• Ana Sayfa
  • Kadın
  • Kürt kadın parlamenterler barışı inşa etmek için bir arada

Kürt kadın parlamenterler barışı inşa etmek için bir arada

Diyarbakır’da ilki düzenlenen Kürt Kadın Parlamenterler Konferansı’na katılan isimler, buluşmanın önemini dile getirdi. Çağlar Demirel, “siyaset üstü” olarak tanımladığı konferansla “demokratik siyasetin yol haritasını açığa çıkartmak” istediklerini söyledi. Ayla Akat Ata ise, konferansta Kürt meselesinin çözümünü nasıl örgütleyeceklerini de tartışacaklarını ifade etti.

Kürt kadın parlamenterler barışı inşa etmek için bir arada
Kürt kadın parlamenterler barışı inşa etmek için bir arada
Ömer Çelik
  • Yayınlanma: 28 Mayıs 2025 16:20
  • Güncellenme: 28 Mayıs 2025 17:00

Diyarbakır’da düzenlenen ve iki gün sürecek olan “1’inci Kürt Kadın Parlamenterler Konferansı” bugün başladı.

Özgür Kadın Hareketi tarafından “Siyaseti Demokratikleştirelim, Demokratik Toplumu İnşa Edelim” sloganıyla organize edilen konferans, Sezai Karakoç Kongre ve Kültür Merkezi’nde toplandı.

Konferansa, Türkiye, Ortadoğu ve Avrupa’dan da çok sayıda Kürt kadın parlamenterler katıldı.

Leyla Zana ve Gülten Kışanak gibi Kürt siyasetinde sembol olmuş isimlerin deneyimlerini aktardığı konferansta yer alan isimler, buluşmaya dair İlke TV’ye konuştu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski milletvekili Çağlar Demirel, Kürt kadın parlamenterlerin ilk kez bir araya gelmesi nedeniyle konferansın kendileri açısından öneminin çok büyük olduğunu dile getirdi.

‘Ulusal birliğin öncülüğünü yapmak, barışı inşa etmek için bir aradayız’

Kürt kadın parlamenterlerin ulusal birliğin öncülüğünü yapmak, barışı inşa etmek için bir araya geldiğini belirten Çağlar Demirel, bu buluşmanın aynı zamanda erkek egemen zihniyete karşı demokratik, ekolojik, kadın özgürlükçü paradigmanın yaşam bulmasına dönük olduğunu kaydetti.

‘Bu konferans siyaset üst’

Çağlar Demirel, “Önemli olan bütün deneyimlerimizi bir arada toplayarak, onun gelecekteki yol haritasını açığa çıkartmak ve demokratik toplumu hep birlikte Kürt kadınları olarak nasıl inşa edeceğimizi kararlaştırmak. Bu konferans, aynı zamanda siyaset üstü bir konferans. Belki politika tartışacağız, belki bu politikaları nasıl hayata geçireceğimizi ortaklaştıracağız, ama siyaset üstü ve kadın bakış açısını nasıl yaşamsallaştıracağımızı, birlikte yan yana nasıl duracağımızı ifade eden bir süreç” dedi.

Hem Kürt hem de kadın olarak ötekileştirildiklerini söyleyen Çağlar Demirel, şunları ekledi:

“Biz Kürt kadınları olarak hem ulusal kimliğimizin, Kürt kimliğimizin, dilimizin yasaklandığı, inkâr edildiği bir süreçten bunun hayata geçmesini sağlayarak mücadele ve direnişimizi yürüttük. Aynı zamanda erkek egemen zihniyetin ve siyasete ‘hayır’ diyerek, kadın bakışıyla, kadınlarının demokratik, ekolojik toplum paradigmasını hayata geçirmek istiyoruz. Nitekim kadın özgür olmadan, toplum özgür olmaz.”

Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı

Çağlar Demirel, Kürt meselesinin çözümüne dair başlayan yeni süreç ve Abdullah Öcalan’ın “Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı” üzerinde de durdu.  Bu çağrının yaşam bulması için kadınlar olarak hep birlikte ortak mücadele yürüteceklerini söyledi.

