Güney Afrika’da kapalı altın madeninde 60 işçinin cesedi bulundu

Stilfontein kasabasındaki kapalı altın madeninde yasadışı madenciliğe yönelik operasyon sırasında 60 ceset çıkarıldı. Operasyonda 106 kişi sağ olarak kurtarılarak tutuklandı.

Güney Afrika’da kapalı altın madeninde 60 işçinin cesedi bulundu
Güney Afrika’da kapalı altın madeninde 60 işçinin cesedi bulundu
Haber Merkezi
  • Yayınlanma: 15 Ocak 2025 12:30
  • Güncellenme: 15 Ocak 2025 14:43

Güney Afrika’nın Stilfontein kasabasında, yasadışı madencilikle mücadele için düzenlenen operasyon sırasında kapalı bir altın madeninden 60 ceset çıkarıldı. Yetkililer, yerin 2 kilometre altında sıkışan cesetlerin Ağustos ayında başlatılan ve “Deliği Kapat” adı verilen bir kuşatma operasyonunun ardından çıkarıldığını açıkladı.

‘Operasyon günlerce sürecek’

Pazartesi günü başlayan kurtarma operasyonunda metal kafesler kullanılarak cesetler ve sağ kalan madenciler kuyudan çıkarılmaya başlandı. Güney Afrika Polis Bakanı Senzo Mchunu, “Yeraltında tam olarak kaç kişinin bulunduğunu bilmiyoruz. Şu an kurtarma operasyonuna odaklanıyoruz” dedi.

Salı gecesi itibarıyla madenden çıkarılan toplam ceset sayısı 60’a ulaştı. Bunun yanında, Salı günü madenden sağ çıkarılan 106 yasadışı madenci tutuklandı. Polis, yeraltındaki madencilerin sayısını belirlemenin zorluklarını, madenlere girişlerin resmi olarak kayıt altına alınmamasına bağladı.

‘Yasadışı madencilik büyük zarar veriyor’

Güney Afrika, altın ve diğer değerli metallerdeki yasadışı madenciliğin devlete ve sektöre yılda yüz milyonlarca dolar zarara neden olduğunu belirtti. Genellikle terk edilmiş madenlere giren yasadışı madenciler, şirketlerin bıraktığı değerli metalleri çıkarmaya çalışıyor.

Madencilik Bakanı Gwede Mantashe, Stilfontein’deki operasyonu “ekonomiye karşı bir savaş” olarak nitelendirdi. Hükümet, operasyonun yasadışı madencilikle mücadele için gerekli olduğunu savundu. Ancak, bölge sakinleri ve insan hakları grupları operasyon sırasında uygulanan yöntemleri “baskıcı” olarak eleştirdi.

‘Yerel halk tepkili’

Yerel halk ve bazı insan hakları grupları, uzun süreli kuşatmanın madencilerin yaşamlarını tehlikeye attığını savundu. Operasyon sırasında madencilere su ve yiyecek ulaştırılmasının kesildiği bildirildi.