• Ana Sayfa
  • Manşet
  • DEM Parti, Adalet Bakanı ile görüşecek: Masada neler var?

DEM Parti, Adalet Bakanı ile görüşecek: Masada neler var?

DEM Parti heyeti, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile yarın yapılacak görüşmede, öncelikli taleplerini içeren bir dosya sunacak. Görüşmede, Abdullah Öcalan’ın koşulları, hasta tutukluların durumu ve Terörle Mücadele Kanunu’nda değişiklikler gibi başlıklar ele alınacak.

DEM Parti, Adalet Bakanı ile görüşecek: Masada neler var?
DEM Parti, Adalet Bakanı ile görüşecek: Masada neler var?
Haber Merkezi
  • Yayınlanma: 23 Nisan 2025 12:32
  • Güncellenme: 23 Nisan 2025 12:34

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) heyeti, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile yarın Ankara’da bir araya gelecek. Geçtiğimiz hafta yapılması planlanan ancak ertelenen görüşmede, DEM Parti heyeti, adalet sistemine dair taleplerini içeren kapsamlı bir dosya sunacak. Görüşmede, yargı reformu hazırlıkları sürecinde DEM Parti’nin öncelikli gördüğü yasal değişiklik önerileri masaya yatırılacak.

Görüşmeye DEM Parti Meclis Grup Başkanvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit, Sezai Temelli ve Eş Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Türkdoğan katılacak.

Öncelikli gündem maddeleri

DEM Parti heyeti, Cumhur İttifakı’nın hazırlığını sürdürdüğü yeni yargı paketine dair kaygı ve önerilerini aktaracak. Yasal değişikliklerin sahadaki ihtiyaçlara göre şekillenmesi gerektiğini belirtecek olan heyet, bu sürecin demokratikleşme yönünde adım atılarak ilerlemesini talep edecek.

Umut hakkı

Heyetin Bakan Tunç’a sunacağı dosyada, Abdullah Öcalan’ın çalışma ile yaşam koşullarının iyileştirilmesi talepleri öne çıkıyor. Ayrıca “Umut Hakkı”nın uygulanmasının önünün açılması gerektiği vurgulanacak.

Hasta tutukluların durumuna da dikkat çekecek olan DEM Parti, ceza süresi dolmasına rağmen tahliye edilmeyen tutsakların serbest bırakılması ve infaz hukukunda düzenleme yapılmasını isteyecek. İdari Gözlem Kurulu gibi mahkeme kararlarını etkisizleştiren yapıların kaldırılması da talep edilecek.

Terörle mücadele kanunu gündemde

Pandemi döneminde çıkarılan düzenlemelerle hükümlüler arasında ayrımcılık yaratıldığına ve bu düzenlemelerden siyasi tutsakların dışlandığına işaret edecek olan DEM Parti heyeti, bu eşitsizliklerin giderilmesini de söz konusu görüşmede dile getirecek. Ayrıca Terörle Mücadele Kanunu (TMK), kayyım uygulamaları ve Olağanüstü Hal (OHAL) döneminde yürürlüğe giren bazı tedbirlerin de masaya yatırılması bekleniyor.

27 Şubat’ta başlayan diyalog sürecinin bir barış zeminine evrilmesi durumunda TMK’nin artık işlevini yitirmiş olacağı düşüncesini paylaşacak olan heyet, ilk etapta TMK kapsamında yapılabilecek yasal değişiklik önerilerini de bakanla paylaşacak. (MA)