• Ana Sayfa
  • Ekoloji
  • Akademisyenlerden deprem raporu: İstanbul ilçe belediyeleri depreme hazır mı?

Akademisyenlerden deprem raporu: İstanbul ilçe belediyeleri depreme hazır mı?

Mimar Sinan Üniversitesi Şehircilik Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden akademisyenlerin ve araştırmacıların hazırladığı raporda, İstanbul’un ilçe belediyelerinin afet yönetimine dair hazırlıkları mercek altına alındı.

Akademisyenlerden deprem raporu: İstanbul ilçe belediyeleri depreme hazır mı?
Akademisyenlerden deprem raporu: İstanbul ilçe belediyeleri depreme hazır mı?
Haber Merkezi
  • Yayınlanma: 4 Eylül 2024 17:51
  • Güncellenme: 5 Eylül 2024 02:00

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden akademisyenlerin ve bağımsız araştırmacıların yer aldığı araştırma ve çalışma grubu, İstanbul’un ilçe belediyelerinin olası İstanbul depremine dair hazırlıklarını araştıran bir rapor yayımladı.

Çalışmada, stratejik planlar üzerinden belediyelerin depreme hazır olup olmadığı rakamlarla raporlandı. İstanbul’un stratejik plan hazırlamakla yükümlü 37 ilçe belediyesinden sadece 8 belediyenin doğrudan afet yönetimi ve dayanıklılıkla ilgili stratejik amaç belirlediği görüldü. Rapora göre 37 belediyenin 24’ünde afet yönetimi ve risk azaltmaya yönelik kaynak ayrıldı.

4 Belediye hiçbir hedef koymadı

Raporda, kentin 33 ilçe belediyesinin stratejik planlarında doğrudan afetlere hazırlık, dayanıklılık, etkin afet yönetimi hedefleri belirlediği, 4 belediyenin herhangi bir hedef koymadığı belirlendi. Stratejik plan hazırlamakla yükümlü 37 belediye arasından, 23 belediye planları katılımcı biçimde hazırladı. 16 belediyede uzman ve paydaşların görüşüne başvurulmadı.

Depreme hazırlığa ilişkin idari bir birime sahip olan 25 belediyenin 10’unda ilgili birim ya da müdürlük 6 Şubat 2023’ten önce kuruldu. Raporda, 12 belediyede afet odaklı çalışan müdürlük olmadığı belirlendi.

Raporda ayrıca, ilçe belediyelerinin 7 tanesinde acil eylem durum planı olduğu ve 5 tanesinin belediye meclisinde afet komisyonu bulunduğu belirtildi. Afet yönetiminde Maltepe, Kadıköy, Beylikdüzü ve Zeytinburnu ilçe belediyelerinin hazırlıklı olduğu görüldü.

En çok zararı görecek ilçeler

İstanbul’un ilçe belediyelerinin 2020-2024 yılları arasındaki stratejik plan perspektiflerinin incelendiği raporda 37 ilçeye dair afet sonrası simülasyon çalışması da yapıldı.

Bahçelievler, Küçükçekmece, Fatih, Bağcılar ve Esenyurt’un olası İstanbul depreminde en fazla can kaybı ve yaralanma vakasının görüleceği ilçeler olabileceği öngörüldü. Bu ilçelerin ardından ise Bakırköy, Güngören, Zeytinburnu ve Esenler sıralandı.

Raporda Fatih, Küçükçekmece, Bağcılar ve Esenyurt bina harası anlamında en yüksek risk arz eden ilçeler olarak belirlenirken, Marmara denizi kıyısındaki ilçeler Silivri, Büyükçekmece, Pendik ve Tuzla için de bina hasarı bağlamında yüksek risk olasılığına işaret edildi.

Araştırma grubuna Fatma Önder Özşeker’in adı verildi

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü’nde, Şehircilik doktora programında doktorasını tamamladıktan yaklaşık 1.5 yıl sonra 6 Şubat Depremleri’nde yaşamını yitiren Fatma Önder Özşeker’in adının verildiği araştırma grubu Mimar Sinan Üniversitesi Şehircilik Uygulama ve Araştırma Merkezi’ne bağlı akademisyen ve araştırmacılardan oluşuyor.