest bırakıldı

Sosyal medya hesabından CHP’li 3 belediyeye yönelik paylaşımları nedeniyle gözaltına alınan gazeteci Timur Soykan çıkarıldığı hakimlik tarafından adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı.

Gazeteci Timur Soykan serbest bırakıldı
Gazeteci Timur Soykan serbest bırakıldı
Haber Merkezi
  • Yayınlanma: 6 Temmuz 2025 16:23
  • Güncellenme: 6 Temmuz 2025 19:41

Vatan Caddesi’ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde ifadesi alınan gazeteci Timur Soykan, bugün Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne getirildi.

“Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” ve “suç işlemeye tahrik” suçlamalarıyla 4. Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne tutuklama talebiyle sevk edilen Soykan, çıkarıldığı hakimlik tarafından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Timur Soykan, sosyal medya hesabında CHP’li 3 belediyeye düzenlenen operasyonları eleştiren paylaşımlar yapmıştı. Soykan, bu paylaşımları nedeniyle “halkı yanıltıcıyı bilgiyi alenen yayma” suçlamasıyla dün gözaltına alınmıştı.

Timur Soykan, dün verdiğini emniyet ifadesinde “Gözaltına alınmam bir fıkradan farksızdır” diyerek şunları kaydetmişti:

“Paylaşımım ile buradaki sözlerimin ve eleştirimin sonuna kadar arkasındayım. Yargıda siyasi talimat ile görevini suistimal eden ve muhalefeti sindirmeye çalışan bir oluşum söz konusu. Siyasi talimat ile görev yapan ve aslında bütün toplumun adaletini savunmakla yükümlü şahıslar görevlerini suistimal etmektedir. Yolsuzluk operasyonu adı altında sadece siyasilerin hedef gösterdiği muhalefet belediye başkanlarına operasyon yapılması bunun kanıtıdır ve aleni bir gerçektir. Bu herkesin bildiği aleni gerçeğe rağmen benim yanıltıcı bilgiyi alenen yaymak suçlaması ile gözaltına alınmam bir fıkradan farksızdır.”

Basın meslek örgütleri Çağlayan Adliyesi önünde

Basın meslek örgütleri, gazeteci Timur Soykan’ın sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek gözaltına alınmasına karşı Çağlayan Adliyesi önünde basın açıklaması düzenledi.

Burada konuşan Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Örgütü Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, “Son dönemlerde adliyeler eleştiriye çok duyarlı hale gelmiş, devlet yetkilileri eleştiriyi çekemez olmuştu fakat bugün gelinen noktada en sıradan iktidar eleştirisi bile gazetecilerin bugün hapis tehdidiyle adliyelere çıkarılmasına zemin hazırlıyor. İfade özgürlüğünü kullandığını düşündüğümüz meslektaşımız, dostumuz Timur Soykan’ın bir an önce serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Umuyoruz ki Timur Soykan bu yargı tacizinden kurtulmuş olur” dedi.

DİSK Basın-İş: Basın tarihine kara bir leke olarak geçmesin istiyoruz

DİSK Basın-İş Yönetim Kurulu Üyesi İzel Sezer de şunları söyledi:

“Bir sürü belediyede yurttaşın iradesi gasbedildi. Gazeteci dediğimiz kişiler her zaman taraftır; barışın, emeğin tarafıdır. Biz basın meslek örgütleri olarak bir kez daha maalesef buradayız. Şunu biliyoruz ki Timur Soykan her zaman gazetecilik mesleğini hakkıyla yapmaya çalışmış, hakikatin arkasında yürümüş, hakikati savunmuş bir meslektaşımızdır. O yüzden maalesef bir kez daha burada olduğumuz için çok üzgünüz. Umuyoruz ki kendisi hızlıca serbest bırakılacak. Bugün Türkiye basın tarihine kara bir leke olarak geçmesin istiyoruz.”

TGS: Bu suç değildir, ifade özgürlüğüdür

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) İstanbul Şube Başkanı Özgür Denizkaya da Soykan’ın serbest bırakılması için toplandıklarını ifade ederek, “Buradan bir kez daha haykırıyoruz; Timur Soykan serbest bırakılsın ve gazetecilik yapmaya devam etsin. Çünkü gazetecilik sadece haber yapmak değildir, aynı zamanda yorum yapmak, eleştirmektir. Timur Soykan bunu yapmıştır. Bu suç değildir, ifade özgürlüğüdür. İnanıyoruz ki birazdan serbest bırakılacaktır” dedi.

Soykan’ın savcılık ifadesi: Tutuklanırsam tweetlerimin doğru olduğu aşikardır

Savcılık ifadesi ortaya çıkan Soykan, “Bahse konu tweetler ifade özgürlüğü kapsamındadır. Şayet tutuklanırsam tweetlerimin doğru olduğu aşikar olacaktır” diyerek şunları söylemişti:

“Soruşturmaya konu 5 Temmuz’daki paylaşımlar bana aittir. Rejim olarak bahsettiğim Türkiye Cumhuriyeti’ndeki iktidardır. Tweetlerimde yer alan darbe olarak bahsettiğim ise halkın seçme ve seçilme hakkının gasp edilmesidir. Tweetlerimin içeriği incelendiğinde bir gazeteci ve yurttaş olarak tespitler yer almaktadır. Anayasal hakkım olan ve basın mensubu olmam sebebiyle bahse konu tweetler ifade özgürlüğü kapsamındadır. Tweetlere konu olan operasyonlar yargının siyasi talimatları neticesinde kullanılmasına ilişkindir. Şayet tutuklanırsam tweetlerimin doğru olduğu aşikar olacaktır. Ekleyeceğim başkaca bir husus yoktur.”

Tutuklama talep edildi

Timur Soykan, ‘suç işlemeye tahrik’ ve ‘yanıltıcı bilgiyi yaymak’ suçundan tutuklanması istemiyle mahkemeye sevk edildi.