İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), Adana’nın Yüreğir ilçesindeki Keresteciler Sitesi’nde 13 yaşında çalışırken pres makinesine sıkışarak yaşamını yitiren Ahmet Yıldız’ın ölümünün 12’nci yıldönümünde yazılı bir açıklama yayımladı.
Açıklamada, Türkiye’de her yıl 60-70 civarında çocuk işçinin tarım, sanayi, inşaat ve sokak işlerinde çalışırken yaşamını yitirdiği belirtildi. Çocuk işçiliğin yaygınlaştığı, denetimsizlik ve cezasızlık zincirinin ise bu ölümleri artırdığı ifade edildi.
Cezasızlık zinciri örneği: Ahmet Yıldız davası
Açıklamada, Ahmet Yıldız’ın ölümüne ilişkin yürütülen dava sürecine de yer verildi. Otopsi raporunda ölümün iş cinayeti olduğu tespit edildiği hatırlatılarak şu bilgiler paylaşıldı:
“1’inci duruşmada hakim sanığın tutukluluğuna karar verdi. 2’nci duruşmada işveren ‘taksirle öldürme’ suçlamasıyla yargılanmaya başlandı. 3’üncü duruşmada işverenin tutuksuz yargılanmasına karar verildi. Dava 1 Ekim 2013’te sonuçlandı; işveren 5 yıl hapis cezası aldı. Ceza ‘iyi hal’ nedeniyle 4 yıl 2 aya indirildi. Ardından günlük 20 lira üzerinden 30 bin 40 lira adli para cezasına çevrildi. Sonuçta, çocuk işçi ölümlerinde cezasızlık zincirine bir halka daha eklendi.”
İSİG: ‘Çocuk işçiliğe karşı yasal düzenlemeler yapılmalı’
Açıklamada, çocuk işçiliğe karşı alınması gereken önlemler ve talepler şöyle sıralandı:
- 15 yaşın altındaki çocukların çalışması tamamen yasaklanmalı.
- Bu yaşta çocuk çalıştıran patronlara ağır yaptırımlar uygulanmalı.
- Eğitim her kademede parasız ve bilimsel temelli olmalı.
- Mesleki eğitim, çocuk gelişimine uygun planlanmalı ve kamusal kurallarla çerçevelenmeli.
- Yaşam alanları çeteleşme ve uyuşturucudan arındırılmalı, çocuklara uygun sosyal-kültürel ortamlar (spor, sanat, etkinlikler) sağlanmalı.
İSİG açıklamasında ayrıca çocukların emeğinin sömürüldüğü, yaşam haklarının yok sayıldığı bir düzene karşı toplumun bütün kesimlerine sorumluluk düştüğü vurgulandı.