• Ana Sayfa
  • Ekonomi - Emek
  • Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon tahmini değişmedi yüzde 24 seviyesinde kaldı

Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon tahmini değişmedi yüzde 24 seviyesinde kaldı

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, yılın ikinci Enflasyon Raporu sunumunda, 2025 yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 24 seviyesinde korunduğunu duyurdu.

Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon tahmini değişmedi yüzde 24 seviyesinde kaldı
Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon tahmini değişmedi yüzde 24 seviyesinde kaldı
Haber Merkezi
  • Yayınlanma: 22 Mayıs 2025 11:16

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, 2025 yılına odaklanan yılın ikinci Enflasyon Raporu’nu İstanbul Finans Merkezi’nde düzenlediği bir basın toplantısıyla kamuoyuna açıkladı.

Karahan, bu toplantıda mevcut yıl sonu ve önümüzdeki iki yıla ilişkin enflasyon tahminlerini de açıkladı. TCMB, Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, yılın ilk Enflasyon Raporu sunumunda, 2025 yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 21’den yüzde 24’e çıkardığını duyurmuştu.

2026 enflasyon tahmini ise, yüzde 12 olarak korurken; 2027 yılı için ilk kez açıkladığı enflasyon tahminini yüzde 8 olarak belirlemişti.

Karahan, soru-cevap kısmında “Otopilotta değiliz. Veri odaklı gidiyoruz. Belli bir alan var ama ihtiyatlı olmak önemli” mesajını vermişti.

Karahan’ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

“Sıkı para politikamızın sonuçlarını kademeli bir şekilde almaya devam ediyoruz. Dezenflasyon süreci kesintisiz devam ediyor. Önümüzdeki dönemde de para politikasındaki kararlı duruşumuzu sürdürerek, dezenflasyonun devamını sağlayacak şekilde hareket edeceğiz.”

Küresel ticaret politikalarında belirsizlik

“Küresel ticaret politikalarına dair belirsizlikler son dönemde yükseldi. Küresel büyüme üzerinde aşağı yönlü riskler artarken, enflasyonda ülkelere göre değişen etkiler söz konusu.

Tarife adımları enflasyon beklentilerini bir miktar artırdı. Tarife adımları sonrasında piyasalarda daha fazla faiz indirimi fiyatlanıyor.

Merkez bankaları indirim süreçlerini temkinli sürdüreceklerini vurgulamaya devam ediyor.”

Anketler sanayide zayıf görünüme işaret ediyor

“Sanayi ve hizmet üretimi ilk çeyrekte arttı. Anket bazlı göstergeler sanayide daha zayıf bir görünüme işaret ediyor.

İşgücü piyasası manşet işsizlik oranının ima ettiğine kıyasla daha az sıkı.”

Talep koşullarının enflasyonu düşürücü etkisi azaldı

“İlk çeyrekte yurt içi talep ivme kaybetmekle birlikte öngörülerin üzerinde seyretti. Kartla yapılan harcamalar tüketimde ivme kaybının devamına işaret ediyor.

İlk çeyrekte talep koşullarının enflasyonu düşürücü etkisi azaldı.

Talep koşullarının yılın ikinci çeyreğinden itibaren dezenflasyonist patikayla daha uyumlu hareket edeceğini öngörüyoruz.”

Enflasyondaki düşüş süreci 

“Talep koşullarının yılın ikinci çeyreğinden itibaren dezenflasyonist patikayla daha uyumlu hareket edeceğini öngörüyoruz.

Talep koşullarındaki gelişmelerin dezenflasyon sürecini olumsuz etkilemesi durumunda gerekli önlemleri alacağımızı tekrar vurgulamak isterim. Enflasyondaki düşüş süreci devam ediyor.

Son rapordan bu yana enflasyon öngördüğümüz tahmin aralığının altında gerçekleşti. Son üç aylık veriler ana eğilimde yatay bir seyre işaret ediyor.”

Mayıs öncü verileri

“Mayıs ayı öncü verileri enflasyonda, nisan ayından daha düşük bir seyre işaret ediyor.

Hizmet enflasyonundaki düşüş belirginleşiyor. Eğitim ve kira kalemleri hizmet enflasyon grubunu yukarı çekiyor.

Mevcut veriler kur etkisinin geçmişe göre daha sınırlı olduğuna ima ediyor.

Zirai don hadisesi işlenmemiş gıda fiyatları üzerinde yukarı yönlü riskleri artırdı. Beklentiler dezenflasyon süreci açısından risk unsuru olmaya devam ediyor. Nisan ayında enflasyon beklentilerindeki iyileşme duraksadı.”

Enflasyon beklentileri

“Enflasyon beklentilerindeki görünüm para politikasındaki sıkı duruşu korumayı gerektiriyor. Piyasa işleyişi içinde attığımız proaktif adımlar sıkı para politikası duruşunu destekledi.”

“Finansal piyasalardaki gelişmelerin enflasyon görünümü açısından risklerini değerlendirerek sıkı parasal duruşu güçlendirdik.

TL varlıklardan çıkış para piyasası fonları kaynaklı. Yatırımcıların TL’ye yönelik risk algısında toparlanma oldu. Hanehalkı YP mevduat talebi son PPK toplantısının ardından yavaşladı. Attığımız adımların katkısıyla oynaklık giderek azaldı.

Tüm para politikası araçlarını kararlılıkla kullanmaya devam edeceğiz. Finansal koşullardaki sıkılık devam ediyor.”

Dövize yönelim sınırlı oldu

“Fiyat artışları mevduat ve kredi fiyatlamalarına beklentimiz ölçüsünde yansıdı. Mayıs ayının ilk yarısına ilişkin veriler bireysel kredilerde haftalık bazda yeniden yavaşlamaya işaret ediyor. Ticari kredi artışı büyüme sınırları ile uyumlu.

KKM bakiyesindeki belirgin azalış sürüyor. Portföy tercihlerinde dövize yönelim sınırlı oldu. Sıkı para politikası duruşumuz rezervleri destekliyor.”

İlk toplantıda enflasyon tahmini yükseltilmişti

7 Şubat’ta gerçekleştirilen 1. Enflasyon Raporu bilgilendirme toplantısında 2025 yıl sonu için enflasyon tahmini yüzden 21’den yüzde 24’e çıkarılmıştı. Ayrıca, 1. Enflasyon Raporu bilgilendirme toplantısında enflasyon tahmin aralığı yüzde 29-29 olmuştu.

Enflasyon tahminleri 2026 sonu için yüzde 12, 2027 sonu için ise yüzde 8 olarak açıklanmıştı. 2026 yılı için tahmin aralığı ise yüzde 6-18 olarak açıklanmıştı.