Rusya, Ukrayna’daki savaşı sona erdirmek ve Washington ile ilişkileri yeniden kurmak amacıyla ABD’ye yeni bir talepler listesi sundu. Konuya yakın iki kaynak Reuters’a verdiği demeçte, son üç haftada yüz yüze ve sanal ortamda gerçekleşen görüşmelerde bu taleplerin gündeme geldiğini bildirdi.
‘Talepler daha önceki isteklerle benzer’
Kaynaklar, Kremlin’in sunduğu şartların daha önce Ukrayna, ABD ve NATO’ya ilettiği taleplerle büyük ölçüde benzer olduğunu belirtti. Bu talepler arasında Ukrayna’nın NATO üyeliğinden vazgeçmesi, yabancı asker konuşlandırılmaması ve Kırım ile dört yeni bölgenin (Herson, Zaporojye, Donetsk ve Lugansk) Rusya’ya ait olduğunun uluslararası toplum tarafından tanınması yer alıyor.
Rusya, son yıllarda savaşın “asıl sebepleri” olarak NATO’nun doğuya genişlemesini göstermeye devam ediyor.
Trump ateşkes için Putin’in cevabını bekliyor
Eski ABD Başkanı Donald Trump, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin kabul etmeye hazır olduğunu açıkladığı 30 günlük ateşkes teklifine Rusya’nın yanıt vermesini bekliyor.
Zelenski: Suudi Arabistan’daki görüşmeler yapıcıydı
Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski, Suudi Arabistan’da yapılan ABD-Ukrayna görüşmelerini “yapıcı” olarak nitelendirdi. Ayrıca 30 günlük ateşkesin kapsamlı bir barış anlaşmasının hazırlığı için kullanılabileceğini söyledi.
İstanbul’da görüşülen taslak yeniden gündemde
ABD, Ukrayna ve Rusya arasında 2022’de İstanbul’da müzakere edilen ama hayata geçirilmeyen barış anlaşması taslağı, taraflarca tekrar masaya getirilebilir. Taslak, Ukrayna’nın NATO hedeflerinden vazgeçmesini ve nükleer silahsız kalıcı statüsünü kabul etmesini içeriyordu.
ABD içinde görüş ayrılığı var
Trump yönetimi içinde de anlaşmaya dair farklı görüşler hâkim. ABD Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff, İstanbul’daki görüşmeleri “anlamlı ve yön gösterici” olarak tanımlarken, Trump’ın Ukrayna-Rusya özel temsilcisi emekli General Keith Kellogg ise bu taslağın başlangıç noktası olamayacağını savundu.
‘Rusya’nın talepleri değişmedi’
Uzmanlar, Rusya’nın bu taleplerle sadece Ukrayna değil, Batı ile genel bir güvenlik anlaşması hedeflediğini düşünüyor. Brookings Enstitüsü’nden Angela Stent, “Talepler değişmedi. Barış ya da anlamlı bir ateşkese niyetleri yok” dedi.
NATO’nun sınırlandırılması hedefleniyor
ABD istihbarat belgelerine göre, Rusya, NATO’nun doğu Avrupa, Kafkasya ve Orta Asya’daki tatbikatlarını kısıtlamayı da talep ediyor. Ayrıca orta menzilli füze konuşlandırmalarının yasaklanması da talepler arasında yer alıyor.
‘Avrupa ABD’ye güvenini kaybediyor’
American Enterprise Institute uzmanı Kori Schake, “Bu talepler 1945’ten beri değişmedi. Trump yönetiminin tutumu nedeniyle Avrupalılar sadece terk edilmekten değil, ABD’nin Rusya’nın safına geçtiğinden endişeli” ifadelerini kullandı.