Yapılan son araştırmalar, tatlı tüketiminin yalnızca fiziksel sağlık değil, aynı zamanda ruh sağlığı üzerinde de olumsuz etkiler yarattığını ortaya çıkardı.
Bilim insanları çok fazla tatlı yemenin depresyona yol açabileceğini tespit etti.
Journal of Translational Medicine dergisinde yayımlanan araştırma kapsamında Birleşik Krallık Biyobankası’ndan 180 bin kişinin beslenme alışkanlıkları incelendi.
Yapay zekadan yararlanan araştırmacılar, katılımcıları üç gruba ayırdı: hayvansal ve şekerli gıdaları az tüketip meyve ve sebze ağırlıklı beslenenler, bitkisel, hayvansal ve şekerli gıdalar da dahil her şeyden yiyenler ve sağlıklı besinleri genellikle es geçip çoğunlukla şekerli gıdalar tüketenler.
Araştırmacılar tatlıya düşkün grubun, depresyona yakalanma riskinin yüzde 31 daha yüksek olduğunu tespit etti.
Verileri analiz eden bilim insanları, tatlıya düşkün olanların sadece ruh sağlığında değil, aynı zamanda diyabet ve kalp hastalığı gibi ciddi sağlık sorunlarıyla da karşılaşma riskinin daha yüksek olduğunu belirledi.
Çalışmanın lideri Surrey Üniversitesi’nden Prof. Nophar Geifman, “İşlenmiş şeker birçok kişinin beslenmesinde önemli bir faktör ve bu sonuçlar, toplum olarak bir şeyi yemeden önce düşünmemiz gerektiğinin bir diğer kanıtını sunuyor” dedi.