6. Mezopotamya Gurme Fuarı kapılarını açtı: Barış ve kardeşlik mesajı verildi

6. Mezopotamya Gurme ve Yöresel Lezzetler Fuarı’nın açılışı yapıldı. Barış ve kardeşlik mesajlarının öne çıktığı fuarda, kırmızı kurdele yerine kentin tescilli ürünü olana 21 metre uzunluğundaki örgülü peynir kesildi.

6. Mezopotamya Gurme Fuarı kapılarını açtı: Barış ve kardeşlik mesajı verildi
6. Mezopotamya Gurme Fuarı kapılarını açtı: Barış ve kardeşlik mesajı verildi
Ömer Çelik
  • Yayınlanma: 12 Kasım 2024 17:54
  • Güncellenme: 12 Kasım 2024 17:55

Diyarbakır Fuarcılık tarafından düzenlenen 6. Mezopotamya Gurme ve Yöresel Lezzetler Fuarı, kapılarını ziyaretçilere açtı.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nın (DTSO) ortaklığıyla Diyarbakır Fuarcılık ve Ticaret A.Ş. tarafından düzenlenen fuara Hatay’dan Trabzon’a, Aydın’dan Van’a 56 ilden 171 firma katıldı.

Firmalar tarafından kurulan stantlarda bakliyattan baharata, et ve süt ürünlerinden unlu mamullerine, kuru gıdalardan konserve ve tatlılara kadar pek çok ürün sergilendi.

Gastronomi alanında pek çok etkinliğe ev sahipliği yapacak olan fuar, düzenlenen lansman töreniyle başladı.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nın (DTSO) işbirliğiyle düzenlenen 6. Mezopotamya Gurme ve Yöresel Lezzetler Fuarı’nın açılışında konuşan DTSO Başkanı Mehmet Kaya, “Buraya gelen 33 medeniyet buraya gastronomi bırakmış. Biz buna temiz petrol diyoruz. Çünkü bölgeye kazandıracak çok ürünümüz var. Bu yüzden 6. düzenliyoruz” ifadelerini kullandı.

Kaya şunları söyledi: “Bizim belki de en önemli varlığımız onlardan bize kalan kültür, sanat, gastronomi. Temiz petrol diyebileceğimiz, bölgeye kazandıracak, bölgenin gelişmesine katkı sunacak ürünlerimiz var. Tam da bunu ortaya çıkarmak için bu fuarı 6 yıldır düzenlemeye çalışıyoruz.”

Önceki yıl 347 bin ziyaretçinin ağırlandığını belirten Kaya, “Bu sene 500 bini aşan bir ziyaretçi bekliyoruz. 59 ilden 170 firma geldi. Herkes burada coğrafi işaret almış ürünlerini sergiliyor. Kentteki tüm STK ve kurumlar olarak herkes kendinden bir şey vererek çok iyi bir fuar düzenlemesini sağlıyor. Bu fuarda workshoplar düzenleyecek, üniversiteli öğrenciler yemek yarışı yapacak. Gastronomiyi ticaretleştirmeseniz çok katkı sağlayamazsanız. İddialıyız, gastro inovasyon merkezimiz var. Ve birçok yere yemek yapıyor. Diyarbakır en iyisini gastronomide sağlayacak. Bir arada durarak katkı sağlayacağız. Dünya gastronominin buradan yayıldığını biliyor herkes” dedi.

Konuklar tarafından yapılan konuşmalarda barış ve kardeşlik mesajları öne çıktı. Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu Genel Başkanı Ömer Çulfaz, şunları söyledi: “Diyarbakır gerçekten coğrafyası olsun, kültürü olsun, ben Mezopotamya’yı daha çok seviyorum. Coğrafya kaderdir. Kader bir kültürdür, kültür bir yemektir. Eğer biz bunları bir yerde vurgulayamazsak, bir arada tutamazsak kardeşliğimiz de biter, dostluğumuz da biter.”

Hatun: Birlik olalım

Fuarın açılışına katılan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Doğan Hatun ise, şunları dile getirdi:

“Bu fuar birçok üreticiyi başka illerden buraya getirip Mezopotamya ürünlerini tanıtan odamıza teşekkür ediyoruz. Bildiğiniz gibi Ortadoğu’da Mezopotamya önemli bir yer. Her iki tarafında nehir var. Ve dünya var olduğundan beri kurumamış. Bu yüzden bereketli bir toprak. Önceden İpekyolu vardı. Şimdi ise iki ticaret yolu oluşuyor. Mezopotamya da bunun içinde yer alıyor. Elbette birlik olmak çok güzeldir. Binlerce yıl kana doymadı bu topraklar. Buradan sesleniyoruz, biz tatlı suyumuzu içmek istiyoruz, kan içmek istemiyoruz. Ticaret odamız 51 ili burada bir araya getiriyor. Biz niye iki dili bir araya getiremiyoruz. Dört Ayaklı Minare 4 mezhebi temsil ediyor. Birlik olalım.”

Yeşil: Markalaşmak istiyorsak ürünlerimize sahip çıkmalıyız

Diyarbakır’da 59 ilden 170 firmanın katılımı ile açılışı gerçekleştirilen 6.Mezopotamya Gurme ve Yöresel Lezzetler Fuarında konuşan Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil de konuşmasında, “Eğer markalaşmak istiyorsak, kendi ürettiğimiz ürünlerimize sahip çıkmamız gerekiyor.’’ dedi.

17 Kasım tarihine kadar açık olacak

Fuar’ın açılışındaki konuşmaların ardından Diyarbakır’ın tescilli ürünü olan ve kentin trafik kodu olan 21 metre uzunluğundaki örgülü peyniri makasla kesen konular, sonrasında kestikleri peynir dilimlerini bir birine ikram etti.

Toplu fotoğraf çekiminin ardından konuklar, fuardaki stantları dolaşıp sergilenen lezzetleri tattı.

 

6.Mezopotamya Gurme ve Yöresel Lezzetler Fuarı’nın kapıları 17 Kasım tarihine kadar ziyaretçilere açık olacak.