• Ana Sayfa
  • Manşet
  • Sistan Belucistan eyaletinde adliye binasına silahlı saldırı: En az 9 kişi hayatını kaybetti

Sistan Belucistan eyaletinde adliye binasına silahlı saldırı: En az 9 kişi hayatını kaybetti

Saldırıyı bölgede faaliyet gösteren Ceyşü’l Adl adlı örgüt üstlendi. Ceyşü’l Adl Sünni Beluç halkının bağımsızlığı talebiyle ülkenin güneydoğusundaki Pakistan sınırında yer alan Sistan-Belucistan eyaletinde zaman zaman İran’a karşı silahlı eylemler düzenliyor.

Sistan Belucistan eyaletinde adliye binasına silahlı saldırı: En az 9 kişi hayatını kaybetti
Sistan Belucistan eyaletinde adliye binasına silahlı saldırı: En az 9 kişi hayatını kaybetti
Haber Merkezi
  • Yayınlanma: 26 Temmuz 2025 17:49
  • Güncellenme: 26 Temmuz 2025 18:28

İran’ın Sistan-Belucistan eyaletinin Zahedan kentinde, eyalet adalet binasına silahlı saldırı gerçekleşti. Saldırıda 9 kişi hayatını kaybetti. Yetkililer, hayatını kaybeden kişi sayısının artabileceğini belirtirken 22 kişinin yaralandığını aktardı.

Görgü tanıkları, saldırganların binaya girmelerinin hemen ardından doğrudan yargıçların odalarına yöneldiğini aktardı. Saldırıda çok sayıda adliye çalışanının yaralandığı bildirildi.

Saldırının ardından bölgede yoğun güvenlik önlemleri alınırken, saldırıyı gerçekleştiren kişilerin kimlikleri henüz belirlenmedi.

Acil yardım ekipleri ve güvenlik güçlerinin, saldırının meydana geldiği adliye binasının çevresine gönderildiği ifade edildi.

Yarı resmi Tasnim Haber Ajansı, saldırının, İran’ın doğusundaki Sistan ile Pakistan’ın güneybatısındaki Belucistan bölgelerinde bağımsızlık talep eden Ceyşü’l Adl (Adalet Ordusu) adlı silahlı grup tarafından düzenlendiğini bildirdi.

İran, ideolojik olarak Sünni İslamcılık ile etnik Beluç milliyetçiliğini birleştiren örgütün Pakistan topraklarını kullanarak saldırılarını planladığını ve yürüttüğünü öne sürüyor ve bu nedenle zaman zaman Pakistan’la diplomatik gerilimler yaşıyor.

Sistan ve Belucistan, İran’ın en az gelişmiş bölgelerinden biri olarak kabul ediliyor. Bölgenin çoğunluğunu Sünni Müslümanlar oluştururken, İran’daki Şii yönetimle bu topluluk arasındaki ilişkiler uzun süredir gergin.