• Ana Sayfa
  • Gündem
  • Zimanê me hebûna me ye: Kürt Dil Bayramı Kadıköy’de kutlandı

Zimanê me hebûna me ye: Kürt Dil Bayramı Kadıköy’de kutlandı

Kadıköy’de düzenlenen Kürt Dil Bayramı etkinliği, çocuk atölyeleri, müzik dinletileri ve halaylarla Kürt diline ve kültürüne sahip çıkma kararlılığının altı bir kez daha çizildi.

Zimanê me hebûna me ye: Kürt Dil Bayramı Kadıköy’de kutlandı
Zimanê me hebûna me ye: Kürt Dil Bayramı Kadıköy’de kutlandı
Zilan Azad
  • Yayınlanma: 25 Mayıs 2025 20:47
  • Güncellenme: 25 Mayıs 2025 20:49

Türkiye’de uzun yıllardır sistematik baskı altında tutulan Kürt dili, bugün İstanbul’un göbeğinde, Kadıköy Yoğurtçu Parkı’nda önce çocukların ağzında şarkılara, sonra sanatçıların sesiyle halaylara karıştı.

Şenlik boyunca alanda koşan, halay çeken, Kürtçe şarkılar söyleyen çocuklar, Kürtçeye sahip çıkmak ve onu yaşatmak için buluştu.

Kürt Araştırmaları Derneği (Komeleya Lêkolînên Kurdî), Mezopotamya Kültür Merkezi (Navenda Çanda Mezopotamya) ve Ma Music Center’in içinde yer aldığı Kürt Dil Bayramı Koordinasyonu tarafından organize edilen etkinlik, saat 14.00’te çocuk atölyesiyle başladı.

Geleneksel Kürt kıyafetleri içindeki çocuklar halaylar eşliğinde alandaki yerini aldı. Ma Music Center’dan Sarya ve Ferhat’ın eşlik ettiği çocuk atölyesinde Kürtçe şarkılarla oyunlar oynandı, çember dansları yapıldı. Ebeveynler, çocuklarının Kürtçeyle temas kurmasının mutluluğunu yaşadıklarını belirttiler.

Çocuk atölyesinin ardından etkinlik, Kürtçe müzik dinletileriyle devam etti. Dengbêj Erdoğan Emir, Koma Vejîn, Koma Vora, Siya Şevê Akustik, Avna, Hunermendên NÇM ve Masum/Bilûr grupları yağmura rağmen sahne aldı. Yağmurun altında halay çeken yurttaşlar, parkı bayram alanına çevirdi.

Etkinliği düzenleyen koordinasyon, “Cejna zimanê kurdî pîroz be!” (Kürt Dil Bayramı kutlu olsun) pankartıyla herkesi Kürtçeye sahip çıkmaya çağırdı.

 

MKM Sanatçısı Engin Cengiz: Kürt dilini gizlemeyeceğiz

Etkinlikte sahne alan Mezopotamya Kültür Merkezi sanatçısı Engin Cengiz, aslında 15 Mayıs’ta kutlanan Kürt Dil Bayramı’nın koşullar nedeniyle 25 Mayıs’a ertelendiğini belirtti.

Cengiz, “İstanbul’da uzun süredir yapılmayan bir etkinliği yapmaya çalışıyoruz. Daha çok kapalı alanlarda, salonlarda yaptığımız etkinliği bugün dışarı taşımaya çalıştık. İstanbul, bir tarafıyla Kürt kenti. Kürt halkının buna ihtiyacı da olduğuna inanıyoruz” dedi.

Kürt diline ve kültürüne sahip çıkmanın zorunlu olduğunu vurgulayan Cengiz, “Dilimizi, kimliğimizi gizleyecek, saklayacak değiliz. Daha kamuya açık, daha açık alanlarda yapmaya, çocuklarımızla barış içerisinde demokratik bir şekilde kültürümüzü yaşatmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

Ana dilde eğitimin önemine de değinen Cengiz, “Ana dilde eğitimden tutalım sanata kadar aslında bir bütündür ana dil. Ana dilde sanat yapmak gerçekten bir toplumun vazgeçilmezlerinden biridir. Tabii bunu yapmak için de önce ana dilde eğitim gereklidir. Çünkü bir toplum anca eğitimle dilini, edebiyatını daha doğru öğrenebileceğini düşünüyoruz. Bugün de zaten gördüğünüz gibi umarım bu bir başlangıç olur.” diye konuştu.

Son olarak, Kürt halkının dilini, kimliğini ve kültürünü özgürce yaşama hakkı olduğunu belirten Cengiz, “Bu yönde elde edene kadar, statü kazanana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. İlke TV’ye de teşekkürler ediyorum. Cejna zimanê kurdî pîroz be” dedi.

Ma Music Center’den Sarya Ertaş: Kültürümüzü canlı tutmak önemli

Çocuklara Kürtçe Atölye yapan Ma Music Center’dan Sarya Ertaş, anadil ve Kürt müziğini tanıtmanın özellikle büyük şehirlerde ayrı bir önem taşıdığını söyledi.

“Burada, asimilasyonun merkezinde ana dilimizi ve Kürt müziklerimizi tanıtmak bizim için büyük bir ayrıcalık ve güzellik” diyen Sarya Ertaş, Diyarbakır’da yürüttükleri çalışmaların İstanbul gibi büyük bir metropolde tekrar canlandırılmasının kendilerine ayrı bir heyecan kattığını belirtti. “Bu unutulmak üzere olan, bilinçli yapılan sisteme karşı kültürümüzü canlı tutmak önemli” dedi.

Ma Music Center olarak yıllardır bu yolda çabaladıklarını belirten Sarya Ertaş, ana dilde müziğin önemini şu sözleriyle anlattı:

“Burada tekrar yer almak bizim için çok değerli. Amed’de eğitim gören öğrencilerimizin yanı sıra, buradaki etkinliğe çevreden de katılım var. Ancak uzun süre uzak kalınmış bu tür çalışmalara, şimdi yeniden aktifleşme zamanı.”

Engeller ve yasaklara rağmen çalışmalarını sürdürdüklerini aktaran Sarya Ertaş, “Geçen yıl defalarca organize olmaya çalıştık ama yasaklandı, engellendi. Hatta buradaki caddelere kadar biz engel tanımayıp caddelere döküldük ve devam ettik bu çalışmalara. Bugün ise böyle bir etkinliği engel olmadan, rahatça yapabilmek büyük bir ayrıcalık” diye konuştu.

Kürtçeden koparılmış çocuklar anlatıyor