GÖÇİZDER kararına tepki: Hukuki değil siyasi

Zorunlu göç mağdurları için çalışan GÖÇİZDER’in mal varlığına el konuldu. Dernek yetkilileri, kararı siyasi saiklerle alındığını belirterek mücadeleye devam edeceklerini açıkladı.

GÖÇİZDER kararına tepki: Hukuki değil siyasi
GÖÇİZDER kararına tepki: Hukuki değil siyasi
Haber Merkezi
  • Yayınlanma: 7 Eylül 2024 10:56

Zorunlu göç mağdurlarının hakları için çalışma yürüten Göç İzleme Derneği’nin (GÖÇİZDER) mal varlığına el konuldu. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in imzasıyla 31 Ağustos’ta Resmi Gazete’de yayımlanan karar, Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından derneğin “örgüt ile iltisaklı” olduğu iddiasına dayandırıldı.

GÖÇİZDER, 2016 yılında İstanbul’da, zorla göç ettirilenler arasında dayanışmayı geliştirmek ve hak ihlallerini görünür kılmak amacıyla kurulmuştu. Dernek, özellikle 1990’lardaki köy boşaltmaları ile 2015-2016 yıllarındaki sokağa çıkma yasakları sırasında zorunlu göç yaşayan yurttaşların yaşadığı hak ihlallerini raporlamasıyla biliniyor.

Dernek yöneticileri beraat etmişti

GÖÇİZDER, daha önce de benzer süreçlerle karşı karşıya kalmıştı. 2022 yılında derneğin 22 üyesi gözaltına alınmış, 16’sı “örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklanmıştı. Derneğin İstanbul’daki binasına baskın düzenlenmiş, çeşitli rapor ve kitaplarına toplatma kararı çıkarılmıştı. Ancak 9 Şubat’ta İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi, yeterli delil bulunamadığı gerekçesiyle dernek üyeleri ve yöneticileri hakkında beraat kararı verdi. Bu beraat kararı kesinleşmiş olmasına rağmen, dernek hakkında yeni bir mal varlığını dondurma kararı alındı.

Ayrıca derneğe yönelik devam eden kapatma davasında, Bakırköy 15. Asliye Hukuk Mahkemesi, beraat kararına ilişkin yazı talep etmiş ve MASAK raporlarına dayanan iddiaları incelemek üzere duruşmayı 11 Ekim’e ertelemişti.

‘Amaç derneği pasifize etmek’

GÖÇİZDER Eşbaşkanı Hüseyin Kılıç, mal varlığına el konulmasını değerlendirdi. Kılıç, derneklerinin kuruluş amacına uygun şekilde çalıştığını ancak bu çalışmaların yargı eliyle sık sık engellenmeye çalışıldığını belirtti. Mal varlığının dondurulması kararının bu çabaların bir parçası olduğunu söyleyen Kılıç, “Bu karar hukuka aykırıdır ve derneğimizi pasifize etmeyi amaçlamaktadır. Çalışmalarımıza her şeye rağmen devam edeceğiz” dedi. Kılıç ayrıca, ülkeyi yönetenlerin yanlış politikaları nedeniyle insanların yerlerinden edildiğini ve sivil toplum örgütlerinin dayanışma içinde olmaları gerektiğini vurguladı.

‘Karar hukuki değil, siyasi’

Derneğin avukatı Ahmet Baran Çelik ise, mal varlığına el konulmasının hukuki değil, siyasi bir karar olduğunu belirtti. Çelik, “GÖÇİZDER’in yöneticileri ve üyeleri geçmişte yargılandılar ve beraat ettiler. Ancak bakanlık, bu beraat kararına rağmen siyasi saiklerle mal varlığını dondurma kararı aldı” dedi. Çelik, bu karara karşı hukuki süreç başlatacaklarını ve derneğin hiçbir zaman sadece banka hesapları ya da binalardan ibaret olmadığını, çalışmalarına devam edeceklerini ifade etti.

Çelik, GÖÇİZDER’in zorunlu göçle ilgili önemli raporlar yayımladığını ve bu çalışmaların bazı kesimleri rahatsız ettiğini belirterek, “2015-2016 yıllarındaki sokağa çıkma yasaklarını en iyi özetleyen raporlar GÖÇİZDER tarafından hazırlandı. Bu nedenle derneğin hedef alındığını düşünüyoruz” dedi.