• Ana Sayfa
  • Ekonomi - Emek
  • İş insanlarından ‘süreç’ açıklaması: Kalıcı bir barış için her türlü katkıyı sunacağız

İş insanlarından ‘süreç’ açıklaması: Kalıcı bir barış için her türlü katkıyı sunacağız

Diyarbakır’da bir araya gelen iş insanları, iş camiasının temsilcileri olarak süreci desteklediklerini belirterek, “Ülkemizde kalıcı bir barışın inşası için üzerimize düşecek her türlü katkıyı sunacağımızı belirtiyoruz” açıklaması yaptı.

İş insanlarından ‘süreç’ açıklaması: Kalıcı bir barış için her türlü katkıyı sunacağız
İş insanlarından ‘süreç’ açıklaması: Kalıcı bir barış için her türlü katkıyı sunacağız
Şirin Bayık
  • Yayınlanma: 28 Mayıs 2025 13:10

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki ticaret odaları ve borsa temsilcileri ile iş insanları, sürece dair açıklamada bulunmak macıyla Diyarbakır’da bir araya geldi. Açıklama, Diyarbakır Ticaret Sanayi Odası’nda yapıldı.

Diyarbakır Ticaret Sanayi Odası’nda yapılan açıklamada ilk önce DTSO Başkanı Mehmet Kaya konuştu.

Yeni süreçle birlikte bölgedeki ekonominin gelişmesini ve bölgenin önemli bir ticaret merkezi haline gelmesini umduklarını belirten Kaya, atılan adımları işlevsiz gösteren kimi açıklamaları gördüklerini söyledi. Kaya, “Hem süreci desteklediğimizi hem de süreç karşısındaki olumsuz açıklamalara karşı bir kez daha geçmişte yaşanan olumsuzlukları, bölgedeki acıları hatırlatmak amacıyla açıklama yapacağız” dedi.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinin 52 kurum tarafından kalıcı barışın sağlanması konusunda hazırlanan ortak açıklamayı Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil okudu.

Açıklamada şunlar yer aldı:

‘Bütün aktörlere minnettarlığımızı sunuyoruz’

“5-7 Mayıs 2025 tarihlerinde kongresini topladığını açıklayan PKK,  12 Mayıs 2025’te kongre kararları gereğince silah bıraktığını ve kendini fesih ettiğini açıkladı. Yürütülen tüm bu görüşmelerin en önemli eşiği olan bu tarihi kararların, toplumsal barışımıza katkı sağlayacağına olan inancımızla, ülkemize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyoruz.

Kırk yıllık acı dolu bir sayfanın kapanmasını sağlayacak olan bu kararın alınmasında emeği geçen herkese içten teşekkür ediyoruz. Ülkemiz için son derece kritik bir önem arz eden bu dönemde süreci başlatan, yürüten ve destekleyen bütün siyasi partilerimizin liderlerine ve sorumlu bir tavırla barış savunusu yapan bütün toplumsal aktörlere minnettarlığımızı sunuyoruz.”

‘Barışın sağlanması ekonomik istikrarı da sağlar’

“Türkiye’de hepimize çok büyük bedeller ödeten kanlı bir dönemde en kıymetli varlıkları olan evlatlarını kaybeden tüm  anne-babaların acılarını ve kederlerini yürekten paylaşıyor,  memleketimizin her karış toprağında huzuru ve kardeşliği tesis etmeyi, onlara karşı yerine getirilmesi gereken en büyük vazife olarak biliyoruz.

Yarım asırlık çatışmalı süreç, başta insani olmak üzere siyasi, ekonomik, sosyal ve toplumsal açılardan ülkemize çok ağır bir bedel ödetmiştir.  Yetmiş binden fazla can kaybı, onbinlerce yaralı, bir milyonu aşan iç ve dış göçler ve devasa maddi kayıplar, çatışmanın bize verdiği maddi ve manevi tahribatın ne denli ürkütücü olduğunu ortaya koymaktadır.

Çatışmaların bitmesi ve barışın sağlanması, ülkemizin hem sosyal huzuruna hem de ekonomik istikrarına ve büyümesine zemin hazırlar.”

‘Siyasi partilerin desteklemesi umut yaratmıştır’

“Örgütün silahları bırakması ve kendini feshettiğini açıklaması, genelde bölgenin sivil toplum kuruluşlarınca ve özelde de biz iş camiası temsilcilerince büyük bir memnuniyetle karşılanmıştır.

Gerek iktidarın ve gerek muhalefet partilerinin tamamına yakınının süreci sahiplenmesini, ülkede sağduyu iklimin hâkim olması anlamında oldukça önemli görüyoruz. Meclisteki siyasi partilerin tamamına yakınının süreci ilkesel olarak desteklemesi, kalıcı barışın sağlanması yolunda toplumda büyük bir umut yaratmıştır.”

‘Süreci manipüle eden bazı kesimlerin tutumlarını doğru bulmuyoruz’

“Sürece yönelik bazı endişe ve eleştirileri demokrasinin gereği olarak görüyoruz. Ancak ideolojik bir körlükle ve kısır siyasi hesaplarla, hepimizin geleceği için büyük bir anlam ifade eden bu sürece mutlak bir karşıtlık sergileyen ve süreci manipüle eden bazı kesimlerin tutumlarını doğru bulmuyoruz.

