• Ana Sayfa
  • Gündem
  • Kayıp yakınlarından adalet talebi: Eller çift taraflı tetiklerden çekilmeli

Kayıp yakınlarından adalet talebi: Eller çift taraflı tetiklerden çekilmeli

İHD ve kayıp yakınları, Diyarbakır, Batman, Hakkari ve İzmir’de düzenledikleri eylemlerde gözaltında kaybedilenlerin akıbetini sordu, faillerin yargılanması ve onarıcı adaletin sağlanması çağrısında bulundu.

Kayıp yakınlarından adalet talebi: Eller çift taraflı tetiklerden çekilmeli
Kayıp yakınlarından adalet talebi: Eller çift taraflı tetiklerden çekilmeli
Haber Merkezi
  • Yayınlanma: 15 Mart 2025 15:05

Gözaltında kaybettirilen yakınların akıbetini soran kayıp yakınları, Abdullah Öcalan’ın çağrısına dikkat çekerek, devletin adım atması talebinde bulundu.
İnsan Hakları Derneği (İHD) ve kayıp yakınları, Amed, Êlih, Colemêrg ve İzmir’de haftalık eylemlerini gerçekleştirdi. Kayıp yakınları, gözaltında kaybedilen ve katledilenler için “adalet” çağrısı yaptı.

Hakkari’de 166. hafta eylemi

İHD Hakkari Şubesi ve kayıp yakınları, eylemlerinin 166’ncı haftasında Yüksekova ilçesinde bulunan Sanat Sokağı’nda bir araya geldi. Sivil toplum örgütlerinden çok sayıda kişi katıldı. Kayıpların fotoğraflarının taşındığı eylemde, 1993 yılının Şubat ayında evinden çıktıktan sonra katledilen Nurettin Turgut’un akıbeti soruldu.

‘Nurettin Turgut’un failleri yargılansın’

Eylemde konuşan Eren Baskın, Turgut’un taksicilik yaptığını ve evinden çıktıktan sonra kendisinden haber alınamadığını belirtti. Baskın, Turgut’un Tetwan’da gözaltına alındığının ailesine bildirildiğini ancak savcılığın gözaltı bilgisini reddettiğini aktardı.

Baskın, “Cemil Turgut’un araştırması sonucu Tatvan yolunda işkence edilmiş bir ceset bulundu ve kimsesizler mezarlığına gömüldü. Ailenin otopsi talebi reddedildi. Cenaze daha sonra Wan’da defnedildi ve aile cenazeyi Gever’e getirdi. Failler halen bulunmadı. Gözaltında kaybetme 90’lı yıllarda devlet politikasıydı. Bu suça karşı 30 yıldır mücadele ediyoruz. Nurettin Turgut’un failleri yargılansın” dedi.

Diyarbakır’da 840. hafta eylemi

İHD Diyarbakır  Şubesi ve kayıp yakınları, “Kayıplar bulunsun failler yargılansın” eyleminin 840’ıncı haftasında 1997 yılında gözaltında kaybettirilen Fikri Özgen’in akıbetini sordu. Bağlar ilçesindeki Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde düzenlenen eyleme DEM Parti Amed Milletvekili Adalet Kaya ve CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da katıldı. Eylemde, gözaltında kaybedilenler ve faili meçhul cinayetlerde yaşamını yitirenlerin fotoğrafları taşındı.

CHP’li Tanrıkulu: Özgen’in dosyasını takip ettim

Fikri Özgen kaçırıldığında Diyarbakır Baro Başkanı olan CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, o dönem Özgen’in dosyasını takip ettiğini belirtti. Tanrıkulu, “Özgen kaçırıldıktan birkaç saat sonra kızı yanıma gelerek olayı anlattı. Hemen Saray Kapı’daki savcılığa gittim. Savcı Mehmet Tiftikçi’ydi. Onun odası ile JİTEM’in merkezi arasındaki mesafe 5-10 metreyi geçmezdi. Her gün sorduk, gözaltından çıkanlar yaşlı bir şahsın gözaltında olduğunu söyledi. Ama maalesef kendisine ulaşamadık” dedi.

