Zelenski-Erdoğan görüşmesi: Masada hangi başlıklar var?

Zelenski’nin stratejik ortak olarak tanımladığı Türkiye ile başta savunma sanayi olmak üzere ilişkileri güçlendirme arayışında olduğu belirtiliyor.

Zelenski-Erdoğan görüşmesi: Masada hangi başlıklar var?
Zelenski-Erdoğan görüşmesi: Masada hangi başlıklar var?
Haber Merkezi
  • Yayınlanma: 18 Şubat 2025 11:15

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya-Ukrayna savaşının sona erdirilmesine dönük uluslararası diplomasinin arttığı bir dönemde  bugün Ankara’da bir araya gelecek.

Birleşik Arap Emirlikleri, Türkiye ve Suudi Arabistan’ı kapsayan bir tura çıkan Zelenski ile Erdoğan arasında baş başa ve heyetler arası görüşmeler gerçekleşecek.

Zelenski X hesabından yaptığı bir paylaşımda “Vatandaşlarımızı eve döndürmek için tüm çabalarımız devam edecek” ifadelerini kullandı ve Erdoğan ile esir takası ve gıda güvenliğini görüşeceğini açıkladı.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, ziyaretle ilgili resmi açıklamayı yapan Cumhurbaşkanlığı İletişim Direktörü Fahrettin Altun, iki liderin görüşmesi sırasında stratejik ortaklık ilişkilerinin tüm boyutlarıyla gözden geçirileceğini ve iki ülke arasındaki iş birliğinin daha da güçlendirilmesi için atılacak adımların ele alınacağını belirtti.

Tarafların Ukrayna’daki son gelişmeler konusunda fikir alışverişinde bulunacakları da belirtildi.

Zelenski, 24 Şubat 2022’de başlayan Rusya-Ukrayna savaşından sonra, Türkiye’yi Temmuz 2023 ve Mart 2024’te ziyaret etmişti. Bu Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın üçüncü Türkiye ziyareti olacak.

İki liderin Ankara’da görüştüğü saatlerde Riyad’da ABD’nin yeni yönetimi ile Rusya arasındaki ilk üst düzey yüz yüze temasın gerçekleşecek olması, zamanlamanın önemini somut olarak ortaya koyuyor.

14-16 Şubat arasında düzenlenen Münih Güvenlik Konferansı’na katılan ABD’li yetkililerin “Ukraynasız Ukrayna-Rusya barış görüşmeleri” olarak tanımlanan bir süreci başlatacaklarına ilişkin mesajlarının ardından gelen bu temaslar sürecin bundan sonraki aşamaları açısından önem taşıyor.

Zelenski’nin bu nedenle, böyle kritik bir süreçte ABD Başkanı Donald Trump’ın ‘dostum’ dediği Erdoğan ile görüşmek üzere Ankara’ya gelmeyi tercih etmesi dikkat çeken bir gelişme olarak görülüyor.

16 Şubat’ta TRT World kanalına bir demeç veren Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “Türkiye, Ukrayna’da barışa katkıda bulunmak ve Ukrayna’nın yeniden inşasına katkıda bulunmak için her türlü rolü oynamaya istekli ve hazır” ifadelerini kullanmıştı.

Ankara’nın hem Moskova, hem de Kiev ile yakın ilişkileri var. Erdoğan’ın da görüşmelerde Türkiye’nin bu süreçte müzakerelere ev sahipliği de dahil olmak üzere her türlü katkıda bulunmaya hazır olduğu mesajını vermesi bekleniyor.

Zelenskiy’nin de NATO üyesi bir ülke olan Türkiye ile temaslarında ağırlıklı olarak gündeme getirmesi beklenen konuların başında güvenlik garantisi ve olası bir anlaşmanın gözlenmesi ve korunması için Avrupalı güçlerden oluşan bir barış gücü oluşturulması bulunuyor.

Erdoğan-Zelenski görüşmesinde iki ülke arasında son dönemde giderek gelişen savunma sanayi işbirliğinin güçlendirilerek sürdürülmesi de önemli başlıklar arasında yer alacak.

İki ülke arasındaki askeri işbirliği, 2014’te Kırım’ın Rusya tarafından işgal ve ilhakı sonrası başladı ve yıllar içinde gelişti. Ancak 2022 sonrası bu işbirliği daha farklı bir hal aldı.

Türkiye, Rusya-Ukrayna savaşının başlamasından bu yana Ukrayna’ya başta silahlı insansız hava araçları (SİHA) olmak üzere önemli miktarda silah ve askeri ekipman sağladı.