Son bir haftada içinde Avukat Mert Akdoğan, Cumhuriyet Savcısı Adayı Mithat Can Yalman ve İstanbul Barosu’na kayıtlı Avukat Mustafa Çoban intihar etti.
Konuyla ilgili Avukatın Sesi İnisiyatifi, Çağlayan Adliyesi önünde bir basın açıklaması yaptı, genç avukatların karşı karşıya olduğu sorunlara dikkat çekti.
‘Sorunların çözümü için adım atılmıyor’
Ekonomik ve siyasi sorunların, genç avukatların hayatını ciddi şekilde tehdit ettiğine dikkat çekilen açıklamada, “Son 10 yılda açılan hukuk fakülteleri, hukukçular için büyük bir işsizlik ve ekonomik zorluk yarattı. Ancak ne yazık ki bu sorunların çözümü için herhangi bir adım atılmıyor” denildi.
Genç avukatların, düşük ücret ve uzun çalışma saatleri ile her gün daha fazla tükenmeye başladığına dikkat çeken Avukatın Sesi İnisiyatifi, avukatlara yönelik mobbing ve şiddet olaylarının da giderek arttığına vurgu yaptı.
‘Avukat intiharları ve cinayetleri politiktir’
İnisiyatif, son dönemde yaşanan intihar vakalarının kişisel sebeplerden ziyade sistematik ekonomik baskılardan kaynaklandığını ve bu intiharların politik bir sorumluluğu olduğunu belirtti. “İntiharlar kişisel meseleler değildir; bu olayların arkasındaki temel sebepler, ülkenin içinden geçtiği ekonomik kriz ve siyasi baskılardır. Bizler, ‘avukat intiharları ve cinayetleri politiktir’ diyoruz” denilen açıklamada, adalet arayışında olan hukukçuların karşılaştığı zorlukların da altı çizildi.
Açıklamada Mustafa Çoban, Mithat Can Yalman ve Mert Akdoğan’ın ayatlarına son vermelerine yol açan koşulların başında, “yüksek performans beklentisi”, “torpil sisteminin” ve “politik baskıların” geldiği ifade edildi.
Ayrıca, hakim ve savcılık sınavlarında başarılı olan ancak mülakatlarda elenen genç hukukçuların da bu süreçte derin bir hayal kırıklığı yaşadığı aktarıldı.
Barolara çağrı: Sorumluluk alın
“Çaresiz hissetme, mücadeleye katıl” çağrısının yapıldığı açıklamada genç meslektaşlarının yalnız olmadıkları da hatırlatıldı. Açıklamada. “Bizim mücadelemiz, mesleğimizin onuru ve tüm hukuksuzlukların ortadan kalkması içindir” denildi.
Genç hukukçular, Türkiye Barolar Birliği ve tüm illerin barolarına seslenerek, “Sorumluluk alın ve yaşanan bu olumsuzlukların önüne geçin” dedi.
‘Bir genç meslektaşımızın daha intihar etmesini istemiyoruz’
Meslektaşlarının yaşamını yitiren her birinin arkasında yatan sebeplerin iyi anlaşılması gerektiği vurgulanan açıklamada, “Genç avukatlar, hak ettikleri ücretleri alabilmek için, onurlarını ve hayatlarını tehlikeye atmaya devam ediyor. Biz, bir genç meslektaşımızın daha intihar etmesini istemiyoruz. Bu mücadele hepimizin mücadelesidir” ifadeleri kullanıldı.
İnisiyatif, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Biz genç avukatlarız. Stajda kölelik koşulları dayatılan, sefalet ücretine dönüşen CMK ücretleri ile yaşamaya çalışan, sömürülen ve yok sayılanlarız” ifadelerini kullandı.
Hukukçu intiharlarına karşı Çağlayan Adliyesi önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdik.
Çaresiz Hissetme Mücadeleye Katıl! pic.twitter.com/33Ab5JyT1l
— Avukatın Sesi İnisiyatifi (ASİ) (@avukatinsesiyiz) January 14, 2025
Genç hukukçular zor durumda
Türkiye Barolar Birliği’nin verilerine göre, Türkiye’deki avukatların büyük bir kısmını genç avukatlar oluşturuyor ve bu durum, özellikle CMK (Ceza Muhakemesi Kanunu) ücretleri gibi ekonomik zorluklarla birleştiğinde, genç hukukçuları zor bir duruma sokuyor.
2024 yılı için CMK ücret tarifesine yapılan zam, enflasyonun dahi altında kalmışken, 2025 tarifesinin henüz açıklanmamış olması, avukatlar tarafından büyük bir endişe kaynağı olarak değerlendiriliyor.