• Ana Sayfa
  • Gündem
  • Yolsuzluk soruşturması: Yunus Emre Enstitüsü’nün eski başkanı Şeref Ateş tutuklandı

Yolsuzluk soruşturması: Yunus Emre Enstitüsü’nün eski başkanı Şeref Ateş tutuklandı

Şeref Ateş, naylon faturalarla Yunus Emre Vakfı’nın kasasının boşaltıldığı iddialarına ilişkin başlatılan soruşturmaların ardından yurt dışına kaçmış ve Ankara Esenboğa Havaalanı’nda gözaltına alınmıştı. 

Yolsuzluk soruşturması: Yunus Emre Enstitüsü’nün eski başkanı Şeref Ateş tutuklandı
Yolsuzluk soruşturması: Yunus Emre Enstitüsü’nün eski başkanı Şeref Ateş tutuklandı
Haber Merkezi
  • Yayınlanma: 18 Temmuz 2025 18:01

Yunus Emre Enstitüsü’ndeki yolsuzluk soruşturması kapsamında aranırken gözaltına alınan enstitünün eski başkanı Şeref Ateş çıkarıldığı nöbetçi mahkeme tarafından tutuklandı.

Şeref Ateş, naylon faturalarla Yunus Emre Vakfı’nın kasasının boşaltıldığı iddialarına ilişkin başlatılan soruşturmaların ardından yurt dışına kaçmış ve 16 Temmuz’da Ankara Esenboğa Havaalanı’nda gözaltına alınmıştı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Yunus Emre Vakfı bünyesindeki usulsüz işlemler nedeniyle vakfın zarara uğratıldığı iddiaları üzerine ‘Hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma’ ve ‘Suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama’ suçlarından soruşturma başlatmıştı.

Soruşturma kapsamında hakkında yakalama kararı bulunan Yunus Emre Enstitüsü’nün eski başkanı Şeref Ateş,  Ateş, bugün savcılıkta ifadesi alındıktan sonra, tutuklama talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edildi. Mahkeme,  Ateş’in ‘Hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma’ ve ‘Suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama’ suçlarından tutuklanmasına karar verdi.

Ne olmuştu? 

Yunus Emre Enstitüsü’ne yapılan “naylon fatura” soruşturmasında, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Göktaş’ın eşi ve MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın’ın oğlu Kutalmış Yalçın’ın istifasının ardından bazı daire başkanları ve personel olmak üzere 15 kişi hakkında gözaltı kararı verilmiş ve 11 kişi yakalanmıştı. Eski Başkan Şeref Ateş ise adresinde bulunamamıştı.

“Zimmet”, “hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma”, “edimin ifasına fesat karıştırma”, “sahtecilik”, “nitelikli dolandırıcılık” ve “suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama” suçlarından soruşturma başlatan savcılık, eski kurum çalışanı Ş.A, M.D, M.Ç, S.Y, İ.K, F.G.E, S.İ. ve F.Y. ile suçlara iştirak ettikleri tespit edilen şirket yetkilileri A.F, E.E, E.T.E, F.K, H.K, M.K. ve Y.E. hakkında gözaltı kararı vermişti.

Yunus Emre Vakfının tabela şirketlerinden alınan naylon faturalar ile zarara uğratıldığı yönündeki iddialara ilişkin Vakıflar Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu Başkanlığı, başsavcılığa suç duyurusunda bulunmuştu.