Ürdün’de III. Ramses’e ait ilk kraliyet yazıtı keşfedildi

Ürdün’ün güneyindeki Wadi Rum bölgesinde, Antik Mısır firavunu III. Ramses’in adını taşıyan ve sabit bir kaya yüzeyine kazınmış ilk kraliyet yazıtı keşfedildi.

Ürdün’de III. Ramses’e ait ilk kraliyet yazıtı keşfedildi
Ürdün’de III. Ramses’e ait ilk kraliyet yazıtı keşfedildi
Haber Merkezi
  • Yayınlanma: 28 Nisan 2025 00:09

Ürdün’ün güneyinde, Wadi Rum Koruma Alanı’nda, Antik Mısır’ın önemli firavunlarından III. Ramses’e ait bir yazıt keşfedildi. Ürdün Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı’nın açıklamasına göre, bu yazıt, bölgede sabit bir kaya yüzeyine kazınmış ilk kraliyet yazıtı olma özelliğini taşıyor.

Yaklaşık 3.200 yıl öncesine, M.Ö. 1184-1153 yıllarına tarihlenen yazıt, III. Ramses’in doğum ve tahta çıkış isimlerini içeren iki kartuş barındırıyor. Yazıtın, firavunun ordusu tarafından, stratejik öneme sahip ticaret yollarını güvence altına almak amacıyla bölgeden geçerken kazındığı düşünülüyor. Arkeolog Ali Al-Manaser, yazıtın doğal bir su kaynağına yakın, erişimi son derece zor bir konumda bulunduğunu belirtti.

Daha önce Ürdün’ün kuzeyinde, taşınabilir bir kaya parçası üzerinde başka bir Mısır yazıtı bulunmuştu. Ancak bu yeni keşif, sabit ve dağ oluşumunun bir parçası olan büyük bir kaya yüzeyine kazınmış olması nedeniyle benzersiz kabul ediliyor. Eski Mısır Eski Eserler Bakanı Zahi Hawass, yazıtın III. Ramses’in adını ve “Ra’nın oğlu” anlamına gelen “Sa-Re” unvanını taşıdığını belirtti.

III. Ramses, Antik Mısır’ın Yeni Krallık döneminin son büyük hükümdarı olarak kabul edilir. Saltanatı sırasında, “Deniz Kavimleri” olarak bilinen istilacı grupları püskürterek Mısır’ın toprak bütünlüğünü korumuştu. Bu yeni keşif, Antik Mısır’ın Ürdün ve çevresindeki bölgelerle olan tarihi ilişkilerine dair önemli ipuçları sunuyor.