Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı Hüseyin Demirtaş, 11-13 Nisan tarihleri arasında ülke genelinde etkili olan don olayına ilişkin açıklamalarda bulundu. Bu yıl üçüncü kez yaşanan don felaketinin bazı ürünlerde yüzde 100’e varan zarara yol açtığını belirten Demirtaş, üreticiye acil destek sağlanmaması halinde tarımdan kopuşun hızlanacağı uyarısında bulundu.
Don olayının ihracatı ve ithalatı olumsuz etkileyeceğini belirten Demirtaş, “Eğer üreticiye destek verilmezse, tarım alanlarının imara açılması yönünde baskılar artacak. Bu durum hem ülke tarımını hem ekonomisini çok ciddi etkiler” dedi.
Demirtaş, üreticinin yaş ortalamasının giderek yükseldiğini, gençlerin tarımdan uzaklaştığını hatırlatarak, son 10 yılda 600 bin üreticinin sektörden çekildiğini vurguladı.
‘Don olayı gıda enflasyonunu artıracak’
Don olayının meyveciliği ağır şekilde etkilediğini belirten Demirtaş, bu durumun gıda enflasyonunu körükleyeceğini söyledi. Demirtaş, “ Şu anda ürün olmadığı için de sezonu gelen meyve sebzeler olmadığı için fiyatlar körüklenecek” ifadelerini kullandı.
‘Çiftçi icraya düşüyor, üretimden kopuyor’
Çiftçinin borç yükü nedeniyle icralık duruma geldiğini, destek sağlanmazsa topraktan tamamen kopacağını belirten Demirtaş, şunları kaydetti:
“Yetmiyormuş gibi icraya düştü çiftçiler. Tarlalar da icraya düşüyor. Çiftçi şu anda borçlarıyla baş edemiyor. Çiftçi de diyor ki ‘üretimden para kazanamıyorum imar gelsin de ben bundan para kazanayım’. 10-15 milyon para kazanmak varken 30 bini neden bekleyeyim diyor. Tabi her bölgede değil bu durum. Tabi bunu onayladığımdan değil, çiftçide böyle bir beklenti var. Yani Toprak Koruma Kanunu dinlenmiyor. Mera alanlarından ormanlara kadar imara açılmış durumda. 67 ilde imtiyazlar verildi ve tüm Türkiye delik deşik siyanürlü altınlardan diğer madenler aranıyor. Bakın son 10 yılda 600 bin çiftçi tarımdan vazgeçti. Çiftçi yaşlarına bakıyorsunuz, 18 ila 32 yaş arası tarımda istihdam oranı yüzde 10’lara inmiş. Geri kalan yüzde 90’ın yaş ortalamasına 58 diyoruz fakat o da 59’a çıkmış durumda. Bunlar resmi rakamlar.”
‘Üretici kazanmıyor, tüketici ucuza bulamıyor’
İşin bir de tüketici kısmı olduğuna dikkat çeken Demirtaş, “Bakın işin üretici kısmı kadar bir de tüketici kısmı var. Gıda enflasyonu var. TÜİK, rakamlarına göre yıllık gıda enflasyonu yüzde 38,10. Peki enflasyonu durdurmak için ne yapmamız lazım, üretimi arttırmamız lazım. Biz bir üründe fiyatlar arttığı zaman hemen ihracat yasağı koyuyoruz. Aynı şekilde soya. Soyasız hayvan yemi yapamazsınız. Soyada biz 3 milyon tonu geçti ithal ettiğimiz. Biz 180 bin ton soya üretiyorduk bu 150 bin tona düştü. Bunlar ülkemizde pek ala yetişir ama çiftçi önünü göremediği için üretmiyor. Üretici para kazanamıyor. Üretici kar edemiyor. Ürünün maliyetinin altında bazı ürünlerde taban ücret belirlendi. Kısacası üretici kazanmıyor, tüketici ucuza bulamıyor. Tüketici de merdiven altı gıdaya yöneliyor. Çünkü sağlıklı ve güvenli gıdaya ulaşamıyor” söyleminde bulundu.
‘Sıkıntı yok denildi, umarım öyle olur’
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kabine toplantınsın ardından yaptığı açıklamayı hatırlatan Demirtaş, “Kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı biz çiftçiyi zora sokmayacağız, bir çalışmamız var ödeyeceğiz diye üstü örtülü söyledi. Sıkıntı yok gibilerinden açıklamalar yapıldı umarım öyle olur” dedi. (ANKA)