Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş üçüncü yılını geride bıraktı. ABD’de Donald Trump’ın tekrar başkanlık koltuğuna gelmesinin ardından savaşın sona erme ihtimali daha çok konuşulurken, AB ve savaşın taraflarından Ukrayna’nın müzakere süreci dışında kalması ABD-Rusya ve Ukrayna-AB şeklinde bir kamplaşma tablosu yarattı. Savaşın üçüncü yıldönümünün yaşandığı bugün ise, farklı başkentlerden savaşın akıbetine dair mesajlar geldi.
AB liderleri Kiev’de buluştu
Rusya-Ukrayna Savaşı’nın 3. yılında, farklı ülkelerden birçok lider Ukrayna için ‘Ukrayna’yı Destekleyin’ başlıklı oturuma katıldı. Oturumda Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Antonio Costa, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ve Kanada Başbakanı Justin Trudeau gibi isimler yer aldı. İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Ukrayna’ya 1 milyar Euroluk yeni askeri yardım paketi sözü verdi.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski oturumdan önce açılış konuşması yaptı.
Barışın ancak güç, birlik ve bilgelik yöntemi ile sağlanmasının mümkün olduğunu vurgulayan Zelenski, liderlere şunları söyledi:
“Sevgili dostlar, bu yıl gerçek, güvenilir bir barışın başlangıcının yılı olmalı. (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin bize bu barışı vermeyecek, bunu bir şey karşılığında vermeyecek.”
Zelenski savaşı sona erdirmek yönünde kurulacak müzakere masasında yer almaları gerektiğini belirterek, şunları ifade etti:
“Ukrayna’ya karşı savaş devam ediyor ve bu nedenle Ukrayna, Avrupa ile birlikte müzakere masasında olmalı. Rusya’nın stratejik hedefi tam olarak Avrupa. Bu nedenle Avrupa’nın kaderi Avrupa olmadan belirlenemez.”
Öte yandan, Belçika’nın başkenti Brüksel’de, Ukrayna-Rusya savaşının üçüncü yıl dönümü nedeniyle Ukrayna’ya destek vermek amacıyla AB Komisyonu binası önündeki direklere Ukrayna bayrağı asıldı.
Beyaz Saray: Rusya-Ukrayna Savaşı bu hafta bitebilir
Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, ABD Başkanı Donald Trump’ın Rusya-Ukrayna Savaşı’nı sona erdirmek için bu hafta bir anlaşma sağlayabileceğini belirtti. Başkan Trump’ın “kendinden emin” olduğunu ifade eden Leavitt, anlaşmanın ABD’nin “harcamalarını telafi edebileceğini” söyledi.
Leavitt, ABD ile Ukrayna arasında yapılacak olası anlaşmanın, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler ve Ukrayna’nın yeniden inşası için önemli olduğunun altını çizdi.
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Mike Waltz, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin kıymetli maden anlaşmasını ülkesiyle yakın zamanda imzalayacağına inandığını belirtmişti.
Macron Ukrayna gündemiyle bugün Washington’da
Rusya-Ukrayna savaşının üçüncü yıldönümünde Avrupalı ve Kanadalı liderler destek için Kiev’e giderken, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron bugün Washington’da Başkan Donald Trump ile biraraya geliyor.
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas ise Salı günü Washington’a giderek Dışişleri Bakanı Marco Rubio ile görüşecek. Bu hafta yürütülecek yoğun diplomasi trafiği çerçevesinde Perşembe günü ise İngiltere Başbakanı Keir Starmer Washington’da olacak.
Paris ve Londra, birkaç haftadır “ateşkes halinde Ukrayna’ya verilecek güvenlik garantileri kapsamında cephe gerisine kara birliklerinin konuşlandırılmasına yönelik ortak teklif” üzerinde çalışıyor.
Avrupalılar, kendilerinin bugüne kadar dahil edilmediği ABD ile Rusya arasındaki Ukrayna konulu görüşmelere bir yanıt geliştirmeye çalışıyor. Dışişleri Bakanı Rubio ile görüşmek üzere Salı günü ABD’ye gideceğini duyuran AB diplomasinin şefi Kaja Kallas, Macron’un Washington ziyaretine atıfta bulunarak, “Yeni Amerikan yönetimiyle mümkün olduğunca fazla etkileşim kurmamızın önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.
AB liderlerinden 6 Mart’ta ‘acil zirve’
Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Antonio Costa da 6 Mart’ta “Ukrayna’ya özel” bir AB zirvesi toplayacağını duyurdu.
Costa, sosyal paylaşım sitesi X’teki mesajında, zirvenin gerekçesini “Ukrayna ve Avrupa güvenliği açısından belirleyici bir anda yaşıyoruz. Avrupa liderleriyle yaptığım istişarelerde, bu zorlukların AB düzeyinde ele alınması yönünde ortak bir istek duydum” sözleriyle açıkladı.
Macron, geçen hafta konuyu görüşmek üzere yedi AB ülkesi liderini Paris’te biraraya getirmiş, ardından geri kalan AB liderlerini video konferans yöntemiyle toplayarak bilgi vermişti.
Hakan Fidan ve Lavrov’dan ‘Ukrayna’ açıklaması
Fidan ve Lavrov Ukrayna savaşının üçüncü yıldönümünde Ankara’da bir araya geldi. ABD ile yapılan son görüşmelere dair iki bakan da olumlu ifadeler kullanırken, Lavrov Rusya’nın şartlarını tekrarladı.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Rusya-Ukrayna savaşı ile ilgili, “ABD’nin yeni girişimine sonuç odaklı bir yaklaşım olarak büyük önem atfetmekteyiz” dedi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise, “Savaşın ortaya çıkma sebepleri ortadan kaldırılmadan bunun bitmesi mümkün değil” ifadelerini kullandı.
Guterres’ten savaşa tepki: Artık yeter
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Rusya ile Ukrayna arasında devam eden savaşın 3’üncü yılı tamamlanırken savaşın sorumlularına karşı tepkisini “Yeter artık” ifadesiyle ortaya koydu.
Guterres yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
Rusya Federasyonu’nun Birleşmiş Milletler Sözleşmesi ve uluslararası hukuku açıkça ihlal ederek Ukrayna’ya tam ölçekli işgalini başlatmasının üzerinden üç yıl geçti. Bu trajik olayda, adil, sürdürülebilir ve kapsamlı bir barışa olan acil ihtiyacı yeniden teyit ediyorum. Yeter Artık. Üç yıllık ölüm ve yıkımın ardından, bir kez daha acil bir şekilde gerginliğin azaltılması ve düşmanlıkların derhal sona erdirilmesi çağrısında bulunuyorum.”
Guterres açıklamasında ayrıca, “İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinden 80 yıl sonra, Ukrayna’daki savaş yalnızca Avrupa’nın barış ve güvenliği için değil, aynı zamanda BM’nin temelleri ve temel ilkeleri için de ciddi bir tehdit oluşturmaktadır.” ifadesine yer verdi.