Çağlar Demirel, “Kuzey ve Doğu Suriye’de bir kadın devrimi gerçekleşti. Bu devrimden ilham alarak farklı coğrafyalardaki Kürt parlamenterler olarak deneyimleri ortaklaştırmayı hedefledik. Aynı zamanda sürgünde olan kadın arkadaşlarımız da bu konferansa katkı sunacak ve bizlerle birlikte olacak. Amacımız, kadınlar olarak demokratik siyasetin hayata geçmesinin yol haritasıyla açığa çıkartmak” diye konuştu.

Ayla Akat Ata: Bir arada olmaktan mutlu ve gururluyuz

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) eski milletvekili Ayla Akat Ata da, bugün bir arada olmaktan mutlu ve gururlu olduklarını ifade etti. Nedeni ise şöyle açıkladı:

“Çünkü dünya kadın hareketinin mirasını devralmış, Ortadoğu kadın hareketi ile yeniyi inşa etmiş, ‘jin, jiyan, azadi’ felsefesiyle tüm dünya kadınlarına ulaşmış Kürt kadın hareketinin siyasal alanını temsilen buluştuk.”

Farklı ülkelerden Kürt kadın parlamenterler olarak, dünden bugüne verdikleri mücadeleye dikkat çeken Akla Akat Ata, özellikle Türkiye siyasetinde kadınlar olarak kat ettikleri mesafe üzerinde durdu:

“Tabii ki 1991 seçimleri çok önemliydi, Leyla Hanım’la  (Zana) başlayan ve daha sonrasında 2007 seçimleri, Bin Umut Adayları ve bugün parlamentoda yüzde 50 temsiliyet ile kendisini var eden Kürt kadın parlamenterler ve bunun diğer üç parçadaki yansıması ve bugün bu çatı altında bir araya geliş önemli, kıymetli, değerli.” 

‘Kazanımları korumak ve ileriye taşımakta ortaklaşacağız’

Kürt kadın parlamenterler olarak nereden geldiklerini Kürt Teali Cemiyeti’ne bakarak anlayabileceklerini söyleyen Ayla Akat Ata,  “Oradan buraya ne kadar mesafe kat ettiğimizi, yüzyılın bize ne kaybettirip ne kazandırdığını ve Kürt kadınlarının elde ettiği kazanımları hem korumak hem ileriye taşımak noktasındaki iddiasını bugün bu konferansta tartışacağız, paylaşacağız, ortaklaşacağız” ifadelerini kullandı. Deneyim aktarımının olacağı konferansın en önemli başlıklarından birinin Kürt meselesi olacağını da vurguladı.

‘Kürt meselesinin çözümünü nasıl örgütleyeceğimizi tartışacağız’

Çözümün her daim Kürt kadınlarının gündeminde olduğunu belirten Ayla Akat Ata, şöyle devam etti:

“Sadece parlamentoda görev yapan milletvekili, kadın arkadaşlar açısından değil, aynı zamanda sahada olan, çalışan, üreten bunun basınından tutun sivil toplum alanının diğer tüm mekanizmalarına kadar bir arada olan ve tabii ki bunu deneyimle Türkiye kadın hareketi ile buluşturmuş ve şiarını da ‘mutlaka bu sorun çözülmeli, eşit özgür, ortak, yaşam inşa edilebilmeli’ noktasına ortaya koymuş bir kadın hareketiyiz. Bugün burada ortaya çıkacak olan mevcut yol haritasının taşları nasıl döşenecek, İmralı ile nasıl buluşacağız, nasıl ortaklaşacağız, nasıl yürüyeceğiz tartışacağız. Yine farlı ülkelerden kadınlar, burada gerçekleşen çözüm sürecine nasıl bakıyorlar, bunları onlardan dinleyeceğiz. Biliyoruz ki her parçanın elde ettiği kazanım, bir diğerini etkiler, bir diğerini mutlaka hareketlendirir, güçlendirir. Bu bilgi ve bilinçle buradaki çözümü nasıl örgütleyeceğimizi tartışacağız.”