• Ana Sayfa
  • Ekonomi - Emek
  • İktisatçı Mahfi Eğilmez: ‘Protestolar bir kez üniversitelere girdi mi kolay bitmiyor’

İktisatçı Mahfi Eğilmez: ‘Protestolar bir kez üniversitelere girdi mi kolay bitmiyor’

İktisatçı Yazar Mahfi Eğilmez, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasıyla birlikte başlayan ‘boykot’ sürecini Avrupa ile karşılaştırdı.

İktisatçı Mahfi Eğilmez: ‘Protestolar bir kez üniversitelere girdi mi kolay bitmiyor’
İktisatçı Mahfi Eğilmez: ‘Protestolar bir kez üniversitelere girdi mi kolay bitmiyor’
Haber Merkezi
  • Yayınlanma: 1 Nisan 2025 13:33
  • Güncellenme: 1 Nisan 2025 13:34

İktisatçı yazar Mahfi Eğilmez, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından başlayan ‘boykot’ sürecini değerlendirdiği yazısını paylaştı. Yazısında, “Bizde öğrenci eylemleri yıllarca sürdü. Bu deneyim bize gösterdi ki, protestolar bir kez üniversitelere girdi mi kolay kolay bitmiyor.” ifadelerine yer verdi

Eğilmez, Avrupa’daki boykotlarla Türkiye’dekileri karşılaştırarak, “Avrupalı yöneticiler, başlangıçta olmasa bile bir iki yıl içinde olayları analiz ettiler ve haklı eleştirilere göre düzeltmeleri yaparak uzlaşma yolunu buldular.” diye yazdı.

‘Geçici olgular zannedip tavır almak doğru olmaz’

Türkiye’de öğrenci eğlemlerinin yıllarca sürmesinin sebebini ise “Bizimkiler ise hep kendilerinin haklı olduğunu, öğrencilerin anarşi çıkarmaktan öte bir iş yapmadığını düşünerek eleştirileri dikkate alıp sistemi düzeltmeye yönelmediler. O nedenle de bizde öğrenci eylemleri yıllarca sürdü.” sözleriyle açıklayan Eğilmez, paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

“Ben 1968 olayları başladığında üniversitedeydim. 4 yıllık öğrenim dönemimiz sürekli boykotlarla geçti. Boykotlar o dönemde bitmedi 1970’ler boyunca sürdü. Oysa Avrupa’da çeşitli ülkelerdeki benzer öğrenci eylemleri birkaç yıl içinde sonlandı. Çünkü Avrupalı yöneticiler, başlangıçta olmasa bile bir iki yıl içinde olayları analiz ettiler ve haklı eleştirilere göre düzeltmeleri yaparak uzlaşma yolunu buldular. Bizimkiler ise hep kendilerinin haklı olduğunu, öğrencilerin anarşi çıkarmaktan öte bir iş yapmadığını düşünerek eleştirileri dikkate alıp sistemi düzeltmeye yönelmediler. O nedenle de bizde öğrenci eylemleri yıllarca sürdü. Bu deneyim bize gösterdi ki protestolar bir kez üniversitelere girdi mi kolay kolay bitmiyor. Bu çerçeveden bakınca geçtiğimiz hafta yaşadıklarımızı geçici olgular zannedip ona göre tavır almak doğru olmaz, bu durum kanımca uzunca bir süre artık Türkiye’nin olağan görünümü olacaktır.”