Çatışmalardan mağdur olan ailelerimizin acılarını  istismar eden ve toplumdaki fay hatlarını tetiklemeyi hedefleyen tavırları, toplumsal birlikteliğimiz için tehlikeli buluyoruz.  

Tarihi meselelerde kaçınılmaz olan farklı görüşleri barış karşıtlığının bir zemini yapılmasını kabul etmiyoruz. 

Kendileri için güvenli ve demokratik bir yaşam talep edenlerin, başkalarının hayatına mal olacak çatışmalara hizmet edecek bir söyleme başvurmalarını kınıyoruz.

Bu kapsamda sorumluluk sahibi herkesin sürecin ruhuna uygun bir dil ve üslup takınmalarını talep ediyoruz.”

‘Her türlü katkıyı sunacağız’

“Tek bir insanımızın canının yanmasına artık tahammülümüz yok.

Bizler bölge iş camiasının temsilcileri olarak süreci desteklediğimizi ve ülkemizde kalıcı bir barışın inşaası için üzerimize düşecek her türlü katkıyı sunacağımızı, bir kez daha, altını çizerek belirtiyoruz.”

‘Adımlar karşılıklı olmalı’ ’
Açıklamadan sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Mehmet Kaya, çözüm sürecini yaşadıklarını dile getirerek, muhalefetin ve iktidarın dilini olumlu gördüklerini söyledi. 40 yıllık çatışmalı süreçte iki şeyin yapılması gerektiğini belirten Kaya, “Karşılıklı güven verici adımların hemen atılması lazım. Hızlı mesafe alınması konusuna herkesi adım atmaya davet ediyorum. Bu tür çatışmalı süreçlerin sonlanmasında bir koşulun olmadığı örgüt ve hükümet tarafından ifade edildi ama bu tür süreçlerde atılması gereken adımlar var. Bunlar koşul değil gerekli adımlardır. Bu adımların hükümet tarafından bir an önce atılması gerekiyor. Sivil toplumun da bu sürecin yanında olduğunu gösteren çalışmanın da başlatılması gerekiyor” diye belirtti.

İmza veren kurumlar

  1. AĞRI TİCARET VE SANAYİ ODASI
  2. BATMAN TİCARET VE SANAYİ ODASI
  3. BATMAN TİCARET BORSASI
  4. BİRECİK TİCARET VE SANAYİ ODASI
  5. DİYARBAKIR TİCARET VE SANAYİ ODASI
  6. DİYARBAKIR TİCARET BORSASI
  7. ELAZIĞ TİCARET BORSASI
  8. ERCİŞ TİCARET VE SANAYİ ODASI
  9. ERZİNCAN TİCARET VE SANAYİ ODASI
  10. HAKKARİ TİCARET VE SANAYİ ODASI
  11. KARS TİCARET VE SANAYİ ODASI
  12. KIZILTEPE TİCARET BORSASI
  13. MALATYA TİCARET VE SANAYİ ODASI
  14. MUŞ TİCARET VE SANAYİ ODASI
  15. NUSAYBİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
  16. NUSAYBİN TİCARET BORSASI
  17. NİZİP TİCARET BORSASI
  18. OLTU TİCARET VE SANAYİ ODASI
  19. ŞANLIURFA TİCARET VE SANAYİ ODASI
  20. ŞANLIURFA TİCARET BORSASI
  21. ŞIRNAK TİCARET VE SANAYİ ODASI
  22. TATVAN TİCARET VE SANAYİ ODASI
  23. TUNCELİ TİCARET VE SANAYİ ODASI
  24. VAN TİCARET VE SANAYİ ODASI
  25. VAN TİCARET BORSASI
  26. YÜKSEKOVA TİCARET VE SANAYİ ODASI
  27. DİYARBAKIR ESNAF VE SANATKARLAR ODASI
  28. DİYARBAKIR ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ
  29. DİYARBAKIR SERBEST MUHASEBECİLER VE MALİ MÜŞAVİRLER ODASI
  30. DİYARBAKIR ECZACILAR ODASI
  31. YENİŞEHİR ZİRAAT ODASI
  32. DİSİAD
  33. GÜNGİAD
  34. OSGİAD
  35. DOSİAD
  36. GÜNTİAD
  37. DİYARBAKIR MADENCİLER VE MERMERCİLER DERNEĞİ
  38. DOGÜNKAD
  39. DİMDER
  40. DİYARBAKIR GENÇ İŞ İNSANLARI DERNEĞİ
  41. DOTED
  42. DTSO İŞ KADINLARI MECLİSİ
  43. TOBB DİYARBAKIR KAGİK
  44. TOBB DİYARBAKIR GGK
  45. DOĞU VE GÜNEYDOĞU AĞAÇ VE ORMAN ÜRETİCELERİ DERNEĞİ
  46. DOGÜNSİFED
  47. DOĞUSİFED
  48. VANGİAD
  49. DİYARBAKIR İŞ KONSEYİ
  50. DTSO YÜKSEK İSTİŞARE KURULU
  51. VAN SERBEST MUHASEBECİLER VE MALİ MÜŞAVİRLER ODASI
  52. VAN TUŞBA ZİRAAT ODASI