Bilim insanları gıda maddelerinde kullanılan 3 yaygın kimyasala karşı uyardı

Tartazin, Potasyum bromat ve BHA kanser ve kalp hastalıkları başta olmak üzere pek çok ciddi sağlık sorununa zemin hazırlayabiliyor.

Bilim insanları gıda maddelerinde kullanılan 3 yaygın kimyasala karşı uyardı
Bilim insanları gıda maddelerinde kullanılan 3 yaygın kimyasala karşı uyardı
Haber Merkezi
  • Yayınlanma: 29 Ekim 2024 00:45
  • Güncellenme: 28 Ekim 2024 20:53

BMJ dergisi tarafından yayınlanan bir çalışma, gıda üretiminde sık sık kullanılan UPF’lerin; zihinsel, solunum, kardiyovasküler, gastrointestinal ve metabolik komplikasyonlar dahil olmak üzere 32 farklı sağlık sorununa yol açabileceğini ortaya koydu. Daha çok ürünlerin raf ömrünün uzaması için başvurulan UPF’lerin; kanser, kalp hastalığı ve karaciğer sorunlarının yanı sıra diyabete de zemin hazırladığı kanıtlandı.

ABD’nin Kaliforniya eyaletinde görev yapan Dr. Saurabh Sethi, gıda endüstrisinde sık sık kullanılan tartazin, BHA ve potasyum bromatın da insan sağlığını tehdit eden kimyasallar olduğu konusunda uyardı.

Bu kimyasalların bazı ülkelerde yasaklandığını belirten Sethi, tüketicilerin ürünü satın almadan önce etiketini mutlaka okumaları gerektiğini söyledi.

Dr. Saurabh Sethi, “Tartazin, hiperaktivite ve astım sorunlarına neden olmasının yanı sıra çocuklarda davranış bozukluklarına da yol açabilir. Bu kimyasal, birçok ülkede yasaklansa da ABD’de kullanımı hala devam ediyor. Tartazine, yalnızca gıda ürünlerinde değil, içeceklerde ve vitamin haplarında bile rastlanabiliyor” ifadelerini kullandı.

Tartazinin, solunum yolu hastaları ve alerjik bünyeye sahip olan insanları daha çok etkilediği biliniyor.