TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, AK Parti Samsun Milletvekili Mehmet Muş’un başkanlığında, Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu’nda yapılan düzenlemeleri de içeren torba teklifini görüşmek üzere toplandı.
Toplam 22 maddeden oluşan Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile kuvvet komutanlığına atanan orgeneral ve oramirallerin emekliye ayrılma yaşlarının 67’ye yükseltilmesi ve 72 yaşına kadar uzatılması konusunda Cumhurbaşkanı’na yetki verilmesi de öngörülüyor.
Teklif ile turizm sektöründe çalışan işçilerin haftalık izinlerini kullanmalarının bir haftadan 10 güne kadar çıkarılması düzenleniyor. Komisyonda 22 maddelik kanun teklifi kabul edildi.
Buna göre kanun teklifiyle, “değişen ve gelişen teknolojinin çalışma hayatında daha etkin ve verimli kullanımının sağlanması, yurt dışındaki vatandaşların sosyal güvenliğe ilişkin iş ve işlemlerinin emek ve zaman kaybı yaşanmadan kolaylıkla sonuçlandırılması, iş gücü piyasasında etkinliğin artırılması, açık işlerin şeffaf ve merkezi bir sistem üzerinden izlenebilmesi, iş gücü arz ve talebinin daha sağlıklı analiz edilebilmesi, işveren ile iş arayanların daha etkin şekilde eşleştirilmesinin sağlanması ve idarelerin kurumsal yapıları ile personelinin mali haklarının güçlendirilmesi” amaçlanıyor.
Teklifte yer alan düzenlemeye göre, yaşlılık, malullük, ölüm aylığı almakta olan emeklilere ve hak sahiplerine ödenen asgari aylık ödeme işlemlerinin usul esaslarının belirlenmesinde Sosyal Güvenlik Kurumu yetkili olacak. Bu konuda yönetmelik çıkarılacak. Ayrıca komisyonda AKP milletvekilleri Nilgün Ök, Ahmet Kılıç, İsmail Güneş, Orhan Erdem ve Süleyman Şahan’ın kabul edilen önergesi doğrultusunda en düşük emekli aylığı 14 bin 469 liradan 16 bin 881 liraya yükseltilecek.
TSK’da yaş haddinin uzatılması için Cumhurbaşkanı’na yetki
Teklife göre, “teknolojik gelişmeler doğrultusunda Türk Silahlı Kuvvetlerinin organizasyonel ihtiyaçlarının karşılanması, bünyesindeki deneyimli general ve amirallerin tecrübe, bilgi ve birikimlerinden azami seviyede istifade edilmesi ve farklı kuvvet komutanlıkları arasında uygulama birliğinin sağlanması amacıyla, Deniz ve Hava Kuvvetlerinde tüm muharip sınıf general ve amirallerin korgeneral-koramiral rütbelerine terfi edebilmelerine imkan sağlanacak ve Yüksek Askerî Şûra kararıyla hizmet süresi uzatılabilecek general ve amirallerin sayısı, yaş hadleri ve terfilerdeki eğitim şartları ile ilgili düzenlemeler yapılacak.
Yüksek Askerî Şûra Kararıyla hizmet süresi uzatılabilecek general ve amirallerin sayısının arttırılması, kuvvet komutanlıklarına atanan orgeneral ve oramirallerin yaş haddinin 67 olması ve kuvvet komutanları ile diğer orgeneral ve oramirallerin yaş haddinin birer yıllık sürelerle 72 yaşına kadar uzatılabilmesine yönelik Cumhurbaşkanına yetki veriliyor.
Yurt dışında yaşayan yurttaşların bürokratik işlemleri
Yurt dışında ikamet eden yurttaşların Sosyal Güvenlik Kurumuna yapacakları başvurulardan Bakanlıkça uygun görülenlerin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşavirlikleri/Ataşelikleri aracılığıyla alınabilmesi imkânı getirilecek. Böylece bu kişilerin bulundukları yerden hizmete ulaşabilmeleri ve böylece posta ile yapılan başvurularda oluşabilecek aksaklıkların önüne geçilmesi ile e-Devlet uygulamasını aktif olarak kullanamayan vatandaşların yalnızca bürokratik işlemler için Türkiye’ye gelme gerekliliğinin ortadan kaldırılması öngörülüyor.
