• Ana Sayfa
  • Gündem
  • Uluslararası Af Örgütü’nden Türkiye’ye acil çağrı: LGBTİ+ aktivistleri serbest bırakılsın

Uluslararası Af Örgütü’nden Türkiye’ye acil çağrı: LGBTİ+ aktivistleri serbest bırakılsın

İstanbul’da gerçekleştirilmek istenen Onur Yürüyüşü günü farklı yerlerden gözaltına alınıp tutuklanan Hivda Selen, Sinem Çelebi ve Doğan Nur için Uluslararası Af Örgütü kampanya başlattı. Af Örgütü, aktivistlerin derhal serbest bırakılmasını ve tüm suçlamaların düşürülmesini talep etti.

Uluslararası Af Örgütü’nden Türkiye’ye acil çağrı: LGBTİ+ aktivistleri serbest bırakılsın
Uluslararası Af Örgütü’nden Türkiye’ye acil çağrı: LGBTİ+ aktivistleri serbest bırakılsın
Haber Merkezi
  • Yayınlanma: 23 Temmuz 2025 18:40

Uluslararası Af Örgütü, 29 Haziran’da İstanbul’daki LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’nün yapıldığı gün keyfi şekilde tutuklanan üç aktivist Hivda Selen, Sinem Çelebi ve Doğan Nur’un serbest bırakılması için Acil Eylem kampanyası başlattı.

Af Örgütü’nün açıklamasında barışçıl toplanma hakkını kullanan 53 kişinin gözaltına alındığı, üç aktivistin ise yürüyüş alanının dışında oldukları halde tutuklandığı aktarıldı. Af Örgütü, yürüyüşe katıldıklarına dair herhangi bir somut kanıt olmadığını belirterek tüm suçlamaların düşürülmesini istedi.

Aktivistlerin yargılanacağı dava 8 Ağustos’ta İstanbul 51. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

‘Türkiye’de LGBTİ+ haklarına yönelik baskılar arttı’

Kampanyanın açıklamasında ‘ek bilgi’ olarak şu ifadeler yer aldı:

“Türkiye’de yetkililer 2015 yılından bu yana Onur Yürüyüşleri’ni hukuka aykırı ve sistematik olarak engelleyerek hem Türkiye Cumhuriyeti Anayasası hem de Uluslararası Medeni ve Siyasal Haklar Sözleşmesi ve Avrupa insan hakları standartları da dahil uluslararası hukuk uyarınca korunan barışçıl toplanma ve ifade özgürlüğü hakları ile ayrımcılık yasağını ihlal etmektedir. Yetkililer, Onur Yürüyüşleri’ne ve film gösterimleri ve piknikler gibi ilgili LGBTİ+ etkinlerine genel yasaklar getirmektedir.

Onur Yürüyüşlerine ilk kez tutuklama

Haziran ayında, Uluslararası Af Örgütü, Türkiye yetkililerini barışçıl Onur Yürüyüşleri’nin kısıtlama olmadan yapılabilmesini sağlamaya çağıran bir Acil Eylem başlattı. Uluslararası Af Örgütü ayrıca, diğer hak örgütleriyle birlikte, 22 Haziran’daki İstanbul Trans Onur Yürüyüşü’nü ve 29 Haziran’daki İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’nü gözlemledi. Her iki yürüyüş de hukuka aykırı olarak yasaklandı ve bu yürüyüşler sırasında 100’ün üzerinde kişi  gözaltına alındı. Öte yandan, 2015 yılından bu yana ilk kez LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’nün gerçekleştirildiği gün gözaltına alınan üç kişi tutuklandı.

Yetkililer, İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’nü yasakladı, Beyoğlu ilçesindeki metro hatlarını kapattı ve kentin Avrupa ile Asya yakalarını birbirine bağlayan bazı vapur seferlerini iptal etti. 29 Haziran’da Beyoğlu, Kadıköy ve Şişli gibi ilçelerde çok yüksek sayıda  polis görevlendirildi.

‘Kahve aldıkları sırada durduruldular’

O gün gözaltına alınan 53 kişi arasından Doğan Nur, yürüdüğü sırada bir polis memuru tarafından yakalanarak, Onur Yürüyüşü katılımcılarının toplandığı alanın yakınındaki polis kordonuna götürüldü. Hivda Selen ve Sinem Çelebi farklı bir mahalledeydi. İfadesine göre, Hivda Selen bir arkadaşıyla kahve aldığı sırada polis tarafından kimlik kontrolü için durduruldu. Sinem Çelebi de bir sokaktan aşağı doğru yürürken kimlik kontrolü için durduruldu. Her ikisi de, Türkiye yasaları ihlal edilerek, neden kimlik kontrolü yapıldığı veya sonrasında gözaltına alındıkları açıklanmadansaatlerce gözaltında tutuldular ve ardından emniyet müdürlüğüne götürüldüler.

‘Hiçbir somut delile rastlamadı’

30 Haziran’da İstanbul 5. Sulh Ceza Hakimliği, Hivda Selen, Sinem Çelebi ve Doğan Nur’un tutuklanmasına, diğer kişilerin ise adli kontrol tedbirleriyle serbest bırakılmasına hükmetti. 14 Temmuz’da İstanbul 51. Asliye Ceza Mahkemesi, 53 kişi hakkında “kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız olarak katılmak” ve “ihtara rağmen dağılmamak” suçlarından hazırlanan iddianameyi kabul etti.

Uluslararası Af Örgütü iddianameyi inceledi ve bu kişilerin uluslararası alanda tanımlı bir suç işlediklerini gösteren hiçbir somut delile rastlamadı. Tüm suçlamalar düşürülmeli ve hiç kimse yalnızca barışçıl toplanma hakkını kullandığı için yargılanmamalıdır.”

İmza kampanyası

Kampanyada, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek’e hitaben yazılmış dilekçeler aracılığıyla, üç aktivistin derhal ve koşulsuz serbest bırakılması ve tüm suçlamaların düşürülmesi talep edildi.

Konuya dair detaylı bilgi almak ve destek vermek isteyenler tıklayabilir.