Dünya genelinde yaklaşık 10 milyon kişiyi etkileyen Parkinson hastalığına dair yeni bir araştırma, bağırsak bakterilerinin hastalığın seyrinde kritik bir rol oynayabileceğini gösterdi. Japonya’daki Nagoya Üniversitesi’nden Hiroshi Nishiwaki liderliğindeki ekip, Parkinson hastalarının bağırsak mikrobiyomlarında B2 ve B7 vitamini üreten bakteri gruplarının azaldığını saptadı.
Araştırma kapsamında Japonya, Çin, Tayvan, Almanya ve ABD’den Parkinson hastaları ile sağlıklı bireylerin dışkı örnekleri karşılaştırıldı. Farklı bakteri türleri bulunsa da, hepsinin B vitamini üretim yollarını etkilediği görüldü. Vitamin eksikliğinin kısa zincirli yağ asitleri (SCFA) ve poliaminlerin azalmasına yol açtığı, bunun da bağırsak mukus tabakasını incelterek geçirgenliği artırdığı belirtildi.
Nishiwaki, “Mukus tabakasındaki zayıflama, sinir sistemini çevresel toksinlere daha fazla maruz bırakıyor. Bu toksinler, Parkinson’un temel belirtilerinden sorumlu α-sinüklein birikimini ve sinir sistemi iltihabını tetikleyebiliyor” dedi.
Araştırmacılar, yüksek doz riboflavin takviyesinin –özellikle kırmızı etin diyetten çıkarılmasıyla– motor fonksiyonların bir kısmını geri kazandırabileceğini belirtiyor. Bu nedenle B vitamini desteğinin, hastalığın ilerlemesini yavaşlatma potansiyeli taşıdığı ifade ediliyor.
Araştırma sonuçları npj Parkinson’s Disease dergisinde yayımlandı. (ScienceAlert)