AB ve uluslararası kuruluşlardan sağlanan fonlarla ilgili düzenleme
Teklife göre, 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli (IV) sayılı cetvelde yer alan kurumların, Avrupa Birliği ve uluslararası kuruluşlardan sağlanan fonlardan (I) ve (II) sayılı cetvellerde yer alan kurum ve kuruluşların tabi olduğu usuller ile yararlanması düzenlenerek kurumlar arasındaki farklılığın giderilmesi ve böylece (IV) sayılı cetvelde yer alan kurumların bu fonları daha etkin ve verimli kullanabilmesi sağlanacak. Avrupa Birliği ve uluslararası kuruluşların kaynaklarından proje karşılığı aktarılan hibe niteliğindeki tutarların (IV) sayılı cetvelde yer alan kuruluşlar yönünden de özel hesaplarda izlenmesi öngörülüyor.
Ayrıca, teklifte, Anayasa Mahkemesinin iptal kararı doğrultusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının usul ve esaslarını yönetmelik ile belirleyerek taşradaki iş ve işlemlerini bağlı ve ilgili kuruluşları aracılığıyla yürütebilmesi, hâlihazırda mevcut döner sermaye işletmelerinin çalışmaya devam etmesi ve mülga Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından yeni kurulan Bakanlıklara geçiş yapan personelin mali haklarının korunmasına ilişkin dugzenleme yapılıyor.
Yine Anayasa Mahkemesinin iptal kararı doğrultusunda, Kültuür ve Turizm Bakanlığının görev ve sorumluluklarının yerine getirilmesinde kaynak olarak kullanıldığı ve turizm yatırımlarının sağlıklı ve düzenli işlemesinin sağlanmasındaki önemi gözetilerek Bakanlık tarafından yapılan ücretsiz girişli günübirlik tesislerin Bakanlık Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü veya en az yüzde 45 sermaye ortağı olduğu şirketler tarafından işletilebilmesine yönelik hüküm yer alıyor.
Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesindeki kuruluşlarda görev yapanların çalışma süresi ve saatlerinin belirlenmesi
Teklifle Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesindeki gençlik merkezi, genç ofis, yurt, kamp, spor tesisi, sporcu eğitim merkezi, Türkiye olimpik hazırlık merkezleri ve diğer birimlerde görev yapmakta olanların çalışma süresi ve saatlerinin belirlenmesine ilişkin Gençlik ve Spor Bakanlığına düzenleme yapma yetkisi veriliyor.
Turizm sektöründe çalışan işçilerin haftalık tatiline esneklik
Turizm sektöründe çalışan işçilere yönelik olarak haftalık izinlerin 10 günlük süre içerisinde kullanabilmesine imkân sağlayacak esneklikte bir düzenleme öngörülüyor. 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında giren iş yerlerinde çalışan işçilerin haftalık tatiline ilişkin düzenleme yapılacak.
Özel istihdam bürolarına veri paylaşım yükümlülüğü
Teklifle, Türkiye İş Kurumunca (İŞKUR) yetkilendirilen özel istihdam bürolarının İŞKUR ile veri paylaşım yükümlülükleri yeniden düzenleniyor. Özel istihdam bürolarının yayımladıkları açık iş ilanlarını ve açık işlere yönlendirdikleri kişilere ilişkin verileri süresi, formatı ve esasları Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından belirlenmek üzere elektronik ortamda İŞKUR’a bildirme yükümlülüğü getiriliyor. Böylece iş gücü piyasasına ilişkin tüm açık iş bilgilerinin tek bir ulusal sistemde toplanması ve izlenmesi amaçlanıyor. Ayrıca, iş gücü piyasasında kayıt dışı uygulamaların önlenmesi ve istihdam hizmetlerinin etkinleştirilmesi hedefleniyor.
Açık iş ilanları ile açık işlere yönlendirilen kişilere ilişkin verileri İŞKUR tarafından belirlenen format ve esaslara göre İŞKUR’a bildirme yükümlülüğüne aykırı hareket eden özel istihdam bürolarına idari para cezası verilecek.
Kanun teklifinin önümüzdeki hafta TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesi bekleniyor.