Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Başkan Feti Yıldız, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, yargı süreçlerine dair temel ilkelerin göz ardı edildiğini belirtti.
Yıldız, ceza muhakemesinde “itham sistemi”nin esas olduğunu hatırlatarak, sanıklara yöneltilen suçlamaların detaylarının iddianameler aracılığıyla öğrenildiğini söyledi. Devletin cezalandırma yetkisi ile bireyin temel hak ve özgürlükleri arasında çatışma olduğunu ve bu çatışmanın yargılamaya şekil verdiğini belirtti.
‘Hüküm verilmeden suçlu ilan ediliyor’
Yıldız açıklamasında şunları kaydetti:
“Ceza yargılamasında “itham sistemi” kabul edilmiştir. Sanık yada sanıklara isnat edilen fiillerin,yerini,zamanını,delillerini ve hukuki nitelendirilmesini,sevk maddelerini ve uygulanan tedbirleri iddianameyle öğreniyoruz. Ceza muhakemesinde devletin cezalandırma hakkı ile şüpheli/sanığın temel hak ve özgürlükleri çatışma halindedir; muhakemeye şekil veren bu çatışmadır.
Bu çerçevede zaman içinde bazı temel muhakeme ilkeleri kabul edilmiştir. Söz konusu ilkeler yüzlerce yıllık bir geleneğin sonucu olarak oluşmuştur. Bu ilkelerin kaynağı sadece anayasa değil, CMK ve AİHS da oluşturmaktadır. Henüz iddianamesi dahi yazılmamış olaylarla ilgili değerlendirmeler yapılırken ekranlarda peş peşe hüküm cümlelerinin kurulduğunu görüyoruz.
Anayasamızda yazılı olan, “suçlulugu hükmen sabit oluncaya kadar, kimsenin suçlu sayılamayacağı” hükmünü maalesef hukukçu arkadaşlar bile umursamıyor. Bir kez daha hatırlatmak istiyorum; Bütün yargılama önlemleri gibi, tutuklama da geçici niteliktedir. Maalesef bizde peşin ceza gibi uygulanıyor.
Hiçbir ahlaki disipline bağlı olmayan Sosyal Medya Mahkemeleri hukuka-adalete zarar veriyor.”