Memur sendikalarına toplu sözleşme masasında Memur-Sen başkanlık edecek

Memurların mali ve sosyal haklarının belirleneceği 8. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde kamu çalışanlarının heyet başkanlığını Memur-Sen temsilcisi yapacak. Gelecek ay başlayacak ve sonlandırılacak görüşmelerde masaya 11 hizmet kolunun 11’inde yine Memur-Sen, 1’inde ise Türkiye Kamu-Sen temsilcisi oturacak.

Memur sendikalarına toplu sözleşme masasında Memur-Sen başkanlık edecek
Memur sendikalarına toplu sözleşme masasında Memur-Sen başkanlık edecek
Haber Merkezi
  • Yayınlanma: 6 Temmuz 2025 11:40

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının, 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu Gereğince Kamu Görevlileri Sendikaları ile Konfederasyonların Üye Sayılarına İlişkin 2025 Temmuz İstatistikleri Hakkında Tebliği, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Tebliğe göre, kamudaki toplam 2 milyon 319 bin 157 sendikalı memurun 1 milyon 78 bin 831’i Memur-Sen’e, 560 bin 60’ı Türkiye Kamu-Sen’e, 189 bin 332’si Birleşik Kamu-İş’e, 166 bin 266’sı KESK’e, 106 bin 508’i Kamu Birliği Konfederasyonuna, kalanları ise diğer memur konfederasyonlarına bağlı sendikalara üye bulunuyor.

Bu veriler uyarınca kamuda en fazla üyeye sahip konfederasyon olan Memur-Sen’in temsilcisi, gelecek ay hükümetle yürütülmeye başlanacak 8. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde “Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti Başkanı” olarak masada bulunacak.

Hizmet kollarına göre görüşmelerde bulunacak sendikalar

4688 Sayılı Kanun uyarınca, her bir hizmet kolunda en fazla üyesi bulunan sendikanın temsilcisi de toplu sözleşme masasında yer alıyor.

Tebliğe göre, 11 hizmet kolunun 10’unda Memur-Sen, 1’inde ise Türkiye Kamu-Sen’e bağlı sendikalar en fazla üye sayısını elde etti.

“Büro, Bankacılık ve Sigortacılık Hizmetleri”nde Memur-Sen’e bağlı Büro Memur-Sen, “Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmetleri”nde Eğitim-Bir-Sen, “Sağlık ve Sosyal Hizmetler”de Sağlık-Sen, “Yerel Yönetim Hizmetleri”nde Bem-Bir-Sen, “Basın, Yayın ve İletişim Hizmetleri”nde Birlik Haber-Sen, “Bayındır, İnşaat ve Köy Hizmetleri”nde Bayındır Memur Sen, “Ulaştırma Hizmetleri”nde Ulaştırma Memur Sen, “Tarım ve Ormancılık Hizmetleri”nde TOÇ BİR-SEN, “Enerji, Sanayi ve Madencilik Hizmetleri”nde Enerji-Bir-Sen, “Diyanet ve Vakıf Hizmetleri”nde Diyanet-Sen temsilcisi toplu sözleşme masasında olacak.

“Kültür ve Sanat Hizmetleri”nde ise Türkiye Kamu-Sen’e bağlı Türk Kültür Sanat-Sen kamu çalışanlarını temsil edecek.

Toplu sözleşme süreci

4688 Sayılı Kanuna göre toplu sözleşme görüşmelerine kamu adına Kamu İşveren Heyeti, kamu görevlileri adına ise 15 üyeden oluşan Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti katılıyor.

Kamu Görevlileri Sendikaları Heyetine, en fazla üyesi bulunan konfederasyon temsilcisi “Heyet Başkanı” olarak katılıyor. Ayrıca her hizmet kolunda en fazla üyeye sahip sendikanın temsilcisi ile en fazla üyesi olan 3 konfederasyonun birer temsilcisi de pazarlık masasında yer alıyor.

Toplu sözleşme görüşmeleri iki yılda bir yapılıyor. Ağustosun ilk iş günü başlayan görüşmelerin ve en geç ayın son iş günü tamamlanması gerekiyor. (ANKA)