Avrupa Birliği ülkelerinden pestisit kalıntısı nedeniyle geri gönderilen tarım ürünlerinde son dönemde ciddi bir artış yaşandı. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ulaş Kırım, pestisit kullanımının etkin bir kontrol mekanizması ile denetlenmesi gerektiğini vurgulayarak, “Ziraat ve gıda mühendisi istihdamı artmalı” çağrısında bulundu.
‘Pestisit alanlar kontrol edilmeli’
Pestisit kullanımının her yıl arttığını belirten Kırım, şu ifadelere yer verdi:
“Asıl sorun, denetim ve veri işleme mekanizmasındaki eksiklikten kaynaklanıyor. Hangi çiftçinin, hangi bahçenin ne kadar pestisit kullandığını kontrol edecek bir sistem gerekiyor. Tarım Bakanlığı bu kontrol mekanizmasını ziraat ve gıda mühendislerinin sahadaki çalışmasıyla kurmalı.”
‘Kansere davetiye çıkarıyor’
Pestisitlerin kansere etkisi üzerine de değerlendirmelerde bulunan Kırım, şu ifadeleri kullandı:
“Tek başına kansere sebep oluyor diyemeyiz ancak kontrolsüz pestisit kullanımı, hava ve çevre kirliliği gibi faktörlerle birleştiğinde kanser oranlarında artışa yol açabiliyor.”
‘Sirke ve karbonatın etkisi’
Kırım, pestisit kalıntılarını azaltmak için ürünlerin sirkeli ya da karbonatı suyla yıkanabileceğini ancak bunun tam bir çözüm olmadığını belirtti. “Sebze ve meyveleri sirkeli suda bekletmek kalıntıların bir kısmını uzaklaştırabilir ancak ürünlerin üzerindeki pestisit tamamen ortadan kalkmaz” dedi.
‘Sezonunda tüketin’
Meyve ve sebzelerin sezonunda tüketilmesinin önemine dikkat çeken Kırım, şu tavsiyelerde bulundu:
“Sezonunda ürün tüketmek, pestisit riskini azaltmanın yollarından biridir. Toprağa yakın ürünlerin – yeşil biber, kapya biber, marul ve maydanoz gibi – temizliğinden emin olmak için detaylı bir temizlik yapılması şart.”
‘Pestisit listesi açıklansın’
Kırım, Tarım Bakanlığı’nın pestisit içeren ürünlerin listesini tıpkı taklit-tağşiş listesi gibi açıklaması gerektiğini ifade etti. “Toplum, bu listeler sayesinde pestisit kullanan üreticiden uzak durma hakkını kullanabilir” dedi.
‘Acil önlem alınmalı’
Kırım, gıda ve ziraat mühendislerinin istihdamının artırılmasının şart olduğunu belirtti:
“Bakanlığın daha etkin bir denetim mekanizması kurması ve kontrolör sayısını artırması hayati bir önem taşıyor. Bu denetimler, gıda kaynaklı sorunların azaltılması için temel unsurdur.” (ANKA)