• Ana Sayfa
  • Gündem
  • Gazeteciler hak ihlallerine karşı Van Barosu’na başvurdu

Gazeteciler hak ihlallerine karşı Van Barosu’na başvurdu

Van’da gazeteciler, kayyım ataması sırasında meslektaşlarına dönük gözaltı, müdahale ve hak ihlallerine karşı Van Barosu’na başvurdu.

Gazeteciler hak ihlallerine karşı Van Barosu’na başvurdu
Gazeteciler hak ihlallerine karşı Van Barosu’na başvurdu
Haber Merkezi
  • Yayınlanma: 26 Şubat 2025 20:14

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) ve Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKG) üyeleri ile bazı gazeteciler, Van Büyükşehir Belediyesi’ne kayyım atandığı 15 Şubat’ta meslektaşlarına dönük gözaltı ve hak ihlallerine karşı baroya başvurdu.

Gazeteciler, şiddet ve kötü muamele kayıtlarını baroya sundu.

Van Baro Başkanı Sinan Özaraz ve baronun İnsan Hakları Merkezi avukatları, konunun takipçisi olacaklarını söyledi.

DFG Van Temsilcisi Adnan Bilen, 15 Şubat’tan bu yana gazetecilerin sürekli tehdit edildiğini ve kötü muammeleye maruz kaldığını söyledi. Bilen, “Son bir aydır yapılan tüm basın açıklamalarında gazeteci arkadaşlarımız engelleniyor” dedi.

Kötü muammelenin kayıtlarının da olduğunu söyleyen Bilen, “Gazeteciler işini yapamaz hale geldi. 15 Şubat kayyım atanmasının ardından birçok arkadaşımız darp edildi, işkenceye uğrayanlar oldu. 6 kişi gözaltına alındı. Birçok arkadaşımızın vücutlarında halen darp izi bulunuyor. Son bir ayda 16 gazeteci arkadaşımız bu kentte gözaltına alındı ve haklarında davalar açıldı. Gazetecilere dönük bu uygulamanın artık son bulması gerekiyor. Bu görüntülerin gerekli tüm mercilere ulaşması ve söz konusu kişiler hakkında gerekli suç duyurularının yapılmasını talep ediyoruz” diye konuştu. Bilen, gazetecilerin sosyal medya hesapları üzerinden de hedef gösterildiğini belirtti.

‘Başvuruda bulunacağız’

Baro Başkanı Sinan Özaraz ise “Anayasada basın özgürlüğü garanti altına alınmıştır” dedi.  Polislerin basının işini kolaylaştırıcı bir noktada olması gerektiğine vurgu yapan Özaraz, “Van’da basına yönelik tutumun artık kabul edilemez, hukuksuz bir boyutta olduğunu net bir şekilde söyleyebiliriz. Bizler hem yaptığınız başvurular doğrultusunda sizlere uygulanan hukuksuzluğu tespit edip raporlaştırma ve bu hukuksuzlukların ortadan kaldırılması noktasında önerilerimizi de içerecek bir rapor hazırlayacağız. Bu raporun başta Van Emniyet Müdürlüğüne yine bundan sorumlu kenttin valisi ve İçişleri Bakanlığına başvuruda bulunacağız. Bu kolluk güçlerinin tespiti, haklarında idari ve cezai soruşturma açılması için gerekli tüm girişimleri yapacağız” diye kaydetti.

Van Barosu’ndan ajanslara erişim engelli getirilmesine karşı açıklama

Van Barosu İnsan Hakları Merkezi Van Büyükşehir Belediyesine kayyım atanmasının ardından JINNEWS ve Mezopotamya Ajansı (MA) başta olmak üzere birçok basın kurumu ve gazetecinin hesabına erişim engeli getirilmesine dair basın Van Barosu Tahir Elçi Konferans Salonunda açıklaması yapıldı. Açıklamaya yerine kayyım atanan Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Abdullah Zeydan Van Baro Başkanı Sinan Özaraz ve kentteki sivil toplum örgütlerinin yanı sıra gazeteciler katıldı.

Basın metnini Van Barosu İnsan Hakları Merkezi üyesi avukat Burcu Şeber okudu. Burcu Şeber, “Hesapları erişime engellenen gazeteciler ve haber ajansları, yıllardır belge ve kanıta dayalı haber üreten, toplumun güncel ve doğru bilgiye ulaşmasını sağlayan kişi ve kurumlardır. Bu karar, yalnızca bireysel gazetecileri hedef almakla kalmayıp, tüm basın camiasına verilen bir gözdağıdır” dedi.

Erişim engelleme kararları, günümüzde en yaygın kullanılan sansür araçlarından biri haline geldiğini söyleyen Burcu Şeber, “Basının susturulmasına, sosyal medya sansürüne, gazetecilerin kriminalize edilmesine ve halkın iradesinin gasp edilmesine karşı tüm meslektaşlarımızı, insan hakları örgütlerini ve kamuoyunu bu hukuksuzluğa karşı ses çıkarmaya davet ediyoruz” şeklinde konuştu. (MA)