‘Onarıcı adalet sağlanmalı’

DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Adalet Kaya, Barış Annesi Sakine Arat’ı anarak, Barış Anneleri ve Cumartesi Annelerinin insanlık onuru için mücadele ettiğini söyledi. Kaya, “90’larda hepimiz tanıklık ettik, devletin suç pratiklerinden biriydi gözaltında kaybedilmeler. Bunu gizli saklı yapmadı, göstere göstere gerçekleştirdi. Ne yazık ki bugün faillerin yargılandığı dosyalar birer birer zaman aşımıyla beraatlarla sonuçlandı. Annelerin mücadelesi sadece bir mezar taşı mücadelesi değil. Bu bir adalet ve hafıza mücadelesidir. Bu gün eğer gözaltında insanlar kaybedilmiyorsa bu Cumartesi Annelerinin verdiği mücadelenin sonunda gerçekleşmiştir. Devletin 90’lı yıllarda işlediği suçlarla yüzleşme zamanı, faillerin yargılama ve gözaltında kaybettirilenlerin ailesine onarıcı bir adaletin sağlanmasının zamanıdır” ifadelerini kullandı.

‘Eller çift taraflı tetiklerden çekilmeli’

Fikri Özgen’in oğlu Nevzat Özgen, babasının hikayesine benzer binlerce hikaye olduğunun altını çizerek, önemli olan benzer acıların bir daha yaşanmaması olduğunu belirtti.

“Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı”nın önemine dikkat çeken Özgen, “Ama bu adımların atılmış olması öncelikle ellerin tetikten çekilmesini gerektirir. Bu tek taraflı olmamalı. Eller çift taraflı tetiklerden çekilmeli. Kayıplar bu coğrafyanın en derin acılarıdır. Bir kaybın yükünü sırtında taşımak bunun yarattığı derinliği tarif etmek imkansız. Onun için bunların yaşanmaması için bunların hakikat komisyonu Meclis’te kurulmalı. Bu güne dek yaşanmış veya yapılmış tüm faillerin adaletin önüne çıkarılması gerekir. Geçmiş cezalar yargılanmadığı sürece suç ve suçlular devam edecek. Bunların yaşanmaması için adım atmak gerekir. 40 yıldır bir coğrafyada kan ve gözyaşının birlikte aktığı bir hakikat var. Toplumun karşılıklı olarak nefes almaya ihtiyacı var” ifadelerini kullandı.

Açıklama oturma eylemi ile son buldu.

Batman’da 676’ıncı hafta eylemi 

Batman’da da İHD ve kayıp yakınları, eylemlerinin 676’ıncı haftasında Gülistan Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde bir araya geldi.

“Kayıplar bulunsun failler yargılansın” pankartının açıldığı eylemde, kayıpların fotoğrafları taşındı. Eyleme kayıp yakınları, insan hakları savunucuları, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Batman Şubesi üyeleri, Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma, Dayanışma, Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER) şubesi yöneticileri katıldı. Bu haftaki eylemde Saddam Hüseyin’in 16 Mart 1988’de düzenlediği ve insanlık tarihine kara bir leke olarak geçen Halepçe Katliamı anıldı. Açıklama İHD Batman Şube Yöneticisi Hüseyin Elçi tarafından okundu.

Açıklama oturma eylemi ile son buldu.

İzmir: Failler belli kayıplar nerede

İHD İzmir Şubesi, iki haftada bir gerçekleştirdiği kayıp eylemini Konak Eski Sümerbank önünde sürdürdü. Yapılan eylemde “Kayıplar vicdandır, sahip çık” ve “Failler belli kayıplar nerede” pankartları açıldı. Eyleme, siyasi parti temsilcisi ve çok sayıda sivil toplum örgütü katıldı. Bu haftaki eylemde, 21 Mart 1995’te gözaltına alınıp kaybedilen Hasan Ocak’ın hikayesi paylaşıldı.

Açıklamayı okuyan İHD İzmir Şube Yöneticisi İslam Arpat, Hasan Ocak’ın katledilme hikayesini anlattı. Dönemin İnsan Haklarından Sorumlu Devlet Bakanı Algan Hacaloğlu’nun yaptığı açıklamalara değinen Arpat, “Bakan yaptığı araştırmalara dayanarak ‘Ocak’ı konuşturmak için gözaltına aldılar ve orada uyguladıkları işkence ve darptan sonra öldürülmüş halde Beykoz’a attılar’ diyerek Ocak ailesinden özür diledi. Ocak Ailesi’nin, insan hakları derneğinin hukuki girişimleri devam etti ama sonuçsuz kaldı” ifadelerini kullandı.

Arpat bütün kayıpların akıbetinin açıklanmasını istedi ve bunun için mücadeleye devam edeceklerini belirtti.

Açıklama, oturma eyleminin ardından alkışlarla sona erdi. (MA)