• Ana Sayfa
  • Gündem
  • Ocak ayında 9 gazeteci tutuklandı: ‘Gazetecilik suç değildir’

Ocak ayında 9 gazeteci tutuklandı: ‘Gazetecilik suç değildir’

Ocak ayı boyunca tutuklanan gazeteci sayısı 9’a yükseldi. Basın örgütleri ifade özgürlüğüne yönelik tehditlere dikkat çekti.

Ocak ayında 9 gazeteci tutuklandı: ‘Gazetecilik suç değildir’
Ocak ayında 9 gazeteci tutuklandı: ‘Gazetecilik suç değildir’
Deniz Gökgör
  • Yayınlanma: 31 Ocak 2025 13:19

Gazeteci Suat Toktaş’ın tutuklanmasıyla beraber ocak ayı içerisinde tutuklanan gazeteci sayısı 9’a yükseldi. Bu veriler bir kez daha Türkiye’de basın özgürlüğünün ne durumda olduğunu gösterdi.

Özellikle aralık ayından beri gazetecilerin çalışma koşulları ve güvenlikleri daha da tartışmalı hale geldi.

Aralık ayında 7 gazeteci tutuklandı 

Aralık ayında gazeteciler Nazım Daştan ve Cihan Bilgin’in öldürümesini protesto eden 7 gazeteci de tutuklandı.

Ocak ayında 9 gazeteci tutuklandı

Gazeteciler Necla Demir, Rahime Karvar, Ahmet Güneş, Welat Ekin, Vedat Örüç ve Reyhan Hacıoğlu da 20 Ocak tarihinde tutuklandı.

24 Ocak tarihinde Züleyha Müldür (Etha) ve Eylem Babayiğit de tutuklandı. Halk TV Genel Yayın Yönetmeni Suat Toktaş da yayın faaliyetleri sebebiyle tutuklandı. Böylece ocak ayında tutuklanan gazeteci sayısı 9’a yükseldi.

Nazım Daştan ve Cihan Bilgin’in öldürülmesini protesto ettikleri için tutuklanan Gülistan Dursun, Hayri Tunç, Yeni Yaşam Gazetesi çalışanları Enes Sezgin, Osman Akın, Can Papila, Etkin Haber Ajansı (ETHA) editörü Pınar Gayıp, Mücadele Birliği Gazetesi Muhabiri Serpil Ünal’ın iddianamesinde öldürülen gazetecilerin fotoğrafını taşımak suç sayıldı.

Belediye başkanına gazetecilik faaliyetleri nedeniyle 6 yıl ceza  

Ayrıca Siirt Belediyesi Seçilmiş Eşbaşkanı Sofya Alağaş’a gazetecilik faaliyetleri sebebiyle 6 yıl 3 ay ceza verildi ardından belediyeye kayyım atandı.

İnternet sitelerine erişim engeli

Bu ay, internet siteleri ve sosyal medya hesapları da art arda engellendi. Birçok basın ve medya kuruluşunun X, Instagram hesapları ve web siteleri erişime engellendi.

Mezopotamya Ajansı, JINNEWS ve Yeni Yaşam Gazetesi’nin X hesabı engellendi. Daha birçok haber kaynağının da sosyal medya hesapları kapatıldı.

‘Gazetecilere açılan davalar temelsiz’ 

Basın-İş Genel Başkanı Turgut Dedeoğlu, basın özgürlüğünün tehdit altında olduğunu söyleyerek, “Gazeteciler benzeri görülmemiş düzeyde temelsiz davalarla karşı karşıya” dedi. Basın özgürlüğü raporlarına da atıfta bulunan Dedeoğlu, Türkiye’nin 2024 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde 180 ülke arasında 155’inci sırada yer aldığını hatırlattı.

2024 yılında; 872 gazetecinin yargılandığını, 112 gazetecinin gözaltına alındığını, 26 gazetecinin tutuklandığını, 60 gazeteci hakkında soruşturma açıldığını, 58 gazeteciye toplamda 135 yıl 7 ay 28 gün hapis cezası verildiğini aktaran Dedeoğlu, 5 gazetecinin de öldürüldüğünü ve bu cinayetlerle ilgili soruşturma dahi açılmadığını söyledi.

“Gazetecilerin ifade özgürlüğünün özgürlüğü kısıtlayıcı tedbir ve cezalar yoluyla sınırlandırılması hem basının haber verme özgürlüğüne hem de toplumun haber alma ve bilgilenme özgürlüğüne bir müdahale niteliğindedir” diyen Dedeoğlu, gazetecilere sahiplenme çağrısı yaptı:

“Mesleğimiz ve meslektaşlarımız üzerindeki bu baskılar haber alma hakkı ile ifade özgürlüğü gibi toplum için vazgeçilmez olan ve demokrasinin de temelini oluşturan anayasal hakları tehdit ettiği açıktır. Gazetecilik suç değildir. Bu kadar baskıya rağmen gazetecilik yapmaya toplumu bilgilendirmeye devam edeceğiz. Tutuklanan cezaevine atılan gazeteciler sendikamız üyeleridir. Onların yaptıkları haberlere de mesleklerine de kefiliz. Özgür basın susturulamaz.”