İsrailli güvenlik yetkilileri Şam yönetiminden mevkidaşlarıyla Katar arabuluculuğunda gizli bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşme, ABD Başkanı Donald Trump’ın Şam’a İsrail ile normalleşme çağrısından sonra geldi.
Haaretz’in haberine göre, görüşmenin taraflar arasında ilk temasların sağlanması, mesaj alışverişine zemin oluşturulması ve bölgede gerginliğin tırmanmasının önüne geçilmesi amacıyla yapıldığı belirtildi.
Görüşme, iki taraf arasında ilk doğrudan temas olarak kayda geçti.
Tel Aviv Şam yönetimine temkinli yaklaşmaya devam ederken, Katar ve bazı bölge ülkeleri İsrail’e, Şara’nın İsrail’le çatışma ya da gerilim arayışında olmadığını ve bu yöndeki şüphelerin yersiz olduğunu telkin etti.
Haaretz ayrıca, hafta başında İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Sa’ar’ın Şam ile iyi ilişkiler kurmak istediklerine dair açıklamasını hatırlatarak, “Bu açıklama, Sa’ar’ın önceki tutumuna kıyasla dikkat çekici bir değişim niteliğinde” değerlendirmesinde bulundu.
Söz konusu gelişme, ABD Başkanı Donald Trump’ın 14 Mayıs’ta Riyad’da Ahmed Şara ile yaptığı görüşme sonrası yaşandı. Trump, Şara’dan İsrail’le İbrahim Anlaşmaları’nı imzalaması yönünde adım atmasını istemiş, Şara ise görüşmede 8 Aralık 2024 sonrası İran güçlerinin bölgeden çekilmesinin sunduğu diplomatik fırsata dikkat çekmişti.
İbrahim (Abraham) Anlaşmaları
Donald Trump’ın başkanlığının birinci döneminde 2020 yılında İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn arasında imzalanan, ardından Fas ve Sudan’ın da katıldığı Arap ülkelerinin İsrail ile diplomatik “normalleşme” anlaşmaları niteliğindeki İbrahim Anlaşmaları, adını aldığı İbrahim Peygamber üzerinden de bir sembolizm taşıyor.
Buna göre iki ‘İbrahimi dine’ mensup ülkeler bu anlaşmalar üzerinden politik ve ekonomik ortaklıklar başta olmak bir dizi ortaklık süreci vaadinde bulunuyor.
ABD’nin öncülüğünde gerçekleşen bu mutabakatlar, taraflar arasında büyükelçilik açılması, ticaret, turizm ve güvenlik işbirliğini öngörüyor.
İsrail’i ilk tanıyan Arap devleti 1979’daki Camp David Anlaşması’yla Mısır olmuş, onu 1994’te Ürdün izlemişti.
Filistin’deki örgütler ise, Arap ülkelerinin İbrahim Anlaşmaları üzerinden İsrail’le normalleşme adımlarını sert bir şekilde eleştiriyor ve bu anlaşmalarla Filistinlilerin tarihsel haklarının göz ardı edildiğine dikkat çekiyor.