Tartışmalara neden olmuştu: Washington Katar’ın uçak hediyesini kabul etti

ABD hükümeti, Katar’ın lüks uçak hediyesini resmi olarak kabul etti. 400 milyon dolarlık jetin makam uçağı olarak kullanılabilmesi için güvenlik düzenlemelerinden geçmesi gerekiyor.

Tartışmalara neden olmuştu: Washington Katar’ın uçak hediyesini kabul etti
Tartışmalara neden olmuştu: Washington Katar’ın uçak hediyesini kabul etti
Haber Merkezi
  • Yayınlanma: 22 Mayıs 2025 11:03
  • Güncellenme: 22 Mayıs 2025 12:15

ABD hükümeti, Katar tarafından ABD Başkanı Donald Trump’a hediye edilen son derece lüks bir donanıma sahip Boeing 747 tipi uçağın kabul edildiğini duyurdu.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) da söz konusu uçağın Başkanlık makamının resmi uçağı (Air Force One) olarak kullanılması için ABD Hava Kuvvetleri’ne gerekli işlemlerin ivedilikle yapılması talimatı verildiğini duyurdu.

Pentagon Sözcüsü Sean Parnell, yapılması gereken işlemlerle ilgili olarak “Uygun güvenlik önlemlerinin ve işlevsel gereksinimlerin göz önünde bulundurulacağını” belirtti.

Washington yönetimi Boeing 747 tipi uçağı federal kurallar ve düzenlemeler çerçevesinde kabul etti.

400 bin dolar

Daha önce verilen bilgilere göre, söz konusu uçak hediye edildiği hali ile yaklaşık 400 milyon dolarlık bir değere sahip.

Tartışmalara neden olmuştu

Katar’ın, geçen hafta bu ülkeyi ziyaret eden Donald Trump’a uçak hediye etmesi ABD’de hukuki ve etiksel tartışmalara da neden oldu.

Bazı hukuk uzmanları, böylesi armağanların yolsuzluğu ve yabancı ülke etkisini teşvik edebileceğini ve bu sebeple yasak olduğunu savunuyor.

Trump: Uçağı almamak aptallık olur

ABD’de muhalefette bulunan Demokratlar, uçağın ABD’ye teslim edilmesini bloke etmeye çalışmış, Donald Trump ise Katar’ın hediyesini geri çevirmenin “aptallık” olacağını öne sürmüştü.

ABD hükümeti, hediyenin rüşvet kapsamında değerlendirilmemesi için uçağın Pentagon’a bağışlandığını duyurmuştu. ABD Anayasası, hükümet üyelerinin “bir kral, prens ya da dış devletten” hediye, unvan ya da benzerlerini, Kongre’nin onayı olmadan kabul etmesini yasaklıyor.

Hava Kuvvetleri’nin elinden geçecek

Uçağın ABD Başkanı’nın makam uçağı olarak kullanılacak hale getirilmesi, uzmanlara göre güvenliğinin artırılması açısından oldukça yoğun bir çalışma gerektiriyor. Bu bağlamda, uçaktaki haberleşme sistemlerinin tamamen dışarıdan dinlenemeyecek hale getirilmesi ve uçağın kendini füze saldırılarına karşı eksiksiz savunabilmesinin sağlanması şart.

Hava Kuvvetleri, uçağın modifiye edileceğini ancak bazı bilgilerin gizli olduğunu belirterek uçak hakkında daha fazla ayrıntı vermedi.

Ancak uçağa eklenecek bazı özellikler arasında nükleer patlamada ortaya çıkan elektromanyetik dalgalara dayanıklılık ve havada yakıt ikmali olması bekleniyor.

Yıllar sürecek bir düzenleme

Uçağın, başkanlık uçağı Air Force One olarak kullanılabilmesi için yıllar sürecek bir düzenlemeden geçmesi gerekecek.

400 milyon dolar değerindeki uçağa güvenlik amaçlı eklemeler yapılacak.

DW Türkçe’nin haberine göre bunun için de meblağ tam olarak bildirilmiş olmasa da, uzmanların tahminine göre yüzlerce milyon dolar harcama yapılması gerekiyor.

Karşılaştırmak gerekirse: Amerikan uçak üreticisi Boeing’in hâlihazırda ürettiği iki yeni Başkanlık uçağının maliyetinin 5 milyar dolar civarında olduğu duyurulmuştu.

Katar ise, uçağın Trump’a kişisel bir hediye olmadığını, “hükümetlerarası bir işlem” olduğunu ileri sürmüştü.

ABD basını tarafından uçağın aslında bir hediye olmadığı, önce Trump’ın uçağı satın almak için harekete geçtiği iddia edilmişti.

Katar Erdoğan’a da uçak hediye etmişti

Körfez ülkesi Katar, 2018 yılında da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yaklaşık aynı değerde bir Boeing 747-8 tipi uçak hediye etmişti.

O dönem özellikle ana muhalefet partisi CHP başta olmak üzere, muhalefet partileri ile toplumun bir bölümünün tepkisini çeken söz konusu armağan ile ilgili olarak Erdoğan şunları dile getirmişti:

“Katar bu uçağı satıyordu, hatta rakam bildiğim kadarıyla 500 (500 milyon dolar) civarındaydı. O esnada biz de ilgilendik. Katar Emiri, bundan haberdar olunca uçağı Türkiye’ye hibe etti; ‘Ben Türkiye’den para almam; bunu Türkiye’ye hediye ediyorum, hibe ediyorum’ dedi. O uçak benim şahsımın değil, Türkiye Cumhuriyeti Devletinindir.”