• Ana Sayfa
  • Gündem
  • Haber-Sen: Her gün bir gazetecinin tutuklanma haberiyle uyanıyoruz

Haber-Sen: Her gün bir gazetecinin tutuklanma haberiyle uyanıyoruz

Basın emekçilerine dönük baskıların giderek arttığına dikkati çeken Haber-Sen, “Gazetecilerin gözaltına alınması, şiddet uygulanması, tutuklanması kabul edilemez.” dedi.

Haber-Sen: Her gün bir gazetecinin tutuklanma haberiyle uyanıyoruz
Haber-Sen: Her gün bir gazetecinin tutuklanma haberiyle uyanıyoruz
Haber Merkezi
  • Yayınlanma: 22 Ocak 2025 18:05

Basın Yayın İletişim ve Posta Emekçileri Sendikası (Haber-Sen) Merkez Yürütme Kurulu (MYK), gazetecilere dönük saldırı ve gözaltılara dair yazılı açıklama yaptı.

“Gazetecilere uygulanan baskı, halkın haber alma hakkına yapılan bir saldırıdır” ifadelerinin kullanıldığı açıklamada, baskıların toplumun gerçeklere ulaşmasını engellediği belirtildi.

Basın emekçilerine ve kurumlara dönük baskıların gün geçtikçe artarak devam edildiği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

“6 Şubat deprem felaketine ilişkin paylaşımları gerekçe gösterilen gazeteci Yüsra Batıhan 10 ay hapis cezasına çarptırılırken, Medya Haber’de Mercek programını sunan gazeteci Eylem Babayiğit de gece geç saatlerde gözaltına alındı. Diğer taraftan neredeyse her gün bir gazetecinin tutuklanma haberi ile uyanır olduk. Her hafta gazetecilere davalar açıldığına şahit olduk. İstanbul merkezli soruşturma kapsamında 17 Ocak’ta yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan 6 gazeteci tutuklandı.”

‘Gazetecilerin tutuklanması kabul edilemez’

Açıklamanın devamında şu ifadeler yer aldı:

“22 Aralık’ta sevk edildikleri hakimlik tarafından tutuklanan 7 gazetecinin de tutukluluklarına devam kararı verildi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 16 Mayıs 2024’te Sincan Cezaevi’nde görülen duruşma sırasında cep telefonu ve tabletler ile fotoğraf, video çektikleri ya da çekmedikleri gerekçesiyle 21 gazeteciyi suçlayarak, haklarında kamu davası açılmasını talep etti. Gazetecilerin ‘örgüt üyesi olma’, ‘devlet kurumlarını aşağılama’ ve ‘yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’ gibi suçlamalarla gözaltına alınması, şiddet uygulanması, tutuklanması kabul edilemez. Bu gazeteciliğin yapılmasını baskı altına almak, halka gözdağı vermektir. İletişim çağında, basına sansür uygulanması, gazetecilere görevini yaptığı için soruşturma açılması kabul edilemez!” (MA)