• Ana Sayfa
  • Manşet
  • Meclis komisyonu için son düzlük: Çalışma koşulları ve üye sayısının belirlenmesi bekleniyor

Meclis komisyonu için son düzlük: Çalışma koşulları ve üye sayısının belirlenmesi bekleniyor

Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, yeni sürece ilişkin Meclis’te kurulacak komisyon için siyasi parti gruplarını toplantıya çağırdı. Yarın yapılacak toplantıda, komisyonun nasıl çalışacağı, üye sayısı ve çalışma koşullarının belirlenmesi bekleniyor. Peki komisyon nasıl çalışacak, partiler üyelerini belirledi mi?

Meclis komisyonu için son düzlük: Çalışma koşulları ve üye sayısının belirlenmesi bekleniyor
Meclis komisyonu için son düzlük: Çalışma koşulları ve üye sayısının belirlenmesi bekleniyor
Haber Merkezi
  • Yayınlanma: 17 Temmuz 2025 13:26
  • Güncellenme: 17 Temmuz 2025 15:23

1 Ekim’de MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin DEM Parti’lilerle tokalaşması ve yapılan açıklamaların ardından yeni süreç başlamıştı. 27 Şubat’ta Abdullah Öcalan’ın çağrısının ardından 11 Temmuz’da Süleymaniye’de gerçekleştirilen silah yakma törenin ardından süreçte yeni bir aşamaya geçildi.

Silah bırakma törenin ardından DEM Parti İmralı Heyeti siyasi partileri ziyaret etmeye başlarken, Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, yeni sürecin yasal altyapısını hazırlayacak olan meclis komisyonunun kuruluşu için siyasi parti gruplarını cuma günü toplantıya çağırdı.

Toplantıda, komisyonun yapısı, çalışma koşulları ve üyelerinin belirlenmesi bekleniyor.

Bu toplantıda ayrıca komisyonun isminin de netleşeceği ifade ediliyor.

AK Parti süreci “Terörsüz Türkiye”,  Abdullah Öcalan ve DEM Parti ise “Barış ve Demokratik Toplum” süreci olarak nitelendiriyor.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli komisyon için “Milli Birlik ve Dayanışma Komisyonu” ismini önerirken, CHP ise “Terörsüz Demokratik Türkiye Komisyonu” ismini önerdi.

DEM Parti ise “Terörsüz Türkiye” ismine karşı çıkıyor.

DEM Parti’nin komisyona vereceği üyeler belli oldu

 Siyasi parti gruplarında ağırlıklı görüş, Meclis’teki en fazla üyeye sahip olan TBMM KİT Komisyonu’ndaki üye sayısının esas alınması ve komisyonunun 35 üyeden oluşması yönünde.

Öte yandan AK Parti, komisyonun beşte üç çoğunlukla karar almasını önerisinde bulundu.

35 üyeli bir komisyon olursa, bağımsızların sayısına göre komisyonda AK Parti 12 veya 13 kişiyle en fazla üyeye sahip olacak.

CHP’ye ise 7 üye düşeceği hesaplanıyor.

DEM Parti 3 üyeyi belirledi

DEM Parti’nin ise komisyon için 3 üye belirledi.

DEM Parti’nin komisyon üyeleri Antalya Milletvekili Saruhan Oluç, Erzurum Milletvekili ve HDP Eş Sözcüsü Meral Danış Beştaş ve İstanbul Milletvekili Cengiz Çiçek.

DEM Parti’nin komisyon üyeleri belli oldu

CHP ise komisyon üyelerini Kürt meselesiyle ilgili parti içinde oluşturulan 10 kişilik “hazırlık komisyonu”  üyeleri arasından belirleyecek.

Henüz kesinleşmemiş olsa da kulislerde Türkan Elçi, Sezgin Tanrıkulu, Okan Konuralp, Zeynel Emre, Yunus Emre ve Süreyya Öneş’in isimleri konuşuluyor.

Yeni sürece karşı çıkan İYİ Parti’nin ise komisyona üye vermesi beklenmiyor.

AK Parti temkinli davranıyor

Komisyonun kurulmasının ardından ilk gündem maddelerinin ne olacağı da merak konusu.

DEM Parti’nin önceliği, sürece hukuki zemin sağlamak.  DEM Partililer, daha sonra ise İnfaz Yasası değişikliği, Terörle Mücadele Yasası değişikliklerinin gündeme gelebileceğini vuruluyor.

DEM Partililer, bu taleplerini Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye de iletti.

AK Parti ise yasal düzenlemeler konusunda daha temkinli.

Sürece yasal güvence ve örgüt üyelerinin topluma entegrasyonuna ilişkin düzenlemelerin yapılmasına karşı bir tutum alınmamakla birlikte, yasa sürecinin “basamaklı ilerleme” formülüyle yürütüleceği ifade ediliyor.