Maraş merkezli 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremlerde en ağır yıkımın yaşandığı Hatay’da, hayatını kaybeden yurttaşlar bu yıl da unutulmadı. Defne ilçesi, anma noktalarından biri oldu.
KESK-TTB Defne Koordinasyonu önünde bir araya gelen kitle, Yunus Emre Parkı’na meşaleli yürüyüş düzenledi. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, EMEP Genel Başkanı Seyit Aslan, SYKP Eş Genel Başkanı Mertcan Titiz, SOL Parti Başkanlar Kurulu Üyesi Feray Aytekin Aydoğan, TİP Sözcüsü Sera Kadıgil, SMF Sözcüsü Mahir Gürz, TBB Başkanı Erinç Sağkan ve TMMOB Başkanı Emin Koramaz’ın yanı sıra çok sayıda sivil toplum örgütü ve siyasi parti temsilcisi yürüyüşe katıldı.
Binlerce kişinin katıldığı yürüyüşte “Unutmak, affetmek yok” pankartı taşındı. Sık sık “Unutmak yok, affetmek yok, helalleşmek yok”, “Sesimi duyan var mı?”, “Afet değil bu bir katliam”, “Katillerden hesap soracağız”, “Deprem değil bu bir katliam”, ”Katil devlet hesap verecek” ve “Hatay bizim memleket bizim” sloganları atıldı.
Yunus Erme Parkı’nda son bulan yürüyüş sonrası, depremde hayatını kaybedenler anıldı. İlk depremin yaşandığı saat olan 04.17’de telefonların ışıkları açıldı. Kitle hep bir ağızdan “Unutmak yok affetmek yok” sloganı attı.
Nehre karanfiller bırakıldı
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Hatay Şubesi Başkanı Özgür Traş, halen acılarının taze olduğunu belirterek, sorumlulardan hesap soracaklarını vurguladı. Traş, Hatay’ı kendi elleriyle tekrardan kuracaklarını belirtti.
Kitle 105 saniye boyunca, hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulundu. Bazı kişiler gözyaşlarını hakim olamadı. Kitle, daha sonra depremde yaşamını yitirenlerin anısına Asi Nehri’ne karanfiller bıraktı.
Anma sonrası Saray Caddesi üzerinde depremden sorumlu olanlar protesto edildi.
Defne’de anma
Depremlerinin 2’nci yıl dönümü dolayısıyla Hatay’ın Defne ilçesinde bulunan Uğur Mumcu Meydanı’nda anma etkinliği düzenlendi. Yağışlı havaya rağmen bir araya gelen depremzedeler, yaşamını yitirenler yakınlarını ezgilerle andı. Depremzedeler, meydana “Unutmadık, unutmayacağız” pankartının üzerine mum, yakınlarının fotoğrafları ve karanfiller bıraktı. Ayrıca anmada mahur yakıldı.
Anmaya katılan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları ve beraberindekiler, depremde yaşamını yitirenler için oluşturulan anıta karanfil bıraktı. Acı ve öfkenin hakim olduğu anmada birçok yurttaş gözyaşlarına hakim olamadı.
Defne Belediye Başkanı Halil İbrahim Özgün, depremde yaşamını yitirenleri anarak, “Uğur Mumcu Meydanı çok uzun yıllardır bizlerin politik merkezi, ancak ne yazık ki 6 Şubat tarihli depremde aynı zamanda acının da merkezi oldu. Hemen burada sol tarafımda bulunan alanda ve bu havzada binlerce vatandaşımızı yitirdik” dedi.
KESK Eş Genel Başkanı Ayfer Koçak, 6 Şubat gecesinin “en karanlık ve uzun gece” olduğunu söyledi. Ayfer Koçak, depremde yaşanan can kayıplarının sorumlularının olduğuna işaret ederek, “Tek bir kurtuluşumuz var. Yalnızların yan yana gelmekten başka şansı yok. Sadece acıda dayanışmayacağız. Aynı zamanda hak almak için de yan yana gelmek zorundayız” diye konuştu.
Eğitim Sen Genel Başkanı Kemal Irmak, “Dünyanın her yerinde ve ülkemizde bu acıları yaşamamızın aslında tek bir sebebi var. O da bu örgütlü kapitalist düzendir” dedi.
CHP Grup Başkanı Gökhan Günaydın, “Burayı siyaset üstü tutalım’ lafları aslında sorumluluktan kaçma çabalarından başka bir değildir” dedi. Depremzedelerin yalnız bırakıldığını ifade eden Günaydın, sorumluların yargılanmasını istedi.
Hatimoğulları: Ölüme terk edildik
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları ise, depremde yanlız bırakıldıklarına işaret ederek, deprem döneminde yaşananları anlattı. Tülay Hatimoğulları, “O gün kepçeler gelmedi. O gün hiltiler yoktu. Ama aradan kısa bir zaman geçtikten sonra enkaz kaldırmak için ihaleye çıktılar ve birden yandaş müteahhit şirketlerin iş makinelerini gördük. Deprem bölgesinin dört bir yanında o kepçeler o gün gelseydi biz bu kadar canımızı kaybetmezdik” dedi. Tülay Hatimaoğulları, şunları söyledi:
“Bizler bizzat arama kurtarma çalışmalarına katıldık. Bir kepçenin neleri kurtarabileceğini, kaç canı kurtarabileceğini gözlerimizle gördük. O gün bir seferberlik ilan edilseydi, kışlalardan askerleri çıkarıp ‘gidin halka yardım edin’ denseydi bunlar yaşanmazdı. Devlet bizi yalnız bıraktı. Ölüme terk etti. Aradan iki yıl geçti. Dışarıdan gelen değerli dostlarımız bizleri yalnız bırakmadılar. Burası kocaman bir şantiyeye dönmüş. Hatay apaçık ve bariz bir biçimde ayrımcılığa maruz kalmış. Denetim yapmayan, konutları denetlemeyen, insanları bile bile ölüme terk eden sahte imar aflarıyla insanları ölüme terk eden anlayış şimdi de depremzedeyi yine aslında diri diri ölüme mahkum etmiş. İnsanlar 2 yıl geçtiği halde konteynerlarda yirmi bir metrekareye yaşamlarını sığdırmaya çalışıyor. Kadınlar bunun en ağır bedelini ödüyor. Bir an önce konutlar yapılmalı, bitirilmeli ve bir an önce buradaki insanların konutlarına kavuşması sağlanmalı.”
Anma sonrası gözaltı
Bu arada Hatay’da yapılan deprem anması sonrası polisler çok sayıda kişiyi gözaltına aldı. Yunus Emre Parkı’nda yapılan anma sonrası kitle, Asi Nehri’ne karanfiller bıraktı. Saray Caddesi üzerinde iktidarı ve valiliği protesto eden çok sayıda kişi polisler tarafından gözaltına alındı.