Ankara Tabip Odası, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Aralık 2024 enflasyon verilerine ilişkin yaptığı açıklamada, artan gıda fiyatlarının halk sağlığı üzerinde ciddi etkiler yarattığını belirtti. Açıklamada, gıda enflasyonunun bir sağlık sorunu haline geldiği ve maddi imkansızlıklar nedeniyle yetersiz ve dengesiz beslenen bireylerin sağlık sorunlarıyla karşılaştığı ifade edildi.
TÜİK’in Aralık 2024 dönemi için açıkladığı gıda enflasyonu oranı yüzde 43,58 olarak duyurulmuşken, DİSK-AR’ın hesaplamalarına göre bu oran emeklilerde yüzde 60’a, düşük gelirli kesimlerde ise yüzde 77,4’e kadar yükseldi.
Ankara Tabip Odası, özellikle yetersiz ve dengesiz beslenme sonucu “çabuk yorulma ve halsizlik, depresyon, çinko demir yetersizliğine bağlı saç dökülmesi, zayıflayan bağışıklık sistemi nedeniyle sık hastalanma, kabızlık ve ödem oluşumu, kalsiyum ve D vitamini eksikliğine bağlı diş çürümesi ya da kemik erimesi, demir ve folik asit eksikliğine bağlı anemi” gibi hastalıkların görülme olasılığının arttığını belirtti.
‘Sofralarda yeterli protein yer almıyor’
Açıklamada ayrıca, halkın yüksek gıda fiyatları nedeniyle çoğunlukla karbonhidrat, yağ ve basit şeker ağırlıklı beslenmeye yöneldiği, bu durumun obezite, hipertansiyon ve diyabet gibi sağlık sorunlarına yol açtığına dikkat çekildi. “Sofralarda yeterli miktarda protein, taze sebze ve meyve yer almıyor” diyen Tabip Odası, sağlık sorunlarının artmasına neden olan enflasyonun kontrol altına alınması gerektiğini belirtti.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü verilerine atıfta bulunarak, Türkiye’deki gıda fiyatlarının dünya ortalamasının çok üzerinde olduğuna işaret edilen açıklamada, hükümete şeffaf ve bilimsel verilerle hareket etme çağrısı yapıldı. “Gıda enflasyonunun halk sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri göz önünde bulundurulmalı ve toplum sağlığını tehdit eden bu soruna karşı önlem alınmalıdır” denildi. (ANKA)