• Ana Sayfa
  • Manşet
  • Reuters: İmamoğlu gerilimi sonrası Borsa İstanbul toparlanmakta zorlanıyor

Reuters: İmamoğlu gerilimi sonrası Borsa İstanbul toparlanmakta zorlanıyor

Geçen haftayı büyük kayıplarla kapatan Borsa İstanbul, yeni haftaya dalgalı bir seyirle başladı. Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından piyasalar siyasi belirsizlikle sarsılırken, uzmanlar uzun sürecek bir türbülansa işaret ediyor.

Reuters: İmamoğlu gerilimi sonrası Borsa İstanbul toparlanmakta zorlanıyor
Reuters: İmamoğlu gerilimi sonrası Borsa İstanbul toparlanmakta zorlanıyor
Haber Merkezi
  • Yayınlanma: 24 Mart 2025 18:01

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanması sonrası Türkiye’de yükselen siyasi tansiyon, finans piyasalarını da derinden etkiliyor. Geçtiğimiz haftayı %16,6 düşüşle kapatan Borsa İstanbul BIST 100 endeksi, 2008 küresel krizinden bu yana en sert haftalık düşüşünü yaşadı.

Yeni haftaya toparlanma çabasıyla başlayan endeks, gün içinde %3,8’e kadar yükselse de dalgalı seyir sonucu kazanımlarını sınırladı. Saat 17.30 itibarıyla endeks %1,87 artıda seyretti. Bankacılık endeksi (.XBANK) ise önce %4,25 yükseldikten sonra kazançlarını geri vererek günü yalnızca %0,12 artışla kapattı. Bankacılık hisseleri, geçen hafta %26’dan fazla değer kaybetmişti.

‘İmamoğlu krizi piyasaları sarstı’

Pazar günü mahkeme kararıyla tutuklanan Ekrem İmamoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın en güçlü rakibi olarak görülüyor. Bu karar, ülkede son on yılın en büyük sokak protestolarını tetikledi. Muhalefet, kararın siyasi olduğunu savunurken, Avrupa liderleri ve binlerce protestocu da demokrasiye darbe olarak nitelendirdi.

İmamoğlu’nun çarşamba günü gözaltına alınmasıyla birlikte TL, hisse senetleri ve tahvillerde sert satışlar yaşanmıştı. Analistler, bu gelişmelerin Türkiye’de uzun süreli bir siyasi belirsizlik dönemi başlattığını belirtiyor.

‘Erdoğan’ın siyasi hamleleri ekonomik tabloyu kötüleştiriyor’

Reuters’ta yer alan habere göre Teneo danışmanlık şirketinden Wolfango Piccoli, “Bu protestolar son on yılın en geniş kapsamlı ve etkili halk tepkisi. Sürecin nasıl ilerleyeceği öngörülemez hale geldi. Erdoğan’ın siyasi ajandası bir kez daha Türkiye ekonomisine zarar verdi” değerlendirmesinde bulundu.

Kısa vadeli satışlara yasak getirildi

Sermaye Piyasası Kurulu, pazar günü aldığı kararla Borsa İstanbul’da açığa satışları yasakladı. Ayrıca şirketlerin hisse geri alımı limitlerini ve özsermaye oranı koşullarını 25 Nisan’a kadar gevşetti. Ancak uzmanlara göre bu tedbirler geçici rahatlama sağlasa da kalıcı bir toparlanma için yeterli değil.

Ahlatcı Menkul Değerler araştırma analisti Ahmet Deniz Yağbasan, “Kısa vadeli belirsizlikler azalsa da, orta ve uzun vadeli yeni riskler ortaya çıkıyor. Bu durum piyasalardaki risk algısını artırıyor” dedi.

TL’de sınırlı toparlanma

Türk lirası, dolar karşısında 37,9955 seviyesinden işlem görerek geçen haftaya kıyasla hafif toparlandı. Merkez Bankası, pazar günü banka yöneticileriyle gerçekleştirdiği toplantıda “finansal istikrar için tüm araçların kararlılıkla kullanılacağını” duyurdu.

Barclays tarafından yayımlanan bir analizde, “Son günlerde yaşanan sert gelişmeler sonrası Türk lirasında daha istikrarlı bir seyir bekliyoruz. Lira istikrarı, hükümetin ekonomi programının temel taşıdır” denildi. Barclays, Merkez Bankası’nın gelecek ay faiz indirmek yerine politika faizini %42,5 seviyesinde sabit tutmasını bekliyor.

Tahvil piyasasında sınırlı toparlanma

Türkiye’nin 2045 vadeli uluslararası tahvilleri geçen haftaki sert düşüş sonrası 0,5 sentlik toparlanmayla 83,59 sent seviyesinden işlem gördü. Türkiye’nin beş yıllık kredi risk primi (CDS) ise cuma kapanışına göre 14 baz puan gerileyerek 314 puana indi.