• Ana Sayfa
  • Gündem
  • Türk Tabipleri Birliği: Anayasal hakların güvencesiz bırakıldığı bir ülkede sağlık olmaz

Türk Tabipleri Birliği: Anayasal hakların güvencesiz bırakıldığı bir ülkede sağlık olmaz

Türk Tabipleri Birliği, gözaltılara ilişkin açıklamasında, “Demokrasi ve hukukun olmadığı, anayasal hakların güvencesiz bırakıldığı bir ülkede sağlık olmaz! Hukuk, demokrasi ve adalet tüm kurumlarıyla işler hale getirilmelidir” dedi.

Türk Tabipleri Birliği: Anayasal hakların güvencesiz bırakıldığı bir ülkede sağlık olmaz
Türk Tabipleri Birliği: Anayasal hakların güvencesiz bırakıldığı bir ülkede sağlık olmaz
Haber Merkezi
  • Yayınlanma: 19 Mart 2025 11:43

Türk Tabipleri Birliği (TTB), İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik soruşturmalara yönelik yaptığı yazılı açıklama ile tepki gösterdi. TTB Merkez Konseyi, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun diplomasının iptal edilmesi ve çok sayıda belediye başkanı ve yöneticisinin gözaltına alınmasının, anayasal hakların güvence altına alınmadığını gösterdiğini vurguladı.

Açıklamada, İmamoğlu’nun diplomasının iptal edilmesinin ardından gerçekleşen gözaltı operasyonlarının, siyaset yapma hakkının engellenmesi anlamına geldiği ifade edildi.

TTB, bu olayın, ülkemizdeki hukuk ve demokrasi eksikliklerini gözler önüne serdiğini belirterek, ‘’Demokrasi ve hukukun olmadığı, anayasal hakların güvencesiz bırakıldığı bir ülkede sağlık olmaz!’’ uyarısında bulundu.

Türk Tabipleri Birliği

“Demokrasi ve Hukukun Olmadığı, Anayasal Hakların Güvencesiz Bırakıldığı Bir Ülkede Sağlık Olmaz! Hukuk, Demokrasi ve Adalet Tüm Kurumlarıyla İşler Hale Getirilmelidir” başlıklı açıklamanın tamamındşöyle denildi:

”İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun dün İstanbul Üniversitesi Yönetim Kurulu kararıyla diplomasının iptal edilmesi, bu sabah da aralarında belediye başkanlarının ve yöneticilerinin olduğu çok sayıda kişiyle birlikte gözaltına alınması, böylece anayasal bir hak olan siyaset yapma hakkının engellenmesi, ülkemizde anayasal hakların güvencede olmadığının ilanı olmuştur.

Diploma kararı aynı zamanda, topluma örnek olması beklenen akademisyenlerin, bilim üreterek toplumun ilerlemesini sağlamakla görevli üniversitelerin, bağımsız olması beklenen yargı kurumunun halini de gözler önüne sermiştir.

Ülkemizin birikimi, hukukun egemenliğinin sağlanmadığı, kurum ve kuralların yok edildiği, üniversitelerin siyasete alet edildiği bir ülke olmayı hak etmeyecek düzeydedir.

Bir an önce demokrasi ve hukukun işlediği, üniversitelerin özgür ve özerk olduğu bir toplumsal düzene dönülmelidir. Hukuk ve demokrasi herkes içindir ve tüm yurttaşlara eşit uygulanmalıdır.

Demokrasi ve hukuk olmadan, temel insan haklarına saygı gösterilmeden sağlık ve refah içinde bir toplum olamayacağımız gerçeği unutulmamalı ülkemizin geleceği için hukuk, demokrasi ve adalet tüm kurumlarıyla bir an önce işler hale getirilmelidir.”