ABD Dışişleri Bakanı Rubio, Fox News’a verdiği mülakatta, Beyaz Saray’ın hem Rusya hem de Ukrayna ile diplomasiye devam edeceğini ve savaşı sona erdirmek için taraflar arasında köprü rolü üstleneceğini söyledi.
Trump yönetiminin Ukrayna’daki savaşı sona erdirme arzusunu yineleyen Rubio, ülkenin başında milyarlarca dolara ve yüz binlerce insanın hayatına mal olan savaşa bir an önce son vermek isteyen bir başkan olduğu için şanslı olduklarını vurguladı.
Rubio, savaşın bitmesinin Rusya, Ukrayna ve Amerikan halkı ile Avrupalı müttefiklerin yararına olacağını kaydederek, “Tuhaf zamanlarda yaşıyoruz ama Donald Trump gibi ahlaki netliğe sahip bir başkanımız olduğu için de mutluyum.” ifadesini kullandı.
Kremlin Sözcüsü Peskov: Macron’un Rusya söylemi çatışma yanlısı
Kremlin Sözcüsü Peskov ise başkent Moskova’da gazetecilerin gündeme dair sorularını yanıtladı.
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio’nun Ukrayna Savaşı’nı “ABD ile Rusya arasındaki vekalet savaşı” şeklinde tanımlamasını yorumlayan Peskov, “Bu açıklamaya katılıyoruz, durum böyle ve bunu defalarca söyledik.” şeklinde konuştu.
Peskov, Ukrayna’da Rusya ile kolektif Batı arasında savaş yürütüldüğünü belirterek, “Kolektif Batı’nın ana aktörü de ABD’dir. Dolayısıyla bu açıklama, Rus yetkililerin açıklamalarıyla örtüşmektedir.” dedi.
‘ABD, şu anda ikili ilişkileri yeniden kurmaya çalıştığımız bir ülke’
ABD’nin Rusya’nın dostu olmadığını söyleyen Peskov, “ABD, şu anda ikili ilişkileri yeniden canlandırmaya ve kurmaya çalıştığımız bir ülke.” ifadesini kullandı.
Macron’un dünkü ulusa sesleniş konuşmasında dile getirdiği Rusya’ya yönelik suçlamaları yanıtlayan Peskov, “Fransa Cumhurbaşkanı’nın Rusya’ya karşı çok çatışmacı bir konuşması oldu ve ateşkes sonrasında Ukrayna’da bir birlik konuşlandırmak istediğini söylediğini okuduk.” dedi.
Peskov, Rusya’nın bu konuyu havada bırakacağına işaret ederek, “Çünkü buna yanıtımız zaten bellidir.” görüşünü paylaştı.
Macron’un konuşmasından barış yanlısı olmadığı sonucunu çıkardıklarını vurgulayan Peskov, “Bu, son derece çatışma yanlısı bir söylem. Fransa’nın savaşın devamını aradığı hissini yaratıyor. Nükleer silahlara dayalı böyle bir söylem, Avrupa’daki nükleer liderliğe yönelik bu iddiası, çok, çok çatışmacıdır.” değerlendirmesinde bulundu.
Peskov, Macron’un konuşmasında Minsk anlaşmaları dahil çok sayıda konuda hatalı bilgi verdiğini söyledi.
ABD Başkanı Donald Trump ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 12 Şubat’ta 1,5 saat süren bir telefon görüşmesi yapmış, ardından iki ülkeden üst düzey heyetler, ikili ilişkileri normalleştirme ve Rusya-Ukrayna Savaşı’nı sonlandırma konularını görüşmek üzere 18 Şubat’ta, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da bir araya gelmişti.
Görüşmeler 4,5 saat sürmüş ve taraflar, Ukrayna konusunda ilerleyen süreçte temaslarını sürdüreceklerini belirtmişti.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “Avrupa’nın geleceği, Washington’da ya da Moskova’da değil, Avrupa’da belirlenmelidir.” açıklaması yapmıştı. (AA)