Barış ve Demokratik Toplum Grubu’nun Abdullah Öcalan’ın çağrısı üzerine Süleymaniye kırsalında silahlarını imha etmesiyle PKK’nin silah bırakma süreci resmen başladı. Peki bundan sonra ne olacak? Süreç nasıl ilerleyecek?
PKK’nin silah bırakmaya başlamasının ardından TBMM devreye girecek.
Öte yandan Reuters’a konuşan Ankara’dan üst düzey bir yetkili, Süleymaniye’deki silah yakma töreninin süreçte ‘geri çevrilemez bir dönüm noktası’ olduğunu söyledi. Yetkili, silahların tesliminin beş aşamalı barış sürecinin üçüncü etabı olduğunu ifade etti.
Reuters’a bilgi veren bir başka kaynak ise sıradaki adımların, PKK’lilerin “topluma yasal olarak yeniden kazandırılmasının” yanı sıra “toplumun iyileştirilmesi ve uzlaşının teşvik edilmesi” çabaları olacağını söyledi.
Meclis’te kurulacak komisyonun takvimi ve işlevi
Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’un gelecek hafta, süreç kapsamında bir Meclis Komisyonu’nun kurulması için siyasi parti gruplarının komisyonun ‘koordinatörü’ olması beklenen grup başkanvekilleriyle bir toplantı yapması planlanıyor.
Bu toplantıda, siyasi partilerin söz konusu komisyonun çalışma şekli ile yapısına ilişkin önerileri tartışılarak karara bağlanabilir.
Meclis Komisyonu’nun kurulmasının ardından ilgili devlet birimleri komisyon üyelerini bilgilendirecek.
Nitelikli çoğunlukla karar alması beklenen komisyonda üzerinde uzlaşılan metinler, yasama prosedürleri çerçevesinde Meclis Genel Kurulu’da görüşülecek.
İnfaz Yasası’nda yapılacak değişiklikler de bu komisyonda şekillenecek.
DEM Parti sürecin toplumsallaştırılması ve kamuoyunun beklentilerine ilişkin düzenlemeler yapılmasının sağlanması için akademisyenler, kanaat önderleri, sivil toplum kuruluşları ile toplantılar yapılmasını ve yasal düzenlemelerin bu talepler doğrultusunda Meclis2te kurulacak komisyonda şekillenmesini istiyor.
Öcalan’ın en önemli talebi olduğu belirtilen “sürecin yasal güvenceye kavuşturulması” ile yurt içindeki ve Türkiye sınırları dışındaki PKK’lilerin durumu, topluma kazandırılmasına yönelik yasal düzenlemelerin bu komisyonun önerisiyle şekilleneceği belirtiliyor.
Nitelikli çoğunlukla karar alması beklenen komisyonda üzerinde uzlaşılan metinler, yasama prosedürleri çerçevesinde Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek.
Meclis ay sonuna doğru tatile gireceği için ilk yasal düzenlemeler, yeni yasama yılının başlayacağı 1 Ekim’den sonra Meclis gündemine gelecek.
Silah bırakan PKK’liler ne yapacak?
Silah bırakanlar Irak Federe Kürdistan Bölgesi ve Irak sınırları içinde ya da Suriye’de kalacak ancak örgütsel faaliyet yürütmeyecek.
NTV’nin aktardığına Türkiye’de ‘suç kaydı’ olmayan, PKK’liler Türkiye’ye dönebilecek.
Sayıları 30 ila 40 arasında değişen PKK yöneticilerinin Türkiye’ye dönmesi gündemde değil.
MİT Başkanı İbrahim Kalın’ın önce Erbil ardından Bağdat’ta yürüttüğü temaslarla şekillenen silah bırakma aşaması için iki kritik unsur var.
Bunlardan birincisi sürecin kesintiye uğramadan devam etmesi.
Süreç, MİT’in yanı sıra Erbil ve Bağdat’tan yetkililerin eş güdümüyle yakından takip edilecek.
Belirli bir takvim uyarınca farklı bölgelerde teslim edilecek silahlar yakılarak imha edilecek.
Ayrıca eş zamanlı olarak PKK’nin kırsal alandaki büyük silah ve mühimmat depolarının teslim edilmesi için de süreç işletilecek.
Teslim alınan silah ve mühimmatlar yine denetim altında imha edilecek.
Silah bırakma aşamasının ikinci kritik unsuru ise takvimi.
Yaklaşık 2 bin PKK’li için öngörülen süre 2 ila 5 ay arasında. Sürenin uzamasının barındırdığı risklerin süreci sekteye uğratmasından endişe ediliyor.
O riskler de olası provakasyon ve sabotaj ihtimalleri ile kamuoyunda oluşabilecek önyargılar olarak sıralanıyor.
Silah bırakma sürerken bir sonraki adım için Temmuz’un ikinci yarısı işaret ediliyor.
PKK’nin kendini feshi ve silah bırakmasının ardından gerekli yasal alt yapının sağlanması için Meclis çatısı altında mesai başlayacak.
Meclis’te oluşturulacak komisyon toplumsal entegrasyon için hukuki çerçeveyi belirleyecek.
Komisyon bu çerçevede doğrultusunda ‘terörle mücadele’ ve infaz yasalarında bazı değişikliklerin yapılması, kayyım uygulamasının yeni kriterlere bağlanması gibi bir dizi yasal düzenleme için çalışacak.
Komisyonda olgunlaştırılan düzenlemeler yeni yasama yılında ihtisas komisyonlarında ele alınıp genel kurula sevk edilecek.