• Ana Sayfa
  • Ekoloji
  • Haziran’da yangınlar arttı: Tedbir almamaları, göz yummaları anlamına geliyor

Haziran’da yangınlar arttı: Tedbir almamaları, göz yummaları anlamına geliyor

Ekoloji Birliği Eşsözcüsü Süleyman Eryılmaz, Haziran ayında artan orman yangınlarına karşı yeterli önlem alınmadığını vurgulayarak, “Yangınlar biline biline engellenmiyor, bu da göz yummak demektir” dedi.

Haziran’da yangınlar arttı: Tedbir almamaları, göz yummaları anlamına geliyor
Haziran’da yangınlar arttı: Tedbir almamaları, göz yummaları anlamına geliyor
Haber Merkezi
  • Yayınlanma: 20 Haziran 2025 09:14

Yaz aylarının başlamasıyla birlikte Türkiye ve Kürdistan’ın birçok bölgesinde orman ve tarım arazilerinde yangınlar artış gösterdi. Özellikle Ege Bölgesi başta olmak üzere Haziran ayında en az 25 ayrı noktada yangın çıktığı kamuoyuna yansıdı. Uzmanlar, küresel iklim krizinin etkisiyle yükselen sıcaklıkların bitki örtüsünü kuruttuğunu, bunun da yangın riskini artırdığını vurguluyor.

Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey’in Aralık 2024’te açıkladığı verilere göre, 2024 yılında 3 bin 800 orman yangını çıktı ve 28 bin hektarlık alan zarar gördü. 2023 yılında ise 2 bin 520 orman yangınında 15 bin 520 hektar alan zarar görmüştü. Bu veriler, yangınlarla mücadelede alınmayan tedbirlerin tahribatı büyüttüğünü ortaya koyuyor.

Geçtiğimiz yıl Mêrdîn ile Amed arasında çıkan yangında 15 kişi yaşamını yitirmiş, çok sayıda insan yaralanmış, yüzlerce hayvan telef olmuştu. Yangının nedeni olarak elektrik dağıtım şirketinin ihmalkarlığı gösterilmişti.

‘Tedbir almamaları göz yummaları anlamına geliyor’
Yangınlara ve ortaya çıkan tahribata ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ekoloji Birliği Eşsözcüsü Süleyman Eryılmaz, her yıl aynı sorunların tekrarlandığını belirtti:
“Bu yangınlar önlenebilir. Ama her sene yangın söndürme ekipmanı ya yetersiz ya da arızalı. Her yıl aynı tabloyu yaşıyoruz. Bu ülkede yangınlara karşı ciddi bir hazırlık yapılmıyor. Yaz aylarında sıcaklıkların artacağı, rüzgârların kuvvetleneceği, yangın riskinin yükseleceği biliniyor. Buna rağmen önlem alınmıyorsa, bu durum göz yummak anlamına gelir.”

‘Bölgelere göre önlemler alınabilir’
Ormanların karbon yutağı olduğunu hatırlatan Eryılmaz, milyonlarca ağacın yok olmasının iklim krizini derinleştirdiğini vurguladı:
“Ağaçların yok olması, daha fazla sıcaklık, daha fazla susuzluk demek. Kuraklık ise yangınları tetikliyor. Bu bir döngü ve sonunda insanların hayatını etkiliyor. Bu yüzden ormanları gözümüz gibi korumamız gerekiyor.”

Yerel ve merkezi yönetimler koordineli olmalı
Eryılmaz, yerel yönetimlerin yangınlara karşı hazırlık yapabileceğini ancak bunun merkezi yönetimle koordineli yürütülmesi gerektiğini belirtti:
“Yangınlara karşı hazırlık sadece yerel yönetimlerin işi olamaz. Merkezi yönetim ekipman sağlamalı, bütçe aktarmalı. Örneğin İzmir’de kaç tane yangın söndürme uçağı var bilmiyoruz. Halk da bilinçlendirilmeli. Geçen yıl Mardin’deki yangın elektrik hatlarından çıktı. O hatların bakımı yapılmalı. Yurttaşların da yangınlara karşı sorumluluğu var.”

Haziran ayında çıkan yangınlar
Basına yansıyan bilgilere göre Haziran ayı boyunca yaşanan bazı yangınlar şöyle:

  • 3 Haziran: Balıkesir Dursunbey’de orman yangını

  • 7 Haziran: İzmir Seferihisar ve Aydın Nazilli’de yangın

  • 8 Haziran: Ankara Kızılcahamam’da Milli Park’ta yangın

  • 10 Haziran: İzmir Kemalpaşa, Aliağa’da orman ve tarım arazileri yandı

  • 11 Haziran: Çanakkale Lapseki’de orman yangını

  • 12 Haziran: Balıkesir Gönen’de buğday tarlasında, Tokat Niksar’da tarlada yangın

  • 13 Haziran: Çanakkale Ezine, İzmir Karaburun, Şırnak Merkez ve Mêrdîn Şemrex’te birçok yangın

  • 14 Haziran: İzmir Foça Yenikköy ve Aydın Germencik’te yangın

  • 15 Haziran: Afyon, Manisa Soma, Aydın Çine ve Söke’de zeytinliklerde yangın

  • 16 Haziran: Muğla Bodrum Türkbükü’nde makilik alanda yangın

  • 17 Haziran: İzmir Dikili ve Denizli Çivril’de orman yangını

  • 18 Haziran: Balıkesir Kepsut ve Karesi, İzmir Kemalpaşa, Manisa Yunusemre, Bursa Orhaneli ve Nilüfer’de orman yangınları